Kuva Johanna Levomäki
Kuva Johanna Levomäki

MM-pronssimitalisti Matti Mattsson, 19, on hemmotellut tyttöystäväänsä ostamalla tälle one piece -haalarin, joka on ollut kovassa käytössä.

Onpas sinulla suuret jalat. Oliko rintauinnin MM-pronssi niiden ansiota?
Isoista jaloista on uinnissa hyötyä, mutta kyllä pienilläkin pääsee eteenpäin. Kengänkokoni on 48, joten kovin usein sopivia kenkiä ei tule vastaan.

Sait 10 000 euron stipendin Porin kaupungilta ja kultaisen rannekkeen kaupungin uimahalliin. Mihin lahjatontti jäi?
Jo nämä lahjat auttavat viemään uinti­uraani eteenpäin. Tontista voi haaveilla sitten, kun Rion olympialaisissa on käyty ja kova työ tehty. Nyt rahat menevät kisamatkoihin ja elämiseen, mutta jos en olisi urheilija, kymppitonnilla voisin ostaa vaikka Mersun... Ei vaineskaan, laittaisin sen asuntoa varten säästöön.

Haluat kultamitalin Rion olympialaisissa. Eikö sinua jännitä kertoa tavoitteistasi noin avoimesti?
Jos minua jännittää, keskityn ajattelemaan, mitä teen kilpailun jälkeen vapaa-ajallani. Käyn tosin uimassa 11 kertaa viikossa, joten aikaa muulle ei hirveästi jää. Kavereitani näen silloin tällöin ja muuten tykkään rauhoittua kotona tai mökillä tyttöystäväni kanssa.

Missä välissä olet löytänyt tyttöystävän, ja jääkö sinulle aikaa hemmotella häntä?
Olemme tunteneet 9-vuotiaista asti, mutta vasta vuosi sitten aloimme seurustella. Tyttöystäväni on harrastanut tennistä, mutta välillä käymme yhdessä uimassa. Olen antanut vinkkejä, mutten puutu liikaa hänen uintiinsa. Hänelle antamistani lahjoista ainakin one piece -haalari on ollut kovassa käytössä.

Sanoit yltäneesi MM-pronssiin porilaisen hulluuden avulla. Millä tavalla te porilaiset olette hulluja?
Porilainen hullu ei anna periksi ja menee kuin reikä­päinen maalia kohti. Edustan ylpeänä Poria, ja vaikka olen jakanut siellä viitisensataa nimikirjoitusta, saan liikkua rauhassa eikä fanityttöjä ole vielä näkynyt. Patasydän rinnassa on hyvä mennä eteenpäin.

Sinut on verrattu nuoreen Jani Sieviseen, ja onhan teissä samaa näköäkin. Samastutko Janiin?
Meistä on kuulemma netissä kuvat, joissa nopeasti katsottuna näytämme samalta. Yhteistä on ainakin se, että pidämme itsemme rääkkäämisestä altaassa. Pienenä Jani oli idolini. Hän itse asiassa soitti ja onnitteli pronssista.

Mitä aiot tehdä, kun kaapissa on tarpeeksi mitaleja ja uintisi on uitu?
Olen halunnut palomieheksi pikku­pojasta asti. Ihmisten auttaminen kiinnostaa, ja olen pitänyt hyvää huolta kropastani. Palomiehellä sekin täytyy olla kunnossa.

Matti Mattsson

■ Syntynyt 5.10.1993 Porissa, jossa asuu yhä.

■ Voitti MM-pronssimitalin 200 metrin rintauinnissa ja teki lajissa uuden Suomen ennätyksen.

■ Seurustelee.

■ Lemmikkinä kaloja.

■ Aikoo kirjoittaa yli­oppilaaksi ja jatkaa uinti­treeniä tänä syksynä.