Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Glogatan 4 -ravintolan Ville Rainio kehottaa käyttämään mielikuvitusta jälkiruoka-annosta kootessa.

Valmista ensin raparperit. Yhdistä vesi, raparperimehu ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. ­Lisää kiehuvaa lientä kattilaan noin neljän sentin paloiksi pilkottujen raparperipalojen päälle niin, että palat hiukan peittyvät. Anna hautua kannen alla, kunnes hammastikku menee juuri ja juuri läpi paloista. Nosta jäähtyneenä ­viileään.

Sekoita moussen aineet varovasti yleiskoneella paksuksi seokseksi ja nosta pursotinpussiin pakattuna jääkaappiin kovettumaan.

Valmista marenki vaahdottamalla kuivassa ja puhtaassa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa sokerit vähin erin. Vaahdota kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Mausta marenkivaahto kuivatulla raparperirouheella, siirrä seos pursotinpussiin. Pursota uunipellille leivinpaperin päälle pienehköjä marenkeja. Kuivata ­uunissa 50 asteessa yön yli uuninluukku hieman raollaan.

Pehmennä liivatelehdet liottamalla niitä parin minuutin ajan kylmässä vedessä. Liota ne sitten puristeltuna desiin kiehuvaa vettä. Kuumenna toisessa kattilassa sokeria, vettä ja halkaistua vaniljatankoa 124 asteeseen ja keitä noin kymmenen minuuttia. Poista vaniljatanko.

Vaahdota valkuaiset ja lisää samalla vaahdottaen ensin liivate- ja sitten sokeriliemi. Vaahdota vielä viitisen minuuttia. Kumoa seos leivinpaperille pienelle, reunalliselle pellille ja anna hyytyä viileässä. Leikkaa levy pieniksi neliöiksi tai ota siitä pienillä piparkakku- tai karkkimuoteilla ­kuvioita. Pyörittele palat tomu­sokerissa ja kuivatussa raparperissa. Voit viimeistellä vaahtokarkkien pinnan paahtamalla sitä hieman kaasupolttimella.

Yhdistä herkut näyttäväksi jälkiruuaksi. Koristele syötävin kukin. Viimeistele vaniljajäätelöllä.

Resepti

Annoksia:
10
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 ½ h + marengit yön yli

Haudutettu raparperi

1
l
raparperimehua
2
dl
vettä
200
g
kidesokeria
4
kpl
raparperin vartta

Paahdettu valkosuklaa

130
g
valkosuklaata

Tuorejuustomousse

200
g
maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
4
dl
kuohukermaa
1
dl
tomusokeria

Raparperimarenki

100
g
valkuaista (1 valkuainen n. 40 g)
100
g
tomusokeria
100
g
erikoishienoa sokeria
4
rkl
kuivattua raparperia tai kuivattua marjarouhetta

Raparperivaahtokarkki

7
kpl
liivatelehteä
1
dl
vettä
5
dl
kidesokeria
1
kpl
vaniljatankoa
1
dl
vettä
2
kpl
valkuaista
tomusokeria ja kuivattua raparperia tai kuivattua mansikkaa