Kuva Getty Images
Kuva Getty Images

Onko suhteenne seksielämässä toivomisen varaa? Yhden lomaviikon aikana voi tehdä ihmeitä. Viikon treeniohjelman avulla lempi roihuaa juhannuksen jälkeenkin.

Ja taas naapurissa vedettiin verhot ikkunan eteen. Miten ne jaksaa? Ennen kuin annat kateudelle pikkusormen, muista tilastofakta: se väljähtää kaikilla ennen pitkää, viimeistään kahdessa vuodessa.

Seksuaaliterapeutti Maaret Kallio tietää, että urautunut seksielämä on monen parin ongelma. Myös tutkimustulokset kertovat samaa. Suomalaisparien onnellisuus on laskenut ja haluttomuus lisääntynyt. Eikä halujen puute vaivaa vain pitkään kestäneitä parisuhteita. Alle kaksi vuotta kestäneissä suhteissa neljäsosa naisista kärsii omasta haluttomuudesta. Yli viiden vuoden suhteissa jo lähes puolet. Miten into­himo voi sammua niin nopeasti?

– Usein intohimoa ei vaalita tai se kohdistuu muualle kuin omaan kumppaniin, Kallio sanoo.

Ei ole yllätys, että onnellisilla pareilla on myös hyvä seksielämä. Mutta kumpi tulee ensin: johtaako onnellisuus hyvään seksiin vai päinvastoin?

– Seksi on ennen kaikkea vuorovaikutusta. Mitä aidompi yhteys parilla on, sitä parempaa on myös seksielämä.

Kun pari puhuu seksistä avoimesti, se lisää yleensä parin onnellisuutta ja seksikertojen määrää. Tilastojen mukaan hyvin onnellisissa suhteissa rakastellaan kaksi kertaa useammin kuin suhteissa, joita ei pidetä sen enempää onnellisina kuin onnettomina.

Laadimme viikon treeniohjelman, jolla saatte kadotetun yhteyden kuntoon ja lisää säpinää suhteeseen. Näissä treeneissä et ehdi päivystää ikkunassa!

Maanantai

MIELI Sexy mama -harjoitus. Mieti rauhassa yksin, mikä saa sinut tuntemaan olosi seksikkääksi. Toiset löytävät sisäisen puumansa laittamalla jalkaansa punaiset korkkarit, toiset taas uimalla järvessä. Oikeita vastauksia ei ole. Kun olet löytänyt oman seksikkyytesi avaimet, vaali niitä.

KOMMUNIKAATIO Laadi hoito-ohjeet. Tarkistat mekkosi hoito-ohjelapun ennen
pesua, mutta tiedätkö, millaisesta käsittelystä kumppanisi pitää? Kirjoittakaa kumpikin kymmenen kohdan lista siitä, miten haluatte tulla kosketetuksi. Vaihtakaa lappuja ja voitte yllättyä. Kumppanisi voi pitää täysin eri asioista kuin sinä. Nyt ainakin tiedät, mikä toimii – joten testatkaa yksi kohta listalta jo tänään.

RAVITSEMUS suklaata suuhun. Syö pala tummaa suklaata päivässä. Tutkimusten mukaan suklaata päivittäin syövät naiset ovat tyytyväisempiä seksielämäänsä kuin suklaata karttavat. Säännöllinen tumman suklaan nauttiminen voi lisätä niin seksihaluja kuin kiihottumista. Syynä on tumman suklaan sisältämä fenyylietyyliamiini, joka saa aivot tuottamaan rakkaushormoni dopamiinia. Kyllä, samaa ainetta jota rakastuminen ja orgasmi vapauttavat.

Tiistai

KEHO Yhdessä metsään. Lähtekää kaksin noin tunnin kestävälle juoksu- tai reippaalle kävelylenkille. Mitä enemmän hikoilette, sen parempi. Raikkaassa ilmassa jaettu fyysinen treenikokemus auttaa virittämään oikeaan tunnelmaan myös kotona. Viilentykää yhdessä suihkussa lenkin jälkeen. 

KOMMUNIKAATIO Tunteet paperille. Kirjoittakaa toisillenne kirje tunteistanne. Kertokaa, mitä tunteita ja tarpeita kumppaninne ei näytä huomaavan. Mieti ainakin kolme tunteisiin liittyvää asiaa, jotka toivoisit toisen tietävän ja huomioivan.

RAVITSEMUS iso omena. Rakkauden kesän jano-juoma numero yksi on granaattiomena. Iso G sisältää runsaasti verenkiertoon vaikuttavia tanniineja, jotka auttavat niin erektioon kuin emättimen kosteuteen. Granaattiomena onkin intohimon, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden symboli monissa kulttuureissa.

Keskiviikko

KEHO Katso peiliin. Kun olet yksin kotona, asetu kokovartalopeilin eteen alastomana, iso pyyhe edessäsi. Paljasta ensin silmät ja katso kehoasi hyväksyvästi. Ohita mahdolliset (omasta mielestäsi) epäkohdat ja keskity siihen, mikä sinussa on kaunista ja hyvää. Harjoitus opettaa sinua hyväksymään kehosi. Oman kehon  hyväksyminen taas kulkee käsi kädessä hyvinvoivien seksihalujen kanssa.

KOMMUNIKAATIO Lähtekää seksikävelylle. Seksistä puhuminen on usein helpompaa luonnossa liikkuessa kuin kasvotusten kynttiläillallisella. Luonto rauhoittaa jo itsessään, ja kävely purkaa kiihtymistä. Kävellessä ei myöskään tule painetta siitä, että keskustelun pitäisi johtaa seksiin. 

RAVITSEMUS Parsaa pöytään! Kokatkaa tänä iltana yhdessä parsakeittoa. Vihreä luonnonherkku sisältää runsaasti foolihappoa ja B-vitamiinia, jotka nostavat veren histamiinipitoisuuksia ja voivat näin parantaa orgasmin voimakkuutta. Foolihappo voi myös lisätä libidoa ja parantaa sperman laatua. Sperman makuun parsalla on valitettavasti päinvastainen vaikutus.

Torstai

KEHO mukaan peli-iltaan. Harrastaako miehesi eri lajia kuin sinä? Lähde mukaan hänen treeneihinsä, olivat ne sitten futiskentällä tai kiipeilyhallissa. Tarkoitus ei ole, että seuraat hikoilua vaihtopenkiltä, vaan testaat itsekin lajia. Anna hänen toimia opettajanasi. Yhteinen treenikerta voi lisätä läheisyyttä. Seuraavalla viikolla on hänen vuoronsa osallistua joogatunnillesi. 

KOMMUNIKAATIO laadi sytytysohjeet. Listaa paperille kaikki asiat, jotka sytyttävät halusi. Nämä voivat olla niinkin tavallisia asioita kuten siivottu koti, lämmitetty sauna tai lapset nukkumassa. Listaa sitten paperin toiselle puolelle kaikki turn-offisi eli halujesi sammuttajat. Tällaisia voivat olla esimerkiksi se, että puhelin soi kesken kuuman hetken tai miehen kovakouraisuus. Anna lista kumppanillesi, jotta hän tietää, mikä saa sinut oikeasti syttymään. 

RAVITSEMUS Lisää chiliä. Mausta ateriat tästä lähtien reilulla kädellä tulista chilipippuria. Mitä tulisempaa, sen kuumempaa – nimittäin makuuhuoneessa. Chili saa kehossa aikaan seksuaalista kiihottumista muistuttavan reaktion: syke nousee ja ihoa kihelmöi. Tulinen mauste vapauttaa kehossa lisäksi kipuja vähentäviä ja hyvää oloa lisääviä endorfiineja.

Perjantai

KEHO Parhaat palat menneestä. Kun olet kotona yksin, anna ajatustesi palata seksikokemuksiisi vuosien varrelta. Palauta mieleesi jokainen positiivinen palaute, jonka olet saanut. Kehuiko lukioajan heilasi huuliasi suudeltavan ihaniksi? Ylistikö yhdenillantuttu peppuasi? Nauti kehuistasi ja kirjaa ne ylös halutessasi. Lukaise lista säännöllisin väliajoin, jotta muistat todellisen markkina-arvosi.

KOMMUNIKAATIO Takaisin huumaan. Miettikää yhdessä, mikä on ollut teille suhteenne mieleenpainuvin, eroottisen latauksen sisältänyt tapaaminen. Palatkaa takaisin tuohon muistoon. Palauttakaa mieleenne kaikki aistimukset: mitä teillä oli päällä, mitä musiikkia kuuntelitte, mitä söitte. Poimikaa muutamia elementtejä menneestä tähän päivään. Jos olitte esimerkiksi tuolloin tanssimassa, lähtekää taas parketille.

RAVINTO Iltapalaksi banaania. Tämä herkku virittää oikeaan tunnelmaan muutenkin kuin muotonsa puolesta. Banaanin on tutkimusten mukaan todettu lisäävän mielihyvähormoni serotoniinin eritystä kehossa. Jos siis haluat vaihtaa Urheiluruudun hieman aktiivisempaan ilta-puhteeseen, pyöräytä iltapalaksi banaanipirtelö.

Lauantai

KEHO Päästä varpaisiin. Pese kumppanisi suihkussa pehmeällä pesusienellä päästä varpaisiin. On todettu, että koskettaminen lisää myös eroottista koskettamista. Voitte sopia etukäteen säännöt siitä, mitkä osat haluat toisen pesevän. Esimerkiksi päänahan hieronta hiustenpesun yhteydessä tuntuu taivaalliselta. Harjoitus opettaa antautumaan kosketukselle ja kosketetuksi tulemiselle.

KOMMUNIKAATIO Koko päivä esileikkiä. Tänään teillä on yhdyntäkielto – mutta tilaisuus pitää toisianne hyvänä kaikilla muilla tavoilla. Päästäkää siis mielikuvituksenne valloilleen! Esileikki on etenkin naisille usein paljon nautinnollisempaa kuin varsinainen toiminta. Nyt voitte nauttia lämmittelystä ilman paineita.

RAVINTO Sushille. Muistatko Sinkkuelämän jakson, jossa Samantha päätti yllättää Smithin peittelemällä itsensä sushi-paloilla? Illallinen sushiravintolassa on lähes yhtä hyvä ratkaisu. Sushi on todellista seksiruokaa niin miehille kuin naisille. Tonnikalan seleeni voi lisätä spermantuotantoa. Soija taas voi auttaa parantamaan naisen kosteutta. Kalan omega-3-rasvahapot taas lisäävät mielihyvähormoni dopamiinia.

Sunnuntai

KEHO Sitä saa, mitä antaa. Ota vanha viisaus käyttöön myös makuuhuoneessa. Jos haluat, että miehesi kehuu sinua useammin, näytä hänelle esimerkkiä. Sano ääneen, jos pidät hänen sängestään tai vahvoista käsivarsista. Viljele kehuja etenkin seksin aikana. Antamasi palautuu sinulle kaksinkertaisesti: saat jatkossakin enemmän sitä, mistä pidät, ja mallioppiminen avaa miehesikin positiivisen palautteen aarrearkun.

KOMMUNIKAATIO Roolit vaihtoon. Pariskunnilla on sängyssä usein vakiintuneet, ja pahimmillaan jämähtäneet, roolit. Miettikää omia roolejanne tuomitsematta. Poimikaa sitten viisi asiaa, joissa vaihdatte roolia. Jos esimerkiksi miehesi tekee yleensä aloitteen, nyt sen teet sinä. Jos taas sinä yleensä ehdotat asennon vaihtamista, nyt on miehesi vuoro. Roolien vaihtaminen vie mukavuusalueen ulkopuolelle, mikä voi aluksi tuntua oudolta ja pelottavaltakin. Se on kuitenkin hauska yhteinen tutkimusmatka.

RAVINTO Pulla uuniin. Mies on tunnetusti helppo vietellä itseleivotulla pullalla. Mutta oletko koskaan pohtinut, miksi mies rakastaa korvapuusteja? Vastaus löytyy historiasta. Kardemummaa on käytetty lemmenmausteena, sillä sen uskotaan herättävän miehen eroottisen kiinnostuksen. Testaa uskomus laittamalla pullataikina kohoamaan, tuplakardemummalla maustettuna!