Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Lomatukan pelastus löytyy ruokakaupan hyllyltä. Testasimme markettien sampoo- ja hoitoainevalikoiman.

Runsautta ja ilmavuutta

Dove Hair therapy Split ends rescue -sampoo ja -hoitoaine, 2,99 €.

Lupaus: Hoitoa takkuuntuville hiuksille. Sampoo ja hoitoaine lupaavat korjata kaksihaaraisia ja tarjota apua helposti takkuuntuvan tukan hoitoon.

Kokemus: Miedontuoksuisen sampoon vaahto tuntuu rasvaiselta mutta pesee putipuhtaaksi jopa pyöräilykypärän hautomat hiukset. Hoitoaineen ohut koostumus ei pysy kosteissa hiuksissa, vaan se on suosiolla levitettävä pyyhekuivaan tukkaan. Kaksihaaraisissa ei ilmene muutosta, mutta hiukset jäävät hoitavien tuotteiden jälkeen ilahduttavan runsaiksi ja ilmaviksi.

Tähdet: ★ ★ ★ ★ ★

Tehoa ehkä liikaakin

Syoss Glossing shine-seal -sampoo ja -hoitoaine, 5,90 €.

Lupaus: Kiillottaa kuluneet hiukset. Muodostaa hiuksen pinnalle ohuen kiiltävän pinnoitteen. Vahvistaa hiusten rakennetta ja puhdistaa hiukset latistamatta niitä. Hoitoaine tekee hiuksista helposti kammattavat.

Kokemus: Testattujen tehokkain sampoo pesee hiuksista hyvin kaikki muotoilutuotteiden jämät, mutta on liian voimakas herkkäihoisille. Hoitoaine on heikompi lenkki, ohut koostumus valuu helposti suoraan viemäriin, ja karheat hiukset jäävät vielä hieman takkuun hoidon jälkeen. Lasimaisille hiuksille hoitoaine riittää hyvin.

Tähdet: ★ ★ ★

Karheille hiuksille

Tresemmé Keratin smooth -sampoo ja -hoitoaine, 8,90 €.

Lupaus: Silottaa ja suoristaa. Keratiini silottaa karheat hiukset ja tekee niistä helposti käsiteltävät. Hoitoaine huoltaa tarkasti jokaisen hiussuortuvan ja tekee niistä todella kiiltävät. Sopii värjätyille hiuksille.

Kokemus: Suuresta pullosta riittää isollekin mökkiporukalle, mutta sitä on kömpelö käyttää. Sampoo on harvinaisen riittoisaa ja pesee hiukset puhtaaksi viileälläkin vedellä. Hoitoaine on testatuista paras, ja lupauksensa mukaisesti se tuntuu silottavan ja kiillottavan jokaisen hiuksen erikseen. Takkutukka kiittää, mutta ohuthiuksiselle hoitoaine on liiankin tehokasta.

Tähdet: ★ ★ ★ ★

Kuin saunaan tehty

Rento Mustikka -sampoo ja -hiushoito, 5,95 € ja 7,95 €.

Lupaus: Kiiltoa ja runsautta hellästi. Väriaineeton ja biohajoava sampoo kosteuttaa hiuksia ja tekee niistä runsaat. Hoitoaineen vehnäalkioproteiini ja moringapuun uute korjaavat vaurioitunutta hiusta.

Kokemus: Yksinkertainen vaaleansininen pullo on helppo kuvitella saunan lauteille. Hoitoaine on paksua ja hoitavaa, mutta mustikkajugurtin tuoksuinen sampoo ehkä liiankin hellävaraista. Lenkillä käynnin jälkeen ei kaksikaan vaahdotusta pese tukkaa puhtaaksi. Runsautta tuotteet eivät tuo mutta hoitavat kyllä hiusta. Hoitoaineessa on UV-suoja.

Tähdet: ★ ★

Natisevan puhdasta

Herbina Fresh Luomuruusu -sampoo ja -hoitoaine, 3,60 €.

Lupaus: Kosteuttaa hiukset ja hiuspohjan. Säilyttää luonnollisen kosteuden ja vahvistaa hiuksia. Luomuruusuvesi tasapainottaa herkkää hiuspohjaa.

Kokemus: Herkästä ruusun tuoksusta huolimatta sampoo pesee natisevan puhtaaksi. Mukava yllätys on, ettei sampoo tehostaan huolimatta kuivata päänahkaa. Silikonittoman hoitoaineen paksu, täyteläinen koostumus on helppo levittää hiuksiin, mutta takkuja se ei selvitä yhtä hyvin kuin silikonia sisältävät tuotteet. Biohajoavuudesta ja kauniista pakkauksesta plussaa!

Tähdet: ★ ★ ★

Hauraille hiuksille

Schwarzkopf Gliss Hair repair -sampoo ja -hoitoaine, 2,95 €.

Lupaus: Hoitaa ja vahvistaa. Lupaa vahvistaa hiuksia ja vähentää niiden kulumista ja katkeilua. Öljyeliksiiri ja nestemäinen keratiini ravitsevat hauraita hiuksia.

Kokemus: Kultaisen sampoon tuoksu on pähkinäinen muttei voimakas. Sampoo ei puhdista rasvoittuvia hiuksia tavallisen työpäivänkään jälkeen yhdellä pesukerralla, ja hoitoaine jättää hyväkuntoiset hiukset ryhdittömiksi. Käsitellyille ja kuluneille hiuksille sampoo ja hoitoaine sen sijaan sopivat hieman paremmin, joskaan katkeilu ei lyhyellä käytöllä vielä vähene.

Tähdet: ★ ★