72-vuotiaalta Gracelta udellaan jatkuvasti, koska hän aikoo eläkkeelle. ”Puhun siitä joka päivä”, Grace myönsi jo viime vuonna Huffington Post -lehdelle.
72-vuotiaalta Gracelta udellaan jatkuvasti, koska hän aikoo eläkkeelle. ”Puhun siitä joka päivä”, Grace myönsi jo viime vuonna Huffington Post -lehdelle.

Menestystä, miehiä ja menetyksiä – niistä on tehty Grace ­Coddingtonin elämä. Kaikkein merkittävin ihmissuhde hänellä on kuitenkin pomoonsa, Voguen Anna Wintouriin.

Elämä Angleseyn saarella karussa Pohjois-Walesissa ei ollut järin sosiaalista ­eikä kaunista. Syrjäisestä Tre-Arddur Bayn kylästä pääsi bussilla läheiseen Holyheadin kaupunkiin. Siellä oli sentään lehtikioski sekä elokuvateatteri, molemmat henkireikiä suuresta maailmasta haaveilevalle nuorelle naiselle. Hotellia pyörittävän perheen tytär purjehti lopun aikaa pienellä veneellään pitkin jyrkkien kallioiden reunustamaa ranta­viivaa. Hän kaipasi puiden vehreyttä koko lapsuutensa ajan.

Näin Grace Coddington, yksi maailman merkittävimmistä muotivaikuttajista, vietti ensimmäiset 18 vuottaan.

Viimeiset 25 vuotta Grace on työskennellyt yhdysvaltalaisen Vogue-muoti­lehden taiteellisena johtajana. Kerran kuussa hän määrittelee sen, mikä on muotia – ja mikä päätyy lopulta Voguen muotikuvista kenen tahansa ylle niin Suomessa kuin maailmallakin.

Vogue oli Gracelle alun perin pako­keino tuppukylästä. Ensin hän selaili isosiskonsa lehtiä ja hieman vanhempana kävi ostamassa lehden itse Holyheadista. Peräkylille muotiraamattu saapui kuukauden myöhässä, mutta se ei Gracea haitannut. Hänelle tärkeintä oli päästä uppoutumaan lehteen ja sen muoti­kuviin, jotka oli usein otettu eksoottisissa paikoissa eri puolilla maailmaa.

Perheen arki oli ihan muuta. Isä ­oli masentunut ja tuhlasi rahansa vedonlyöntitoimistossa. Hän kuoli keuhko­syöpään, kun Grace oli yhdentoista.

Teini-ikäinen Grace pakeni arkea myös elokuviin. Hän ompeli vaatteensa itse ja yritti jäljitellä valkokankaan tähtien asuja. Hän hankki Voguen kaavoja ja kankaita, mutta äiti antoi hänen käyttää vain tavanomaisia vaatteita.

Tulevaisuus Angleseyllä olisi tarkoittanut työpaikkaa joko kellotehtaassa tai baarissa. 18-vuotiaana Grace ilmoittautui ystävänsä kannustamana malli­kouluun Lontooseen, olihan hänelle teini-iästä asti huomauteltu pituudesta.

– Mallintyöt tuntuivat ihanalta mahdollisuudelta päästä vaurauden ja jännityksen maailmaan, matkustella ja tavata kiinnostavia ihmisiä. Järkeilin, että ainakin se voisi johtaa vilkkaampaan  seura­elämään, kunnolliseen kotiin ja avio­liittoon, jotka kaikki tekisivät äidin onnelliseksi, Grace on sanonut.

Lontoossa Grace elätti itsensä aluksi tarjoilijana. Hän lähetti mallikurssilla otetun kuvansa Voguen mallikilpailuun ja nappasi nuorisokategorian voiton. Palkinnoksi huippu­kuvaaja Norman Parkinson otti hänestä kuvia, ja kohta muutkin alkoivat kysellä mallilupauksen perään. Pian Grace poseerasi Voguessa.

Kameran edestä kulisseihin

Gracen valtti mallina oli omalaatuisuus: hänen kalpeat kasvonsa ja vahvat, ­punertavat hiukset. Erikoisuus on tär­keää myös muotitoimittaja-Gracelle, kun hän valitsee malleja kuvauksiinsa.

– Englantilaisissa tytöissä on vahvaa persoonallisuutta. En voi sietää imeliä blondeja enkä atleettisia, yliruskettuneita tyttöjä. Pidän malleista, joilla on kalpeat kasvot ja punainen pehko, jotka muistuttavat… noh, en löydä sanoja! Grace vitsailee elämäkerrassaan.

Yhdysvaltain Voguen päätoimittaja Anna Wintour (toinen vas.) sekä Grace (oik.) ovat työskennelleet yhdessä lähes 30 vuotta. He seurasivat Carolina Herreran kevään 2012 muotishow’ta New Yorkissa.

Menestyksekäs mallinura katkesi äkillisesti eräänä hämäränä ja sateisena iltana. 26-vuotias Grace istui silloisen poika­ystävänsä James Gilbertin kyydissä, kun tämä ajoi päin punaisia. He törmäsivät pakettiautoon, Grace löi päänsä taustapeiliin ja lensi ulos autosta. Hänen vasen silmäluomensa leikkautui irti.

– Onneksi silmäripseni löydettiin ­onnettomuuden jälkeen, Grace on toden­nut lakoniseen tyyliinsä.

Plastiikkakirurgit leikkasivat hänen silmäluomensa viidesti kahden vuoden aikana, ja Grace kätkeytyi suurten aurinkolasien taakse.

– Nykyään inhoan aurinkolaseja.

Avuksi hän keksi vahvan silmämeikin, jonka avulla arven sai piiloon. Vaikka Grace pystyi palaamaan kameroiden eteen, oli kiertolaiselämä alkanut tympiä. Hän myös tiesi, ettei kolmekymppisellä mallilla ole juuri kysyntää.

Lukuisten kuvausten ansiosta Gracen stylistinvainu oli herännyt. Hän sai työtarjouksen brittilehti Queenista. Hän tähtäsi kuitenkin suosikkiinsa Vogueen, jonka brittiversion muotitoimittajana hän aloitti tammikuussa 1968.

Grace on lukenut elämänsä aikana ”ehkä kaksi kirjaa, jotka eivät olleet kuva­kirjoja”. Mielikuvitusmaailmojen luomista hän on rakastanut aina, ja juuri se on tehnyt hänestä legendan. Hänen muotijutuissaan on tarinallisuutta, romanttisuutta ja huikaisevuutta – sekä ripaus peribrittiläisyyttä. Silti vaatimaton nainen kiistää tiukasti olevansa taiteilija.

Kaksi surua, yksi onni

Samoihin aikoihin kun Grace siirtyi ­kameran edestä kulisseihin, hänen elämässään tapahtui toinen suuri muutos: hän tunsi löytäneensä Sen Oikean. Auto-onnettomuuden jälkeen Grace teki mallintöitä Pariisissa, jossa hän törmäsi valo­kuvaajien agenttiin Albert Koskeen.

– Minusta hän oli hurjan viekoitteleva, ja olin pian hulluna häneen.

Ja niin myös raskaana.

Jälleen onnelta katkaistiin siivet. Eräänä päivänä Grace oli ajamassa Lontoon vuokra-asuntoonsa, kun jalkapallo­huligaanit kaatoivat hänen Mininsä. Grace ei vahingoittunut mutta menetti seuraavana päivänä vauvansa. Raskaus oli edennyt jo seitsemännelle kuulle.

– Se osoittautui elämäni ainoaksi kerraksi, jolloin onnistuin tulemaan raskaaksi, Grace kirjoittaa.

Grace mallintyössään Lontoossa Harper’s Bazaar -lehden ­kuvauksissa 1964.

Siksi Gracelle merkitsi erityisen paljon, että hän saisi adoptoida sisaren­poikansa Tristanin. Gracen isosiskon Rosemaryn kaksi poikaa jäi ­ilman äitiä, kun Rosemary kuoli 1972. Seitsemänvuo­tias Tristan meni ensin kasvatettavaksi äitinsä ystävälle, mutta pian Grace yritti adoptiota.

– Koska en ollut naimisissa, viranomaiset sanoivat, että olin täysin sopimaton adoptiovanhemmaksi ja että jos jatkaisin prosessia, Tristan pantaisiin lastenkotiin. Vasta kun menin taas naimisiin, hän tuli asumaan kanssani.

Pitkiä ja lyhyitä liittoja

Gracella on aina riittänyt miessuhteita, ja kaksi kertaa hän on ehtinyt myös naimisiin, ensimmäisen kerran ravintoloitsija Michael Chow’n ja toisen kerran valokuvaaja Willie Christien kanssa.

Viimeiset 20 vuotta Grace on ollut ­yhdessä ranskalaisen hiusmuotoilijan Didier Maligen kanssa. He tapasivat e­nsimmäisen kerran työskennellessään yhdessä vuonna 1972, mutta suhde alkoi vasta 11 vuotta myöhemmin.

– Didier kertoo mielellään kaikille, ­miten ­vähän kiinnitin häneen huomiota tuolloin ja miten koppavasti käyttäydyin. Höpöhöpö. Hän ei puhunut englantia, joten en vain ymmärtänyt sanaakaan siitä, mitä hän sanoi. Sitä paitsi hän oli naimisissa, joten olisi ollut mahdotonta ­olla yhdessä.

Eräs Gracen suhde on kestänyt ­pidempään kuin avioliitot yhteensä.

– Olen ollut naimisissa kahdesti, ja kumpikin liitto kesti kuusi kuukautta. Suhteeni Annan kanssa on jatkunut 26 vuotta, Grace on sanonut.
Grace ja Anna Wintour aloittivat amerikkalaisessa Voguessa samana aamuna vuonna 1988. Sitä ennen he olivat työskennelleet lyhyen aikaa yhdessä brittiläisessä Vogues­sa, jota Anna piipahti päätoimittamassa ja jossa Grace ehti olla 19 vuotta ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin.

Tahtonainen ja paholainen

Voguen päätoimittaja Anna Wintour nousi kaikkien huulille Paholainen pukeutuu Pradaan -kirjan ansiosta. Entisen voguelaisen Lauren Weisbergerin fiktiivisessä tarinassa muotilehden päätoimittaja on itse paholainen. Kirjailijan arvellaan ottaneen hahmoon vahvasti mallia ex-pomostaan Annasta.

Grace on yksi niistä harvoista, jotka ­uskaltavat sanoa Annalle vastaan. 

– Anna on sanonut, että olen ainoa henkilö, joka voi jyrätä hänet.

The September Issue -dokumentti kertoo Voguen syyskuun numeron tekemisestä. Grace  nousi dokkarin staraksi, jopa päätoimittaja Anna Wintourin ohi.

Gracen kirja sekä vahvistaa Annan  rautarouvamaista kuvaa että pehmentää sitä. Grace kertoo, kuinka Anna rakastaa lapsiaan ja sulaa näiden edessä, kuinka flirtti hän on miesten seurassa. Ja kuinka Gracen viisikymppisillä Anna törkkääsi aurinkolasinsa keskelle täytekakkua, koska ei ollut tyytyväinen  kuorrutuksessa olevaan kuvaan Gracesta.

72-vuotiaalta Gracelta on udeltu, koska hän aikoo jäädä eläkkeelle. Grace ­sanoi viime vuonna  The Observerin haastattelussa olevansa kahden vaiheilla.

– Jos pysähdyn, todennäköisesti kaadun ja kuolen. Työ pitää nuorena. 

Lähteet: Grace – Elämäni muodin maailmassa -elämäkerta, Daily Life, Huffington Post.

 

Grace Coddington

■ Pamela Rosalind Grace Coddington syntyi Britanniassa Angleseyn saarella 20.4.1941.
■ Alkoi tehdä ­18-vuotiaana mallin­töitä Lontoossa. Ura katkesi kahdeksi vuodeksi auto-­onnettomuuden takia.
■ Aloitti brittiläisessä Voguessa muoti­toimittajana 1968. ­Yhdysvaltalaisen ­Voguen taiteellinen johtaja vuodesta 1988.
■ Työskennellyt myös muotitalo Calvin ­Kleinin suunnittelutiimin johtajana New Yorkissa.
■ Rakastaa kissoja ja on tehnyt kissa­kuvituksistaan kirjan.
■ Elämäkerta ­Grace – Elämäni muodin maailmassa (Nemo) ilmestyi juuri.