Jos näet Heli Sutelan livahtavan ravintolaan, mene perässä. Hän tietää parhaat paikat.

Näyttelijä ja stand up -koomikko Heli Sutelan, 45, puhelimesta löytyy herkullista tietoa. Muiden maakuntia kiertävien keikkataiteilijoiden, kuten Niko Kivelän, Sami Hedbergin ja Ismo Leikolan, kanssa Heli muodostaa ringin, joka vuotaa toisilleen vinkkejä parhaista ravintoloista.

– Tekstailemme toisillemme paikoista, joista saa itsetehtyä ja terveellistä ruokaa tai joista ylipäätään saa ruokaa vielä yhdeksän jälkeen, jolloin Suomi menee kiinni.

Missä tahansa Heli ei suostu syömään. Kun on itse hyvä kokki, haluaa, että ravintola pistää paremmaksi.

– Nautin siitä, että saan ihmetellä, miten näin hyvää ruokaa voi olla ja miksei kukaan ole kertonut siitä minulle. Se on sama hämmästyneisyyden tunne, joka nuorempana saattoi tulla mistä tahansa. Ruoka voi yhä yllättää, vaikka muilla elämän alueilla tulee helposti tunne, että tämä on niin nähty.

Rauhoittava rutiini

Ruuanlaitto on Helille rutiini, joka rauhoittaa.

– Kun olen asunut keikkojen takia pari viikkoa hotelleissa, kotiin palattuani saatan alkaa kokata vaikka tattipastaa keskellä yötä. Niin paljon alan matkoilla kaivata ruuanlaittoa. Pidän siitä, että saan laittaa pöydän nätiksi ja tuntea asuvani jossain.

Lihan Heli laittaa mieluiten itse. Erityisen ylpeä hän on marmorifilepihvistään. Siksi Heliä naurattaa tutkimus, josta hän sai hiljan lukea. Että puoli kiloa punaista lihaa viikossa olisi ihmiselle ihan riittävästi!

– Puoli kiloahan menee päivässä! Joskus ihan oikeasti menikin, muttei ehkä enää, hän toppuuttelee itseään.Helin laittama ruoka saa yleisön ihailua myös pöydän toiselta puolelta.

– Mieheni osaa kehua kaikkea mitä laitan. Hänen keittovuorollaan kannustan hakemaan take awayta, koska hän on hyvä siinä.

Ainakin kokkina ja esiintyjänä Heli vaikuttaa ihailtavan itsevarmalta. Silti hän väittää, että osaksi se on vain näytelmää.

– Osaan vain esittää asiani oikein. Lavalla saan varmuutta olemalla kiitollinen, että saan esiintyä. Rohkeus on pelon kääntöpuoli; jos yrittää olla rohkea, pelko välittyy katsojille. Keittiössä onnistun, koska seuraan reseptejä enkä poikkea niistä. Ne tuovat varmuutta muuten epävarmaan elämääni.