Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tunnelmalliset rapujuhlat sopivat syyskesän pimeneviin iltoihin. Näin järjestät ne stressittömästi.

Selvitä jo hyvissä ajoin, mistä rapusi hankit. Tuoreen kotimaisen ravun kappalehinta pyörii viiden euron kieppeillä. Kiireinen ostaa ravut valmiiksi keitettyinä. Herkut eivät ole halpoja, joten jos rapukassa on niukka, kannattaa hankkia ulkomaisia pakasterapuja.

Perinteisesti ravut syödään paahtoleivän ja majoneesin kera. Alkuruuaksi kannattaa varata 6-10 rapua/ruokailija ja pääruokana olisi hyvä olla tarjolla tuplamäärä.

Ravuissa on niukasti syötävää, joten pahimpaan nälkään kannattaa syödä jokin tuhti alkuruoka. Snapsikaan ei tärähdä niin tujakasti hattuun, kun on vähän ravintoa alla. Tämän jälkeen voi ruokakiukuilta rauhassa keskittyä rapujen kanssa näpertelyyn. Jos taas aterian alusta saakka haluaa keskittyä rapuihin, voi pääruokana tarjoilla jotain mukavan kevyttä mutta täyttävää, kuten maalaissalaattia pekonilla ja uppomunalla tai sitruunamelissalla marinoituja lohimedaljonkeja.

Kuluja voi pienentää muilla tarjoamisilla. Kesällä vihannekset ja marjat ovat edullisia ja herkullisia. Perinteisestä sienikeitosta saa täyttävän alkuruuan ja sardelleilla päällystetty sipulipiirakka valmistuu kätevästi vaikka edellisenä päivänä.  Jälkiruokakin kannattaa tehdä etukäteen. Vadelma-marenkikakku on melko vaivaton eikä maksa juuri mitään. Sukkela banaanitorttu -ohjetta voi soveltaa juhlakauteen sopivaksi käyttämällä banaanin sijaan mustikkaa.

Pääasia on, että muistaa kutsua kaverit paikalle, hoitaa ravut ja rapuveitset ja varata riittävästi käsipyyhkeitä!

Tsekkauslista

1. Lähetä kutsut hyvissä ajoin, loppukesän viikonlopuille kasaantuu yllättävän paljon menoja.

2. Suunnittele menu. Mitä tarjoat erikoisruokavalioisille? Onko allergikkoja?

3. Tee kauppalista. Myös juomille. Kyllä, niitä menee kuitenkin enemmän kuin kuvittelet.

4. Laske kustannukset, ja mieti voiko jonkin hankinnan delegoida vieraille. Ihmiset jakavat kustannuksia mielellään.

5. Muista aloittaa ruokien valmistelut ajoissa. Tuoreet ravut kannattaa keittää jo edellisenä iltana tai viimeistään 12 tuntia ennen ateriaa, jotta ne ehtivät jäähtyä ja maustua liemessä. Pakasterapujen sulamiselle puolestaan pitää varata riittävästi aikaa. Niille kannattaa keittää mausteliemi, sillä se korostaa pakasterapujen aromia.

6. Mieti kattaus ja koristelut.

7. Istuta ihmiset niin, että ensikertalaiset saavat viereensä rapujuhlakonkarin. Rapujen kuoriminen tietämättömänä on tuskaa.

8. Jos katat ulos, tarkkaile sääennusteita. Varaudu jo suunnittelun alkuvaiheessa hankkimaan sadekatos tai keksi jokin varasuunnitelma, jos sataa. On kohteliasta hankkia myös aurinkosuoja.

9. Varaa vilttejä ja villatakkeja, sillä vieraat saapuvat kuitenkin paikalle kesähepenissä.

10. Pane kalusteet kuntoon ja hanki riittävästi astioita.

11. Muista sormienhuljutteluastiat jokaiselle ruokailijalle.

12. Hanki kätevät ja siistit roskikset tai jokin astia rapujen kuorille.

13. Muista varata tarpeeksi jäitä juomille tai muuten miettiä se, miten pidät juomat kylmänä.

14. Jos juhlijoita on paljon, varaa useampi leivänpaahdin ja jatkojohdot.

15. Ei pakkolaulantaa!

Poiminnat rapu- ja muihinkin pihajuhliin sopivista ruuista

Alkuruokia:
Mausteinen kurpitsakeitto
Yrttiöljyllä silattu melonikeitto
Kylmäsavulohta, avokadosalaattia ja basilikakantarelleja
Hiillossilakat ja punasipulisiirappi
Cioppino-keitto meren herkuista

Pääruokia:
Pelmenit kalafileiden kera
Mamman särkipihvit
Karitsankareet

Kasvisruokia:
Paahdettua kurpitsaa ja pähkinää
Palsternakka-kesäkurpitsapaistos
Sitruksilla maustettu munakoisosalaatti
Ricottaherkkusienet ja paahdetut kasvikset

Jälkiruokia:
Marjainen manteli-sitruunatorttu
Suussa sulavat suklaapalat
Jogurttipannacotta
Vatkattu vadelmapuuro

Ravustuskausi alkaa 21.7 ja jatkuu lokakuun loppuun.