Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kumppania kädestä, kevyt suukko poskelle ja palkintoja odottelemaan.

Mies, suutele tai kuole! On nimittäin niin, että miehet, jotka suutelevat vaimojaan ennen töihin lähtöä, elävät viisi vuotta pidempään kuin pusuja pihtailevat. Lisäksi suutelijat tienaavat jopa 30 prosenttia enemmän ja joutuvat auto-onnettomuuksiin muita harvemmin.

No huhhuh. Eikä siinä edes kaikki. Kaksi kolmesta naisesta on pannut suhteen jäihin huonon ensisuudelman takia ja miehistäkin melkein yhtä moni. Näin väittää Sheril Kirshenbaum kirjassaan The Science of Kissing.

– Suuteleminen on tärkeää, koska se pitää yllä läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Lähtösuukko on viesti, joka kertoo, että toinen on tärkeä ja rakastettava. Myönteinen rituaali edistää hyvinvointia muutenkin, kun voi lähteä hyvillä mielin töihin, sanoo psykologi ja pariterapeutti, itsekin lähtösuukotteleva Keijo Markova.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on huomattu, että suutelu on merkityksellisempää naisille. Onko näin myös Suomessa?

– Kyllä se jostain syystä tuntuu olevan. Suukottelu kertoo hyvästä henkisestä läheisyydestä, mikä on usein näennäisesti tärkeämpää naisille kuin miehille, Markova sanoo.

Jos suutelu on jäänyt vähiin, Markova kehottaa tarttumaan toimeen.

– Rakkautta ja ihailua täytyy viestiä nyt eikä jäädä odottamaan sitä päivää, jolloin kirjoittaa ”rakkaani” kuolinilmoitukseen. Ota kumppaniasi kädestä, anna kevyt suukko poskelle ja katso mitä tapahtuu.

Ihmelääkettä suutelusta ei kannata silti odottaa. Tutkijat nimittäin muistuttavat, että suutelu tuskin oli se tekijä, joka lisäsi miesten elinvuosia. Pussailijat vain aloittivat päivänsä muutenkin myönteisempinä, mikä oli omiaan johtamaan terveellisempiin valintoihin, he järkeilivät.

Miesten pusuvinkit naisille

1. Tee aloite useammin.
2. Avaa suutasi enemmän.
3. Käytä kieltäsi.

Naisten pusuvinkit miehille

1. Älä tunge kieltä kurkkuun.
2. Pidä huoli, että naisella on tilaa hengittää.
3. Sopeuta temposi naisen tasolle.