Räppäri Sini Sabotage, 27, vetää yliannostuksia trendeistä ja syö vaikka tapettia saadakseen haluamansa vaatteen.

Räppäri Sini Sabotage, 27, ryntää ulos naisten­huoneesta kädessään meikkipussi ja kasa käsipyyhepapereita. Hän on päästänyt vahingossa vettä meikkiensä sekaan, joten siellä ne nyt uiskentelevat: puuterihuiskut, rajaus­kynät ja luomivärit.

– Tämä on taas niitä aamuja! Sini huokaa hymyillen, nostaa meikit pöydälle kuivumaan ja painaa sitten reippaasti kirkkaanturkoosin lippiksen vaaleille kutreilleen.

Juurikasvulla maustettu tukka, paksut, tummat kulmakarvat ja räiskyvät vaatteet ovat muodostuneet Sinin tavaramerkeiksi sen jälkeen, kun hänen ­Levikset repee -hittinsä valtasi radio­aallot viime keväänä.

Sama tyyli näkyy  nyt tv-ruudussa Idols-laulukilpailussa. Tyttömäisen kuljeileva olemus on vain hieman vakavampi, kun Sini tuomarina tsemppaa kilpailijoita ja puolustaa suosikkejaan äijäkööriä vastaan.

Ruudussakin Sini on pitänyt kiinni stailistaan: printtipipoista, pitkistä
takeista ja poikamaisista haalareista.

– Pukeutumisessani kaikkein tärkeintä on balanssi. Räväköiden vaatteiden kanssa meikin ja hiusten pitää olla aika basic, sillä muuten kokonaisuus menee överiksi. Pidän juurikasvustani, sillä se pehmentää lookiani. Minulla on niin tummat piirteet, että jos tukkanikin olisi tumma, näyttäisin ihan tylsältä. Kokovaalea tukka taas muistuttaisi liikaa peruukkia, hän miettii.

”Korostan sääriäni lyhyillä hameilla,­ mutta vaikka keski­vartaloni ei ole timmeimmässä kunnossa, käytän napapaitoja. Ei edes oma kroppani voi tulla minun ja napa­paitojen suhteen väliin.”

Sinin persoonallinen tyyli on kehittynyt pikkuhiljaa onnistumalla ja erehtymällä. Vielä kymmenisen vuotta sitten hän oli mustatukkainen rokkari. Sitten kuvioihin tuli rap-musiikki, ja  Sinin staili muuttui kertaheitolla.

Tyyli-­idoleikseen hän nimeää laulaja Rihannan, amerikkalaismalli Karrueche Tranin sekä ruotsalaisbloggaaja Fanny Lyckmanin. Heidän kauttaan Sini on bongannut uusia, kiinnostavia brändejä kuten Dimepiecen ja Married to the Mobin.

– Olen vasta nyt löytänyt oman tapani pukeutua, sillä aiemmin yritin vain muokata muiden asuista omanlaisiani. Tällä alalla mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että itsensä kanssa on hyvä olla. Jos ­lavalla on vähänkin sellainen olo, että nyt pullottaa, eikä vaate istu, kaikki näkevät sen.

”Rihanna on tyyli-ikonini. Lippikset ja pipot ovat tärkeä osa tyyliäni, mutta käytin niitä kesällä niin paljon, että sain yliannostuksen.”

Sini on oppinut korostamaan vaatteilla hyviä puoliaan ja piilottamaan huonoja. Esimerkiksi pitkiä sää­riään ­Sini esittelee mielellään.

– Vaikka olen muuten ollut rapa­kunnossa, jalkani ovat aina pysyneet ­hyvässä kondiksessa.

Sporttiset vaatteet koripallopaidoista baseball-takkeihin ja lenkkareihin ovat jo pitkään olleet Sinin luottovaatteita. Niillä ei ole silti mitään tekemistä urheilullisuuden kanssa, sillä liikkuminen on aina ollut hänelle pakko­pullaa.

Hyvä ystävä on kuitenkin viime ­aikoina onnistunut houkuttelemaan ­Sinin kanssaan kuntosalille ja saanut tämän kuntoilemaan rankasti. Silloin ajatukset eivät ehdi harhailla esikoisalbumin työstämiseen tai kuvausten jännittämiseen.

– Olen maailman huonoin urheilija enkä ole oikeasti mikään sali-ihminen, mutta tiedän kyllä, että minun on alettava tosissani pitää kunnostani huolta. En voi enää rällätä kaupungilla yötä päivää, olla juomatta vettä ja näyttää silti freessiltä. Se on ihan mahdoton yhtälö!

Mikä on tyylisi juju?

Pukeudun aina kieli poskessa, sillä haluan­ pitää vaatteiden kanssa hauskaa. Tykkään överiksi vedetyistä asusteista ja vaatteista kuten överipitkistä takeista, överikorkeista korkeista ja överinäyttävistä aurinkolaseista.

Minulle on ihan sama, onko vaate tehty miehille, naisille vai lapsille tai mitä muut kelaavat siitä, mitä minulla on päälläni. Överi tulee esiin pelottomuutena.

”Timbalandit ovat tuorein klassikko-ostokseni. Kulutin edelliset lempimaiharini niin finaaliin, että varpaani tulivat jo niistä läpi.”

Millainen on perus­univormusi?

Olen erittäin mukavuudenhaluinen trikooihminen. Olen huono käyttämään farkkuja tai mitään muuta kovaa ja ahdistavaa. Pidän vaatteista, jotka venyvät ja paukkuvat.

Musta on turva­värini, ja välillä ­pukeudun siihen vähän liikaakin. Arkena ylläni on usein mustat leggingsit, tennarit ja pitkä takki. Kun pukeudun juhlaan, tuon esiin naisellista puoltani. Silloin haluan olla seksikäs ja hurmaava.

Miten pukeutumisesi on muuttunut?

Soitin teini-ikäisenä metallibändissä, joten minulla oli musta piikkitukka, valkoinen naama ja kaulassa piikkipanta. Ysiluokan luokkakuvassakin näytän siltä, että haluan vetää kuvaajaa turpaan.

Olen haeskellut tyyliäni pitkään, ja vasta nyt olen löytänyt oman juttuni ja tullut sinuiksi itseni kanssa. Tykkään olla välillä poikatyttömäisesti lenkkareissa ja huppareissa, välillä taas naisellisesti korkkareissa.

Mistä trendistä sinulla on jo yliannostus?

Hurahdan helposti trendeihin, varsinkin erilaisiin väreihin. Saatan haalia jotain väriä ihan hulluna, mutta sitten se alkaakin oksettaa, enkä käytä väriä enää ­moneen vuoteen – kunnes ihastun siihen taas uudelleen.

Tällä hetkellä minulla on yliannostus vaaleanharmaasta mutta myös pyöreistä aurinkolaseista, platform-koroista ja biker-takeista.

Millainen shoppailija olet?

Shoppailu on minulle aarteenetsintää, ja yksin kierrellessä siihen pystyy keskittymään parhaiten. En voisi maksaa mistään vaatteesta tai asusteesta tuhansia euroja, satasia kylläkin. Jos löydän jotain sellaista, mikä minun on ihan pakko saada, saatan ostaa sen ja syödä tapettia seuraavat viikot.

”Nämä Cheap Mondayn aurinkolasit ovat suosikkini. Kaulakorussani on vesimies, vaikka olen horoskoopiltani kalat. Välillä joudun tekemään tällaisia kompromisseja.”

Teen toisinaan heräteostoksia, mutta minusta on muutaman vuoden aikana tullut huomattavasti maltillisempi shoppailija. Parikymppisenä haalin vaatteita ihan päättömänä ja käytin niitä kerran tai kaksi. Nykyään mietin jokaista ostostani ja panostan ajattomiin ja hyvin istuviin vaatteisiin. Tiedän, että ne kulkevat mukanani pitkään.

Missä säilytät kaikkia vaatteitasi?

Olen asunut 22 neliön yksiössäni viitisen vuotta, ja nyt se alkaa näyttää varastolta. Siellä on törkeän paljon kenkäbokseja ja vaaterekkejä. Yksi rekki roikkuu katossa, kauneimmat kengät taas ovat esillä seinillä. Minua tavarapaljous ei häiritse, mutta voi olla, että joudun pian vaihtamaan isompaan asuntoon, sillä vaatetta ja asustetta tulee koko ajan joka tuutista.

”Rakastan ­metallinhohtoisia asusteita. Ruotsalaissuunnittelija Jennie-Ellen tekee kengistään hauskasti ajattomia mutta samalla näyttäviä.”

Ystäväni hakevat minulta usein vanhoja vaatteitani, mutta pakkaan niitä myös isoihin jätesäkkeihin, vien porukoiden varastoon ja myyn ne kirppiksellä heti, kun vain ehdin.

Mitä himoitset tänä syksynä?

Minun on joka syksy pakko ostaa itselleni uusi talvirotsi. Kyllä vanhojakin tulee käytettyä, mutta silti aina pitää olla yksi fressi takki, jolla on hyvä lähteä talveen.

Nyt olen ihastunut paksuihin kylpy­takkimallisiin takkeihin. Niihin on ihanaa kietoutua.

”Mukavuus ja näyttävyys ovat tärkeitä sekä arki­- että keikka­lookissani. Syksyisin hamstraan aina isoja, pörröisiä neuleita. Tämä jättineule on suosikkikaupastani Weekdaystä.”

Sinin vaatekaapin aarteet

1. Kengät

Kengät ovat heikko kohtani, niitä minulla on kymmeniä pareja. Saatan ostella korkokenkiä vain sen takia, että ne ovat niin kauniita. Lenkkarini taas ovat aina joko värikkäitä tai kokovalkoisia.

2. Aurinkolasit

Minulla on ihan tolkuttoman paljon aurinko­laseja. Ehkä siksi, ­että aurinko­lasimuoti muuttuu ­tiuhaan ja ihastun aina ­uusiin juttuihin. Hetki ­sitten minulla oli pyöreiden ­lasien vaihe, nyt käytän kissamaisia pokia.

3. Kevyet takit

Haalin itselleni jatkuvasti uusia kevät- ja syysrotseja. Niitä on ihan älyttömän ­kiva pitää keikalla, sillä ne tuovat asuun näyttävyyttä.

Sini Sabotage

■ Räppäri Sini-Maria Makkonen syntyi vuonna 1986 Helsingissä, mutta vietti lapsuutensa Tuusulan Jokelassa.
■ Asuu Helsingissä kahden chihuahuansa kanssa.
■ Nousi suuren yleisön tietoisuuteen kesällä Levikset repee -kappaleellaan.
■ Tuomaroi Idols-kykyjenetsintä­kilpailua MTV3-kanavalla.
■ Tekee parhaillaan esikoisalbumiaan.