Annalle ja Sebastianille parisuhteestaan bloggaaminen on sekä yhteinen harrastus, työ että terapiaa.

Kel onni on, se onnen kätkeköön. Aika mahdoton tehtävä, jos sattuu kirjoittamaan blogia omasta parisuhteesta.”

– Tuu lähelle, silleen et sä oot messissä tässä. Tuu liioitellun lähelle.

– Sebu, älä puhu, tulee sikarumia ilmeitä­.

Ensi hetkestä alkaen on selvää, kenellä on langat käsissään, kun suositusta bloggaripariskunnasta otetaan valokuvia. Näin se menee tavallisestikin:
Anna suunnittelee ja ohjeistaa, Sebastian tekee mitä tyttöystävä pyytää ja yleensä joku kaveri on nakitettu painamaan kameran laukaisinta.

– Säkin olet sitten tyytyväinen, kun kastotaan kuvia koneelta ja ne ovat onnistuneita­, Anna perustelee.

– Anna on tollainen luontainen johtaja, Sebastian vitsailee kihlatustaan.

Vaikka vetovastuu on Annalla, 22, pariskunnan­ Anna ja Sebastian -blogista tekee erityisen se, että he kirjoittavat sitä yhdessä.

Annan ja Sebastianin blogia jaetaan ahkerasti keskustelupalstoilla ja kommentoidaan sosiaalisessa mediassa –  toiset kauhistelevat, toiset ihailevat parin­ tyyliä hehkuttaa rakkauttaan. Paria­ seuraa yli 45 000 lukijaa kuukaudessa.

Muotibloggareiden miehillä on lähinnä statistin ja valokuvaajan rooli, mutta rakennusalalla työskentelevä Sebastian, 34, jakaa ajatuksiaan lukijoille yhtä usein kuin Annakin. Suomen ja maailmankin mittakaavassa se on harvinaista – kolmikymppiset miehet eivät juuri blogiskenessä pyöri.

Myös parisuhteen ruotimiseen keskittyvät blogit ovat harvassa. Yhdessä blogataan useimmiten jostakin tietystä aiheesta: ruuasta, matkailusta, sisustuksesta tai yleisesti omasta arjesta. Suhteen kuulumiset tihkuvat pieninä annoksina­ muiden aiheiden lomasta – jos tihkuvat.

Rakkauden lisäksi Anna ja Sebastian bloggaavat riidoistaan, mutta vasta sitten kun sovinto jo tehty. Blogin pitäminen on saanut pariskunnan pohtimaan suhdettaan perusteellisesti.

Tehdään se yhdessä

En ollu aiemmin uskonu rakkauteen ensisilmäyksellä, pidin sitä ihan hömpämpömppä-juttuna. Sitte se sattu omalle kohalle ja pisti pään ihan pyörälle.

Rakkaustarina saattaa kuitenkin olla blogin suola. Esimerkiksi amerikkalaisen The Pioneer Woman -blogin kirjoittajan Ree Rummondin kertomus siitä, miten hän rakastui farmariin ja vaihtoi länsirannikon glitterin elämään maatilan emäntänä, on julkaistu jo kirjana ja sen elokuvaoikeudet on myyty Columbia Picturesille.

Annan ja Sebastianin suosio on kasvanut samalla, kun pari on tullut tutuksi lukijoilleen.

Idea blogista syntyi puolitoista vuotta sitten, parin ensimmäisellä yhteisellä ulkomaanmatkalla Kap Verdelle.

Ahkerasti blogeja seurannut ja valokuvausta harrastava Anna ei ollut aiemmin rohjennut perustaa sellaista itse.  Mutta sitten Sebastian ehdotti – vain puoliksi tosissaan – että pariskunta perustaisi­ blogin yhdessä. Annan ottamat lomakuvat pitäisi saada muidenkin nähtäväksi.

Kun Anna kuvaisi, Sebastian voisi kirjoittaa lempiaiheestaan sisustamisesta. Parilla oli sopivasti meneillään uuden, yhteisen kodin sisustaminen.

Rivakka alku

Viikos me oltii tavattu meijä molempien perheet ja suunnillee asuttii jo yhes. Kuulostaa mulle itellekki mielettömält edellee, kaikki vaa oli meille alust asti tosi selvää ja homma tuntu luonnolliselt. Ollaan meijän matkal riidelty enemmän ku laki sallii, mut kaikest ollaa opittu ja edellee tänäki päivän mä rakastun­ Annaan uudestaa ja uudestaa.

Blogi sai alkunsa spontaanisti, mutta niin alkoi myös parin suhde vähän yli kaksi vuotta sitten.

– Suhteen alussa menimme aika haipakkaa. Meillä vain klikkasi, Anna kertoo.

Deittailuvaihe jäi väliin. Jo tapaamista seuraavana päivänä Sebastian antoi Annalle­ avaimen asuntoonsa. Viisi päivää ensitapaamisesta Sebastian kysyi Annalta, menevätkö he naimisiin.

Seurustelun alussa Anna opiskeli Lahdessa, mutta vietti kaiken muun ajan Sebastianin luona. Vuoden seurustelun jälkeen he ostivat yhteisen asunnon Länsi-Helsingistä. Blogi tuli mukaan kuvioihin vajaan­ vuoden seurustelun jälkeen.

– Riidoista kirjoitamme vasta sitten, kun ne on sovittu. Haluamme pitää blogin hengen positiivisena, Anna sanoo.

Lukijat ovat toivoneet kirjoituksia siitä, miten suhde sai alkunsa tai mitä pari ajattelee 12 vuoden ikäerostaan.Nyt blogin seuraajat tietävät esimerkiksi sen, että Sebastian rustaa Annalle aamurunoja, jotka hän jättää eteisen pöydälle odottamaan naisen heräämistä.Rakastavaiset ovat myös kertoneet, että he tykkäävät sovittaa asunsa yhteen.

Pari tapasi Vantaan Onnela-yökerhossa, jossa Anna työskenteli karaokejuontajana. Sebastian sanoo siivoamista harrastuksekseen. Kumpikin on hulluna Annan siskon Airi-vauvaan, vaikka pari ei lapsista haaveilekaan.

Anna ja Sebastian tapasivat vähän yli kaksi vuotta sitten ja ovat olleet siitä lähtein erottamattomat.

Ihailua ja ilkeilyä

Välillä ujostelen tänne blogiin onnekkuudesta kirjoittamista, koska pelkään saavani kasan haterseja niskaani. Mutta koska meidän blogi ei ole pelkkää kiiltokuvaa ja täydellisyyttä, annan itselleni luvan välillä myös hehkuttaa. Sebastian on mulle kuin lottovoitto.

Anna ja Sebastian ovat todella rakastuneita, eivätkä häpeä näyttää sitä. Jos jo leffateatterin hämärässä imutteleva nuoripari tekee olosta tukalan, tämän parin blogin lukeminen tuntuu välillä siltä kuin olisi hotkaissut puolitoista kiloa­ vaahtokarkkeja.

Rakennusalalla työskentelevä Sebastian on kuitenkin välttynyt kavereidensa naljailulta, sillä töissä hän ei blogista puhu, ja erakkoluonteisella miehellä on muutenkin vain pari kaveria.

– Vain äitini tietää blogista.

Valtaosa blogiin tulevasta palautteesta on kannustavaa, mutta pari on löytänyt myös vähemmän mairittelevat kommentit sosiaalisesta mediasta. He pahoittivat­ mielensä esimerkiksi silloin, kun tv-kasvo Arman Alizad ihmetteli Twitterissä ”Mitä ***tua mä just luin” ja linkkasi parin blogiin.

Se, että Anna ja Sebastian kertovat rakkaudestaan julkisesti, herättää niin ihmetystä, paheksuntaa, ällötystäkin.

”Kyl minä omasta ukosta kovasti tykkään mutta että hyppelisimme ranta-
kivillä rakastuneen näköisinä ja vieläpä bloggaisimme siitä... Huh.” Eräs kommentoi Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Moni blogia kommenteissaan paheksuva seuraa parin elämää ehkä tiiviimmin kuin haluaisi myöntää. Samalla kun blogi ärsyttää, se onnistuu myös koukuttamaan.

”No joo, myönnän olevani ’tirkistelijä’. Eipä tuossa blogissa mitään sisältöä olekaan, ja käyn siellä silloin tällöin kurkkimassa, että vieläkö ovat yhdessä”, kommentoija tunnustaa Vauvan keskustelussa.

Annan ja Sebastianin mielestä heidän bloginsa ei ole imelä. Eikä muiden mielipiteillä ole niin väliä. – Aina löytyy joku, jonka mielestä olemme imeliä.

Pariterapiaa

Meijän piti alunperin mennä naikkuliin nyt 2013 kesällä, mutta siirrettiin häät suosiolla kesälle 2014. Hääpaikka on jo tiedossa, mutta muut järjestelyt vielä ihan retuperällä. Onneks ei oo mikään kiire. Arvatkaa kummast tulee bridezilla?

Aluksi Anna ja Sebastian kirjoittivat blogia itselleen, ystävilleen ja sukulaisilleen. Nyt kun blogi on saanut lisää lukijoita, Anna ja Sebastian haluavat myös vastata kysyntään. Blogin pitäminen on muuttunut yhteisestä harrastuksesta työksi, ja he ansaitsevat sen pitämisestä ”taskurahaa”.

Anna aloitti vähän aikaa sitten uudessa työssä tapahtumamarkkinointitoimistossa. Hän tekee nelipäiväistä viikkoa, jotta myös blogille jäisi aikaa.

– Blogin kautta saa mielettömiä onnistumisen­ elämyksiä, mutta se on aiheuttanut­ myös päänsärkyä, Anna miettii.

Pari arvioi, että blogin parissa saattaa kulua 20 tuntia viikossa. He julkaisevat uuden postauksen 5–6 kertaa viikossa. Bloggareille on tärkeää, että jokainen­ blogikirjoitus on laadukas ja että blogi kehittyy heidän mukanaan.

Rahan ja kannustavan palautteen lisäksi­ Annaa ja Sebastiania motivoi se, että blogi on tuonut paljon hyvää heidän parisuhteeseensa.

– Blogi on kuin terapeutti, kirjoittaessaan tajuaa monia asioita, Sebastian sanoo.

Toimisiko blogi terapeuttina myös, jos suhde ajautuisi kunnon kriisiin?

– Jos tulisi oikeasti huono aika, kyllä sen haluaisi tuoda jollain lailla esiin blogissa siksi, että lukijat ymmärtäisivät, miksi blogissa on hiljaisempaa, Anna pohtii.

Sitä, mitä he tekisivät blogille, jos eroaisivat, he eivät ole oikeastaan miettineet.

– Olisi se poistettava, Anna toteaa mietintätauon jälkeen.

Blogia he ovat ajatelleet pitää niin kauan kuin se tuntuu mukavalta, mutta parisuhteelleen heillä on pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Pari on saanut viimein hääjärjestelyt käyntiin, ja avioliitto solmitaan ensi kesänä.

Vaikka Sebu onkin ottanu varaslähdön vanhenemiseen, on meillä silti tavote elää mahollisimman pitkä  yhteinen elämä. Annan isovanhemmat on ollu naimisissa nyt 68 vuotta ja ne on meidän idoleita.

Kursivoidut sitaatit Annan ja Sebastianin blogista: annajasebastian.indiedays.com.