Kuvat Susanna Kekkonen
Kuvat Susanna Kekkonen

Unohda vanhankaupungin turistirysät. Muotisuunnittelija Kristiina Viirpalu ja päätoimittaja Anna Laine antavat matkavinkkinsä Tallinnaan, jota et ole aiemmin kokenut.

Maisemakuvat kirkon tornista

Pyhän Olavin kirkko on postikorttien perusnähtävyys, mutta monelta Tallinnan-kävijältä 124-metrinen torni on jäänyt näkemättä. Vuonna 1519 valmistuneen kirkon mielenkiintoisin paikka löytyy 60 metrin korkeudesta näköalatasanteelta, joka ei sovi heikkohermoisille. Jyrkän portaikon päässä odottaa vain puolen metrin levyisenä tornia kiertävä kattokaistale. Maisema on henkeäsalpaava.

Hinta: 2 € aikuisilta, 1 € lapsilta.

Design-paratiisi

Parin kilometrin päässä vanhasta kaupungista sijaitsevan Telliskivi Loomelinnakin tehdasalue on nykyään trendikkäin osa Tallinnaa. Design-­keskus on täynnä sisustuskauppoja, verhoomoja, vanhantavaranliikkeitä ja vaateputiikkeja. Aamulatten tai brunssin voi pysähtyä syömään Reval Cafen tai Bar Kukeken terassille. Loomelinnakin suosituin kuppila on kuitenkin F-Hoone, joka muuntautuu lounaan
jälkeen sykkiväksi illanistujaispaikaksi.

Telliskivi 60 a

Samppanjaa ja taidetta

Rene Kirspuu on hyvä esimerkki virolaisesta yrittäjästä. Taidetta rakastava mies ei säikähtänyt Euroopan talouskriisiä vaan toteutti unelmansa ja perusti kesäkuun alussa Tallinnaan oman taidegallerian. Ensimmäinen näyttely järjestyi hyvän ystävän ja Neuvostoliiton viimeisen presidentin, Mihail Gorbatsovin kautta. Mihail antoi näyttelyyn vaimonsa Raisa Gorbatsovan valokuvia ja tavaroita. Gallerian yhteydessä toimii myös Tallinnan ensimmäinen samppanjabaari.

Tallinn Portrait Gallery, Suur-Karja 2


Ravintolatärpit

CLAZZ Jazzia ja eurooppalaisen keittiön herkkuja. Pääruuat 13–23 €. Vana Turg 2.

KOLM SIBULAT Venäläisiä, aasialaisia ja georgialaisia makuja. Pääruuat 8–19 €. Telliskivi 2.

DOMINIC Klassinen ranskalainen ravintola. Hyvät viinit. Pääruuat 15–19 €. Vene 10.

Idyllisimmät kahvilat

C'EST LA VIE Tunnelma kuin 30-luvun Pariisissa. Jälkiruuat alk. 3 €. Suur-Karja 5.

CAFE MORE Hyvät lounaat ja täydellinen latte. Kahvit alk. 2,10 €. Viru-keskuksen 4. kerros.

Leffailta kattoterassilla

Viru-keskuksen katolle pari vuotta sitten perustetusta Rooftop cinemasta on tullut tallinnalaisten suosikki. Ulkoilmateatterin valkokankaalla pyörii joka kesäilta niin uutta Hollywood-tuotantoa kuin persoonallisia indie-leffoja ja dokumenttejakin. Taidenautinnon lomassa voi nautiskella viiniä ja leivoksia. Leffaliput maksavat 5 euroa.

Pyöräillen Piritaan

Tallinnan idyllisin pyöräily- ja lenkkeilyreitti mutkittelee rantaa pitkin viiden kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan Piritan kaupunginosaan. Matkan varrelle osuvat Laululava-konserttipaikka, Kadriorgin ja Lillegin puistot, vanha hautausmaa, vierasvenesatama sekä uusittu Teletorni, josta näkee hyvällä säällä Suomeen asti.

Pyörien vuokrat 6–16 euroa /päivä. Viron pyöräilykarttojen nettimyymälä: www.balticcycle.eu/shop/en/

Edullista vintagea

Suomessa laadukkaiden vintage-vaatteiden hinnat ovat karanneet jo pilviin, mutta Virosta voi vielä tehdä edullisia löytöjä. Tallinnan paras vanhojen vaatteiden ja kenkien valikoima löytyy Vana-Viru-kadulla sijaitsevasta Fankadelikissa. Shoppailun lomassa voi kuunnella levyjä, juoda teetä ja fiksata hiukset kuntoon liikkeen kampaamossa. Muita katsastamisen arvoisia vintage-puoteja ovat Nolita Vintage, Oh so retro, Foxy Vintage, Sireen ja A.G.A.N. (As Good As New).