Falafel-pyörykät ovat pikaruokien­ uusi hitti. Itämaisten lisukkeiden kera ne ovat rento tarjottava ­illanistujaisiin.

Punaiset falafel-pyörykät

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
250 g punajuuria
1 prk (400 g) käyttövalmiita ­kikherneitä
1 tl juustokuminaa
¼ tl cayennenpippuria
(1 tl rouhittuja korianterin­siemeniä)
½ ruukkua persiljaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl (seesami)öljyä
1 dl korppujauhoja
1 muna
(öljyä paistamiseen)

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota siinä sipulisilppua ­3 minuuttia. Lisää valkosipulin­kynnet ja kuullota vielä pari ­minuuttia.

2. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Huuhtele kik­herneet kylmän juoksevan veden alla. Mittaa kikherneet, mausteet, persilja, sitruunamehu ja seesamiöljy monitoimikoneen tai teho­sekoittimen kulhoon. Jauha seos ­tasaiseksi. Lisää seokseen kuullotetut sipulit, punajuuriraaste, korppu­jauho ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Muotoile taikina kostein käsin tangoksi ja jaa se 20 osaan. Pyöritä palat pyöryköiksi ja nosta ne ­uunipellille. Voit myös voidella niitä öljyllä. Paista pyöryköitä 200­-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoa falafelit vuohenjuustokastikkeen kanssa pitaleipien ­täytteenä.

Vinkki: Voit myös paistaa pyörykät pannulla runsaassa öljyssä.

Vuohenjuusto­kastike

Valmistusaika: 10 minuuttia
¼ kurkku
2 dl paksua jogurttia
100 g vuohenjuustoa
mustapippuria myllystä
1 tl sitruunankuorta raastettuna

1. Raasta kurkku ja sekoita se ­jogurttiin. Murusta juusto sekaan.

2. Lisää pippuria ja sitruunankuoriraaste mausteeksi. Tarjoa falafelien kastikkeena.

Silkkitien munakoisot

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
1 (400 g) munakoiso
2 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
½ sitruunan mehu (ja kuori­raaste)
¼ ruukkua korianteria

1. Leikkaa munakoisot noin sentin paksuiksi viipaleiksi ja edelleen ­parin sentin suikaleiksi.

2. Kuumenna öljy pannulla ja paista munakoisoja noin 5 minuuttia. ­Kuori ja hienonna valkosipulit ­pannulle ja jatka paistamista 3 minuuttia.

3. Ripottele mausteet munakoisopaloille. Lisää sitruunamehu sekä -raaste ja ­hienonnettu korianteri. Tarjoa muna­koisot lämpiminä tai jäähtyneinä.

Lähi-idän tomaattisalaatti

Valmistusaika: 10 minuuttia
4 tomaattia
¼ punasipuli
2 rkl persiljaa ­hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
½ rkl öljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

1. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Hienonna sipuli ja ­persilja. Pane ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.

Korianterihummus

Valmistusaika: 15 minuuttia
1 prk (400 g) käyttövalmiita ­kikherneitä
½ ruukkua korianteria
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
½ dl vettä
pinnalle:
1 rkl seesaminsiemeniä
oliiviöljyä

1. Huuhtele kikherneet kylmän, ­juoksevan veden alla. Mittaa ­ainekset tehosekoittimeen ja ­pyöräytä seos tasaiseksi massaksi.

2. Paahda seesaminsiemenet ­kuivalla paistinpannulla. Ripottele siemenet hummuksen päälle. ­Lorauta annokseen vielä oliiviöljyä.

Kukkakaalitabbule

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia
1 (noin 500 g) kukkakaali
½ ruukkua (sileälehtistä) persiljaa tai ­minttua
2 tomaattia
½ punasipuli
¼ kurkku
2 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
1 tl suolaa
¾ tl juustokuminaa

1. Hienonna kukkakaali ja persilja monitoimi­koneessa tai leikkuulaudalla veitsen avulla.

2. Leikkaa tomaatit, sipuli ja kurkku pieniksi ­kuutioiksi ja sekoita ne kukkakaalin kanssa ­yhteen. Lisää oliiviöljy, mehu ja mausteet.

Tarjoa tabbule falafelien lisäkkeenä.

Falafel-bileet

•Punaiset ­falafel-pyörykät
•Korianterihummus
•Silkkitien munakoisot
•Vuohenjuustokastike
•Kukkakaalitabbule
•Lähi-idän tomaatti­salaatti
•Lisäksi valmiita ­pitaleipiä ja halloumijuustoa

Mikä falafel?

Lähi-idässä suositut falafelit ovat kansallisruokaa Libanonissa, Israelissa ja Palestiinassa. Egyptissä pyörykät tehdään härkäpavuista. Falafeliksi kutsutaan myös pyöryköillä ja salaatilla täytettyä pitaa.
Israelin McDonald’silla on ollut oma versionsa falafelistä, ja Egyptissä ­ketju myy hampurilaista, jossa on ­falafelpihvi. Helsingissä falafel-ketju Fafa’s on ollut huikea menestys.

Mikä tahini?

Seesaminsiemenistä valmistettu ­tahinitahna kuuluu yleensä falafel-­reseptiin, mutta harva viitsii ostaa ­koko purkillista muutaman lusikallisen takia. Pihi kokki saa taikinaan seesamin maun hyvin säilyvillä seesaminsiemenillä tai -öljyllä. Myös ­maapähkinätahna ­sopii falafel-­taikinan mausteeksi.