Juontaja-sisustussuunnittelija Heidi Sohlberg, 32, jätti miehensä Niklas Sohlbergin puolitoista vuotta sitten. Nyt hän on palannut kotiin. – Olen pyytänyt ja saanut Nikeltä virheeni anteeksi. Suhteellamme on uusi alku.

Puolitoista vuotta sitten Heidi Sohlberg painoi ulko-oven kiinni jäljessään ja muutti pois hänen ja Niklas Sohlbergin yhteisestä Nuuksion-kodista.
Nyt hän on avannut tuon oven uudelleen.

Marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen Heidi on jälleen virallisestikin kirjoilla ”isossa kodissa.” Sillä nimellä pariskunnan tyttärille puhuttiin asunnosta, johon isä jäi välirikon jälkeen asumaan. Heidi puolestaan muutti lähistölle ”pikkukotiin”.

Nyt välirikko on menneisyyttä. Satavuotiaassa hirsitalossa on taas vilskettä ja jätesäkeittäin tyttöjen pehmoleluja. Heidi on jo katsellut neljä vuotta sitten yhdessä remontoitua kotia sillä silmällä. Jotakin muutosta hän sinne haluaa.

Jotakin, joka symboloisi heidän yhteiselämänsä uutta alkua kriisin jälkeen. 

– Olemme palanneet Niken kanssa yhteen ja olemme siitä äärettömän
onnellisia. Niin yleistä kun eroaminen nykyään onkin, parisuhdekriisien ei aina tarvitse päättyä surullisesti. Rakkauden vuoksi kannattaa taistella, Heidi sanoo.

Onneksi on harkinta-aika

Heidi uskoo, että heidän parisuhteensa ongelmien kärjistymisessä oli paljon kyse hänen henkilökohtaisesta kasvustaan ja rimpuilustaan ruuhkavuosien myllerryksessä.

Takana oli lähes kymmenen vuotta yhteistä elämää, kaksi pientä lasta, muutoksia mielessä ja kehossa. Oli vuodet kotiäitinä, oman yrityksen perustamista, kolmenkympinkriisiä. Suorittamista ja menestyksen tavoittelua. Harrastamaan tai baariin ei aina ehtinyt, vaikka mieli teki. Harvoin oli kahdenkeskistäkään aikaa. Lopulta Heidi halusi ottaa selvää, onko elämä jossakin muualla jännittävämpää. 

– Ainahan pitkässä parisuhteessa on ongelmia, eikä ole epänormaalia, että pienten lasten vanhempien arki ottaa välillä koville. Mutta en syytä Nikkeä mistään, Nikke on äärettömän rakastava isä ja aviomies. Minä olin se, joka lähdin, eikä se Nikestä johtunut.

Pariskunta jätti yhteiset eropaperit viime syksynä. Kumpikaan ei kuitenkaan hakenut lopullista eroa, kun harkinta-aika alkuvuodesta umpeutui.

Heidi ei oikein enää tiedä, mitä hän ajatteli sysätessään prosessin liikkeelle. Näin jälkeenpäin hän soimaa itseään idiootiksi: mitä menin tekemään! Mutta sillä hetkellä hän kuvitteli tekevänsä oikeita ratkaisuja.

– Onneksi on harkinta-aika. Joskus pitää käydä katsomassa kauempaa nähdäkseen lähelle, hän toteaa harha-askeleestaan.

Erilleen muutosta kuultuaan ystävät ja sukulaiset ihmettelivät, mitä Heidille oikein oli tapahtumassa. Viime marraskuussa hän erakoitui niin, ettei jaksanut vastata puhelimeen.

– Vuosi sitten oli tosi rankkaa. Oli pimeää, syksyn masennusta.Vetäydyin kuoreeni. Tuli tunne, etten jaksa kertoa ystävillenikään, mitä minulle kuuluu. En halunnut neuvoja.

Huolestuneet läheiset ja lopulta myös terapeutti olivat kuitenkin avainasemassa, kun Heidi alkoi selvitellä elämänsä umpisolmua. 

– Toivoin usein, että olisipa äiti vielä elossa. Mutta onneksi minulla on lähellä elämää kokeneita ihmisiä, joiden kanssa olen voinut jakaa tätä asiaa. Isän kautta tutuiksi tulleita äitihahmoja, veli ja lapsuudenystäväni vanhemmat, jotka olen merkannut kännykkääni varaisänä ja varaäitinä.

Heidillä on myös vankka viiden naisen verkosto yläasteaikaisia kavereita, joista on tullut elämänikäisiä ystäviä. Ongelmien keskellä hän osasi olla kiitollinen läheisistään.

– On niitäkin ihmisiä, joilla ei ole ketään keneltä saisi tukea silloin, kun elämä menee ylösalaisin.

Apua pariterapiasta

Läheiset neuvoivat: mieti, mitä sydän sanoo, äläkä lähde hötkyilemään.

Virallinen apu löytyi kuitenkin terapiassa, jossa Heidi kävi yksin ja lopulta
yhdessä Niken kanssa. Ulkopuolista keskusteluapua hän pitää tärkeänä, vaikka pystyisikin jakamaan asioita ystävien kanssa.

– Suosittelen parisuhdeterapiaa kaikille, jotka ovat vastaavissa ongelmissa. Ammatti-ihminen osaa tehdä oikeita kysymyksiä ja antaa uusia näkökulmia.

Heidi kävi keskusteluissa läpi arkisia asioita ja isoja tunteita: surua, vihaa, pettymystä, häpeää ja anteeksiantoa.

– Opin paljon ja löysin itsestäni uusia puolia. Tajusin, miten itsekäs, omaan napaan tuijottaja olen ollut ja myös sen, miten tärkeää puhuminen on. Niin paljon kuin sitä korostetaankin, aina se tuntuu olevan parisuhteiden ongelma.

Oma puhumattomuus ihmetyttää Heidiä itseäänkin, hänhän on sosiaalinen ja avoin tyyppi, joka ansaitsee elantonsakin esiintymällä. Mutta arjessa hän oli huono avaamaan suutaan.

– Lakaisin ongelmat maton alle ja menin mököttäen nukkumaan. Ja kun sitten räjähdin, kaikki tuli ulos yhtäaikaa ja väärällä tavalla. Jos meillä tapeltiin, se johtui minun kiivaasta luonteestani.

Heidi tunnisti itsensä myös jäpittäjäksi, kuten hän ilmaisee. Vahvatahtoisena ihmisenä hän halusi puuttua kaikkeen ja piti itsestään selvänä, että asiat hoituvat aina hänen mielensä mukaan.

– Esimerkiksi keittiö oli minun valtakuntaani. Ärsyynnyin, jos Nikkekin halusi osallistua ruuanlaittoon ja omat tapani järkkyivät. Vain minä osasin leikata kurkun oikean muotoisiksi palasiksi.

Vaikeinta pohdinnoissa oli kohdata omiin ratkaisuihin liittyvät syyllisyyden tunteet. Terapeutti lohdutti Heidiä, ettei hän voi kaikesta itseään syyttää.  

– Erotessani kuvittelin tekeväni oikean ratkaisun. Mutta kun silmäni lopulta aukesivat, olin harmissani ja pettynyt itseeni. Olin aiheuttanut paljon pahaa mieltä ja satuttanut läheisiäni. Ja niin myös itseäni.

Yhteys Heidin ja Niken välillä oli kyllä säilynyt koko eron ajan. Heidin mielestä he osasivat hoitaa asiansa lastenkin kannalta aikuismaisesti. Pikkuhiljaa kevään ja kesän aikana Heidi ja Nikke alkoivat lähentyä toisiaan uudelleen. 

He alkoivat keskustella, ja lopulta parisuhdeterapiassa virisi toivo: mitenkähän tässä käy?

– Käännekohta oli, kun pystyin myöntämään virheeni ja antamaan itselleni anteeksi. Kuten terapeuttikin korosti, olemme ihmisiä ja ihmiset tekevät virheitä. Ei sitä ole häpeä tunnustaa, eikä se ole maailmanloppu.

– Olen pyytänyt ja saanut Nikeltä virheeni anteeksi. Ymmärsin, että rakastan Nikkeä. Tunne, joka oli ollut kateissa jossakin syvällä, on taas noussut vahvasti pintaan.

Välirikko puhdisti ilmaa

Heidi ei olisi palannut liittoon, jollei olisi aidosti uskonut yhteiseen tulevaisuuteen Niken kanssa.

– Olen kaikille sanonut, että ei lasten takia kannata palata yhteen. Kulissien ylläpitäminen kääntyy itseään vastaan. 

Heidi uskoo, että heidän välirikollaan oli tarkoituksensa. Se puhdisti ilmaa, vaikka satuttikin, ja kirkasti käsitystä siitä, mikä on totta ja tärkeää.

– Suhteellamme on nyt uusi alku, se käynnistyy puhtaalta pöydältä. Menneet ovat menneitä eivätkä kulje enää mukana meidän arjessamme. Meidän piti käydä tämä läpi voidaksemme elää loppu­elämämme onnellisempina.

Heidi on sitä mieltä, ettei parisuhteen hoitamisesta pidä silti kaiken jälkeenkään tehdä liian työlästä.

– Parisuhde pysyy kyllä yllä, kun muistaa, että sen hyvinvointi on molemmista lähtöisin. Että on kaksi ihmistä ja yhteinen tie, jota yhdessä kuljetaan.

Heidi toivoo heidän olevan hyvä esimerkki siitä, että elämässä voi joskus ottaa väärän kurssin, mutta sen voi myös oikaista. Asioita voi korjata, ja niiden mukana voi kasvaa.

Häneen teki vaikutuksen juontaja Aki Linnanahteen muutaman kuukauden takainen haastattelu, jossa tämä kertoi oman tarinansa. Aki muutti erilleen vaimostaan, sai etäisyyttä asioihin, myönsi sitten, että oli vähällä tehdä elämänsä virheen ja palasi takaisin entiseen kotiinsa.

–  Sitä lukiessa ymmärsin vielä paremmin, etten ole maailmankaikkeuden
ainoa ihminen, jolle on käynyt näin.

Heidi sanoo mus­tan kauden jälkeen elävänsä  nyt unelma-aikaa.

– Minulla on kaksi tervettä, ihanaa tytärtä. Parisuhde kukoistaa, juontotöitä on kivasti, ja kohta saan kunnolla käyntiin perustamani sisustussuunnitteluun keskittyvän yrityksenkin. Se jäi vähän näiden muutosten jalkoihin.

Myös Heidin isä, joka odotti kuukausia sydänleikkaukseen, leikattiin heinäkuussa ja voi nyt hyvin.

– Olen isin tyttö ja huoli isästä oli kova samaan aikaan, kun elämäni oli muutenkin sekaisin.

Heidi on onnellinen myös siitä, että on lähentynyt uudelleen ystäviensä ja veljensäkin kanssa ja osaa pitää heihin tiiviisti yhteyttä. Tekstareita lähtee eri suuntiin päivittäin, eikä hän epäröi aloittaa niitä hellitellen: hei muru, hei kulta!

– Tuntuu hyvältä, kun läheiseni sanovat: ihanaa, entinen Heidi on tullut takaisin!

Heidi Sohlberg

■ Juontaja-sisustussuunnittelija on syntynyt 17.5.1981 Jyväskylässä.
■  Kruunattiin vuonna 2001 Miss Suomeksi. Opiskellut sisustussuunnittelijaksi.
■ Naimisissa Niklas Sohlbergin kanssa vuodesta 2005. Niklas
on Sohlbergin teollisuussuvun jälkeläinen.
■ Parilla on kaksi tytärtä, kuusi­vuotias Josefina ja neljävuotias
Sofia. Perhe asuu Espoon Nuuksiossa.