Kuvat Pia Inberg
Kuvat Pia Inberg

Nappaa ammattilaisten parhaat neuvot juhlapöydän suunnitteluun. Jokaisen menun ykkösherkun voit kokata itsekin näistä resepteistä.

Tyylikäs bistromenu

Tanja Löppönen ja Flow catering järjestävät vuodessa noin 20 hääjuhlat. Hänen juhlapalvelunsa tarjoaa ronskia perusruokaa, joka tulee usein pientuottajilta.

– Teemme kaiken alusta alkaen itse. Tarjoamme reiluja annoksia maukasta lähiruokaa, kuten pitkään haudutettua karitsan potkaa tai Wallenbergin pihvejä. Etsimme teeman aina yhdessä asiakkaan kanssa. Nykyisin se löytyy usein aasialaisista, välimerellisistä tai skandinaavisista mauista. Kun menun ajatus on kirkas, siitä tulee myös hyvä.

Tanjan mukaan hääbuffet on suositumpi kuin pöytiin tarjoilu, koska se maksaa vähemmän.

Häitä on Tanjan mukaan yhtä monenlaisia kuin parejakin.

– Ensimmäiset häät järjestetään usein perinteiseen tyyliin. Toisen tai kolmannen kierroksen parit uskaltautuvat rohkeampiin valintoihin.

– Juhlapalvelun valintaan voi etsiä vinkkejä ystäviltä ja blogeista. Tarjouksia kannattaa pyytää korkeintaan 3–5 eri taholta, jotta vertailu on helppoa.

Häämenu á la Flow catering

Hauki-quenellit (resepti)

Pitkään haudutettua karitsanpotkaa

Limoncellomoussea

Tärkeintä on elämys


Hääparin näköiset juhlat ovat parhaat juhlat. Näin uskovat Muru Diningia luotsaavat Niklas Ekblom ja Timo Linnamäki.

– Juhlapalvelulta odotetaan ko­ko­nais­elämyksiä, ei pelkkää muonituspalvelua. Me haluammekin olla osa hääshow'ta, Timo painottaa.

– Jokainen menu räätälöidään erikseen kunkin sesongin raaka-aineiden mukaan. Annamme myös juomasuositukset, mutta asiakkaat voivat hankkia juhlajuomansa itse.

– Tarjoilun pitää olla rentoa ja ihmisläheistä viinin kaatoa myöten. Kun huomaa tuottaneensa hääväelle todellisen elämäyksen, se liikauttaa jotain myös omassa rinnassa, ­Timo sanoo.

– Upeimpana kokemuksena muistan Suomenlinnassa järjestetyt häät. Pari oli todellisia foodie-tyyppejä, jotka olivat valmiita tinkimään mistä tahansa muusta paitsi ruuasta. Meistä tuli ystäviä jo suunnitteluvaiheessa, ja häät olivat todellinen menestys.

Häämenu á la Muru Dining

Savustettua siikaa, varhais­peruna-fenkolisalaattia ja punasipuli-kurkkuvinaigrettea

Yrttien kanssa paahdettua vasikan entrecôtea, paistettua vihreää parsaa, muhennettua korvasientä ja kevään kasviksia (resepti)

Mansikka-limepavlova ja ­valkosuklaasorbetti


Sipsipuun herkkuja


Trendikäs häämenu sisältää nyt pohjoismaisia raaka-aineita yhdistettyinä raikkaan happamiin makuihin, määrittelee Ville Rainio, helsinkiläisen Glogatan 4 -ravintolan keittiömestari.

– Olen kiinnostunut vanhoista valmistusmenetelmistä kuten ilmakuivaamisesta, pikkelöinnistä ja suolaamisesta. Häämenusta ei myöskään saa tulla ähky vaan hyvä olo niin, että energiaa riittää pitkälle juhlailtaan.

– Yksinkertainen on tyylikästä ja raaka-aineet valmistetaan niiden omaa makua korostaen, esimerkiksi kasvikset höyryttäen tai kevyesti paahtaen.

– Yllätyksellisyys on häämenussakin hauska lisä. Esimerkiksi sadonkorjuuaikaan voisi ennen hääateriaa pöytään nostaa vaikkapa sipsipuun, jonka oksilta voisi poimia paahdettuja juureslastuja makuaistia herättelemään.

– Parhaiten toimii ruoka, josta pari itsekin tykkää, Ville kiteyttää.


Häämenu á la Ville Rainio

Katajanmarjalla maustettua kuhaa, hapankermavanukasta, pikkelöityjä vihanneksia

Grillattua kevätkananpoikaa, rakuunaohraa ja rapeaksi paistettuja sieniä

Haudutettua raparperia, tuorejuustomoussea ja paahdettua valkosuklaata (resepti)