Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Lukijat kertoivat, mikä on Suomen paras matkailuelämys. Tässä niistä maukkaimmat!

1. Luontoretki Pohjois-Karjalaan

Vaellus Kolilla tai Joensuun torilla maistellen suussa sulavia karjalanpiirakoita. Myös Ilomantsin kauniit vaaramaisemat kutsuvat puoleensa.

2. Fillarilla Ahvenanmaalla

Parasta on pyöräily Ahvenanmaan saaristossa aurinkoisena kesäpäivänä. Tulee samalla liikuttua, näkee kauniita maisemia ja voi välillä pulahtaa mereen uimaan. Saa ennen kaikkea nauttia Suomen luonnosta.

3. Veden kuohua

Imatrankosken koskinäytös äänineen ja valoineen elokuun hämärtyvässä illassa on upea esitys.

4. Näsijärven laineilla

Risteily Näsijärvellä Tarjanne-laivalla on värikäs elämys, samalla matkalla näkee paljon. Se sopii kaikenikäisille. Hienoja maisemia ja kulttuuria.

5. Helppo vaelluskohde

Seitsemisen kansallispuistossa Pirkanmaalla pystyy vaeltamaan myös lasten kanssa, ja elämyksiä riittää kaikille.

6. Yöttömän yön ihmeitä

Parasta on vaellus Enontekiön tuntureilla juhannuksen aikaan yöllä. Aurinko ei laske, on erittäin kaunista ja saa kerättyä energiaa.

7. Historiallinen Hamina

Etelä-Suomen satamakaupungeissa on ihana tunnelma. Haminan kaltaiset pienet eloisat kaupungit vanhoine rakennuksineenovat viehättäviä. Lisäksi Haminan asemakaava on erikoinen ja näkemisen arvoinen.

8. Luontoelämys parhaimmillaan

Paras matkailuelämykseni on kesäreissu Ylläksen maisemiin. Yöpyminen tunnelmallisessa hirsimökissä ja patikointi tuntureilla on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa. Kyllä saa olla ylpeä suomalaisesta luonnosta.

9. Haahuillen ilman stressiä

Paras matkailuelämys on kierrellä päämäärättä ja ilman aikataulua. Pysähtyä paikoissa, joista on aiemmin ajanut kiireellä ohi ajatellen, että tuolla pitäisi joskus käydä.

10. Kuusamon Karhunkierros

Upeat maisemat ja luonto saavat olon tuntumaan uudestisyntyneeltä.

11. Etelän parhaat juoksumaisemat

Suomen paras matkailuelämys on rauhallinen juoksulenkki Nuuksion upeissa maisemissa. Lenkin jälkeen voi pulahtaa lämpimään järviveteen.

12. Kaikkea kaikille

Kalajoen hiekkasärkät: upea maisema, meri, uinti, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, ohjelmaa aikuisille ja lapsille, eri tasoista majoitusta, elämää läpi vuorokauden.

13. Kotoisa festari

Lohjan heinäkuiset Rantajamit ovat sopivan kokoinen, hyvin järjestetty kotimaisen musiikin festivaali hienossa ympäristössä järven rannalla.

14. Pieni ihminen vaaran laella

Paras matkailuelämys Suomessa on Koli. Vaaran laella istuessa sielu lepää ja tuntee olevansa lomalla. Maisema avautuu laajasti ja kauas eri suuntiin, ihminen tuntee itsensä pieneksi luonnon äärellä.

15. Hyvässä seurassa Suomenlinnaan

Retki Suomenlinnaan on lauttamatka Suomen historiaan. Jos vielä on lämmin kesäpäivä ja mukana ovat hyvät eväät ja ystäviä, ei voi reissu paremmaksi muuttua.

16. Rantarentoutta ja sopivaa elitismiä

Meri-Naantali ja Naantalin kylpylä ovat parhaimmillaan kesäkuussa musiikkijuhlien aikaan. Naantali on aikuiseen makuun sopiva paikka, siellä on sopivasti myönteistä elitismiä, rantarentoutta, hyvää ruokaa ja palvelua kauniissa historiallisessa ympäristössä.

17. Ihana Tuusulanjärvi

Suomessa on upeita paikkoja, mutta suosikkini on Tuusulanjärvi. Siellä on upeat energiat, paljon taiteilijakoteja, mahtava pyöräreitti järven ympäri, ihana järvi, pieniä paikkakuntia, maalaismaisemaa.

18. Historiallista nykyaikaa Turussa

Suomen paras matkailuelämys on Turku ja siellä sijaitseva Luostarinmäki. Siellä on vanhan ajan tunnelmaa. Kohteesta tekee ainutlaatuisen se, että osa vanhoista kaupoista toimii kauppoina edelleen. Aika tuntuu pysähtyneen Luostarinmäellä, ja se on todellinen elämys kerrasta toiseen.

19. Hiekkaa silmänkantamattomiin

Vattajan hiekkarannat Kokkolan Lohtajalla ovat upeimmat ja laajimmat Suomessa ja koko Pohjois-Euroopassa.

20. Paratiisimainen Hanko

Hanko on ihana pitkä hiekkaranta, joutilaita päiviä suloisissa puuvilloissa, vanha elokuvateatteri ja rantakadun ravintolat, aamiaiset rantakalliolla ja retki Bengtskärin majakalle. Täydellinen paratiisi!