Chuecan trensikkäässä kaupunginosassa on myös perinteisiä tavernoja, kuten Bodega Ángel Sierra.
Chuecan trensikkäässä kaupunginosassa on myös perinteisiä tavernoja, kuten Bodega Ángel Sierra.

Herkuttelija löytää Madridista elämyksiä vuorokauden ympäri – etsii sitten täydellistä gin tonicia tai aamuöisiä churroja.

Kuljen Madridin ­kaduilla, ja päässäni takoo yksi kysymys: Mikä hitto siinä on, että joka kerta lan­kean samaan ansaan? Että minä, joka en Suomessa ikinä käy taidemuseoissa, olisin muka ulkomailla liekeissä vanhoista maalauksista. Että kyllähän kunnon turistin kuuluu monalisansa nähdä.

Vietin aamun Thyssen-Bornemiszan taidemuseossa. Se on kuulemma Euroopan parhaimmistoa ja yksi Madridin kolmesta mahtavasta taidemuseosta Pradon ja Reina Sofian lisäksi. Kuljin Thyssenissä oppaan perässä ja yritin kovasti keskittyä ruskean kastikkeen värisiin maalauksiin.

– Oi, suosikkimaalarini. Rakastan häntä! huudahti opaskierrokselle osallistuva Marina, kun saavuimme taas uuteen saliin.

Tihrustin seinältä maalarin ­nimeä. Se oli Lucas Cranach, ja oppaan mukaan yksi 1500-luvun tärkeimpiä saksalaisia maalareita. Minä kuulin Lucaksesta ensimmäistä kertaa.

Mikä helpotus, kun museo­kierros oli ohi. Pujahdin museosta ­kadulle.
Kadulla yritän saada kaupungista otteen. Madrid tuntuu valtavalta ja monumentaaliselta, ja ihmettelen, miten tänne pääsisi solahtamaan parissa päivässä.

Onneksi iso kaupunki osaa yllättää.

San Antónin syleilyssä

Kun haahuilen Chuecan trendi­kaupunginosan kaduilla ja käännyn kujalta toiselle, edessäni ­nököttää iso ja selvästi uusi, punatiilinen ikkunaton rakennus. Seinässä lukee Mercado San Antón, kauppahalli.

Pujahdan sisään ja alan lämmetä. Paikallisia pariskuntia ruoka­ostoksilla, toisessa kerroksessa ­tapaskojuja toisensa perään ja ylä­kerrassa ravintola kattoterasseineen. Unohdun tuijottamaan tomaattivalikoimaa, artisaaniburgeritiskiä ja kymmeniä erilaisia mausteita.

San Miguelin kauppahalli on hiljattain kunnostettu.

Ja papuja! Pieniä palleroisia vihreitä papuja, jollaisia en ole ennen nähnyt. Osoittelen myyjälle hur­mioituneena, että noita tahdon.

Mutta myyjä ei ole huomaavinaankaan minua. Hän kauhaisee kourallisen kolikoita kassakoneestaan ja laskee niitä kaikessa rauhassa. Pälyilen ympärilleni ja luulen jo, että minussa on jotain vikaa. Ehkä en osaa kauppahallietikettiä? Pian tajuan, että näin täällä vain toimitaan. Kiirettä ei ole, asiat hoidetaan kun joudetaan.

Myyjää naurattaa papuintoiluni. Hän kahmaisee kauhallisen paperipussiin ja hulauttaa osan pavuista ohi lattialle. Varo! Ne ovat viisi kertaa kalliimpia kuin muut pavut! Mutta myyjä vain nauraa.

Istahdan ostokset kädessäni penkille ja annan katseeni vaeltaa. Tajuan, että tällaisista hetkistä on juuri minun onnistuneet matkani tehty. Pienistä ruokakaupoista, ­sydämellisistä pikku kohtaamisista ja sitten – katoamisesta vilinään.

Seuraavalla matkalla kierrän museot kaukaa.

3 X Kauppahalli

1. Perinteinen
Muutama vuosi sitten peruskorjattu Mercado de San Miguel on Espanjan kauppahallien aatelia. Esimerkiksi oliivikauppiaalta löytyy yli 30 erilaista oliivi­vaihtoehtoa.
Myöhään auki: su–ke 10–24, to–la 10–02. Plaza de San Miguel.

2. Moderni
Mercado San Antón on pari vuotta sitten avattu moderni ruokahifistelijöiden taivas Chuecan trendikkäässä kaupunginosassa. Osta eväät puistoon tai nauti tapasateria kojulta toiselle kierrellen.
Auki ma–la 10–22, tapaskojut ja ravintolat puolille öin. Calle Augusto Figueroa 24.

3. Helppo
El Corte Inglés. Espanjan isoimman tavarataloketjun ruokaosasto ei tietenkään ole kauppahalli, mutta ollaanpa nyt rehellisiä. Aina ei jaksa tungeksia kauppahallissa ja jännittää, osaako varmasti oikean jonottamisetiketin. Kauppahallitason eväät saa helposti tavaratalon pohjakerroksen marketista tai sen vierestä gourmet-osastolta.
Auki ma–pe 10–22, la–su 11–21. Tavara­taloja on useita, esimerkiksi osoitteessa Calle de Preciados 3.


Täytettyjä, marinoituja, sellaisenaan ja lisukkeiden kera. Oliivifani ­itkee ilosta.

Makeat kahvilat

Celicioso on kuin pala New Yorkia Espanjassa. Rosoisen tyylikkään gluteenittoman kahvilan on perustanut keliaakikko, mutta asiakkaiksi ovat villiintyneet myös muut viljan vähentäjät – niin taiteellisia ovat paikan ylistystä keräävät muffinit.
Calle de hortaleza 3. www.celicioso.es

Chocolateria San Gines. Iskikö makeanhimo aamuyöstä kello viisi? Ei hätää, San Gines on aina auki. Siis aina. Täältä saat vahvaa kaakaota ja siihen dipattavia churros-munkkirinkilöitä kellon ympäri.
Pasadizo de San Ginés 5. www.chocolateriasangines.com

Cafe Gijón on Madridin vanhin kahvila. Se havisee mannereurooppalaisen kahvilan tunnelmaa tummine puukalusteineen. Kahvin ja kahviherkkujen lisäksi täältä saa koko aterian.
Paseo de Recoletos 21. www.cafegijon.com

Herkku­himo iskee viimeistään gluteenittomassa kahvilassa Celiciosossa.

Paikallista makua

Juana la Loca
Pintxokset ovat Pohjois-Espanjan tapaksia, ja niitä tarjoillaan täällä baarin täydeltä. Plussaa selkeästä englanninkielisestä ruokalistasta. Rennon baarin viikonlopun erikoisuus ovat simpukat.
Plaza de Puerta de Moros 4. www.juanalalocamadrid.com

Las Tortillas de Gabino
Munakas on Espanjalle kuin karjalanpiirakka suomalaisille. Tämä fiini ravintola taikoo arkisesta ja usein aliarvostetusta herkusta kekseliäitä uusia sovelluksia. ­Kokeile vaikkapa tryffeli- tai valkosipulimunakasta.
Calle de Rafael Calvo 20. www.lastortillasdegabino.com

Botín
Jos Guinnessin ennätyskirja on ­julistanut ravintolan maailman vanhimmaksi (perustettu 1725), se ei todellakaan ole mikään turisteilta kätketty helmi. Ruoka on tuhtia ja hyvää ja tunnelma kivikellarissa mitä mainioin. Ravintolan nimikko­annoksen, kokonaisena paistetun pikkupossun valmistusta pääsee seuraamaan ovelta.
Calle de los Cuchilleros 17. www.botin.es


Täällä syntyvät Botìnin erikois­herkut.

Tässä sitä nyt on: Botínin kuulua maitopossua.

Hittidrinksulle

Gin tonicit ovat Madridissa nyt in. Testaa nämä baarit:

Adam & Van Eekelen
Kaksikerroksinen pieni baari on kuin viktoriaaninen olohuone. Kellarikerroksessa voit istua takan ääreen. Calle del Pez 36.

1862 Dry Bar
Suosittu drinkkibaari on saanut nimensä vuodesta, jolloin ilmestyi ensimmäinen cocktailien tekemistä käsittelevä kirja. Jos gin tonicit kyllästyttävät, kokeile baarin kehuttua viskipohjaista Old fashioned -drinkkiä. Calle del Pez 27.

Only you Lounge
Hotellin baari, johon myös ­ulkopuoliset tulevat drinkeille. Gin tonicin tilaaja saa valita juomaansa tietyn ginin lisäksi myös erilaisten tonicien väliltä. Calle Barquillo 21.


Todellinen gin tonic -fani tietää paitsi suosikkigininsä myös lempi­tonicinsa.

Miten?

■ Finnair lentää Madridiin kerran päivässä.
■ Norwegian aloittaa kesäkuussa suorat lennot Madridiin kolmesti viikossa.  
■ Meno-paluu alkaen 200–300 €.