5:2-dieetti on noussut maailmalla suureen suosioon. Sen ideana on paastota kaksi ei kuitenkaan perättäistä päivää viikossa. Muut päivät saa syödä normaalisti.

5:2-dieetissä rajoitetaan energiansaantia kahtena päivänä viikossa. Nainen saa syödä päivän aikana 500 kilokalorin, ja mies 600 kalorin verran. Paastopäivinä aterioiden välillä kannattaa pitää mahdollisimman pitkä väli.

Painon putoaminen on vain yksi 5:2-dieetin hyödyistä. Pätkäpaaston kehittäjän, brittiläisen lääkärin Michael Mosleyn mukaan se parantaa myös veriarvoja, estää useita ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja kohentaa mielialaa.

Broileria, kukkakaalia ja tsatsikia

25 min, 290 kaloria

120 g broilerin rintafileetä

Kukkakaalihöystöön
150 g kukkakaalia
½ sipuli
2 tl voita
suolaa

Tsatsikiin
150g kurkkua
1 dl mintunlehtiä
1dl jogurttia
suolaa
pippuria
½ valkosipulinkynsi

1. Aloita tsatsikista: leikkaa tai raasta kurkku, henonna joukkoon valkosipuli. Purista raasteesta ylimääräinen neste. Sekoita loput ainekset joukkoon. 

2. Keitä tai paista rintafilee. Jos keität, laita kattilaan vettä, suolaa, kokonaisia pippureita, chiliä, valkosipulia ja yrttejä. Keitä viisi minuuttia. Tai paista uunissa 175 asteessa 25 minuuttia.

3. Soseuta kukkakaali ja sipuli blenderissä pieneksi. Laita voi kattilaan ja kuullota kukkakaali-sipulimurskaa noin seitsemän minuuttia matalalla lämmöllä. Mausta suolalla.

Plus 100 kcal 
Lisää 100 grammaa broileria

 

Minttumeloni-salaatti ja fetaa 

10 min, 106 kcal

1 iso siivu (150 g) vesimelonia
30 g fetaa 
15 mintunlehteä 
1 dl ituja 
1 rkl balsamicoa

1. Leikkaa melonista suorakaiteenmuotoinen pala ja kokoa päälle idut, mintunlehdet ja feta.

2. Pirskottele lopuksi päälle balsamicoa. 

 

Kesäkurpitsaseitirullia tomaattikastikkeessa

45 min, 250 kaloria

1 kesäkurpitsa
100 g seitiä
1 rkl kapriksia
½ tlk tomaattimurskaa
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ sellerin varsi
1 rkl punaviinietikka
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 dl rucolaa

1. Pilko sipuli, valkosipuli ja sellerinvarsi. Kuullota niitä matalalla lämmöllä kattilassa viisi minuuttia. Lisää punaviinietikka ja sen haihduttua myös tomaattimurska. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä kastike porisemaan pienelle lämmölle.

2. Leikkaa kesäkurpitsasta pituussuunnassa 3–5 siivua ja ripottele päälle suolaa.

3. Hienonna sei pieneksi, ja sekoita pienessä kulhossa joukkoon kaprikset.

4. Asettele seiseos kurpitsoille ja rullaa ne. Laita rullat tiiviisti pieneen vuokaan ja nostele tomaattikastike sekaan.

5. Paista 200 asteessa 25 minuuttia. Viimeistele rucolalla.

Plus 100 kcal
Keitä seitin lisukkeeksi vajaa desilitra eli 30 grammaa täysjyväpastaa.

 

Höyrytetty vadelmasalaatti

30 min, 160 kaloria

50 g retiisiä
50 g parsakaalia
50 g varsiselleriä
50 g vihreitä papuja
suolaa
1 tl oliiviöljyä
50 g salaatinlehtiä
2 siivua ilmakuivattua kinkkua
1 rkl balsamicoa
1 dl vadelmia

1. Laita vesi kiehumaan höyrytyskattilaan. Pilko retiisit, parsakaalit ja varsiselleri suupaloiksi. Jos vihreät pavut ovat tuoreita, leikkaa molemmista päistä muutama milli pois. Laita vihannekset höyrystymään noin viideksi minuutiksi. Nosta lautaselle, pyöräytä oliiviöljyssä ja anna jäähtyä.

2. Murskaa vadelmat haarukalla pienessä kulhossa ja sekoita joukkoon balsamico.

3. Pese ja kuivaa salaatti. Asettele se vihannesten päälle.

4. Revi kinkku suikaleiksi salaatin päälle ja viimeistele vadelma-balsamico-kastikkeella.

Lisää reseptejä 5:2-dieettiin Me Naisten seuraavassa numerossa 34/2013, joka ilmestyy 22.8.