Kun juontaja Mari Sainio rakastui naimisissa olevaan ohjaajaan Kim Sainioon, sai alkunsa kipeä kolmiodraama. Vuosien jälkeen syyllisyys on hellittänyt. Nyt Mari kutsuu joulupöytään niin miehensä entisen puolison kuin anopinkin.

Paniikki. Se on Mari Sainion, 40, ensimmäinen tunne, kun tuore avopuoliso Kim Sainiokysyy, onko Mari valmis tapaamaan hänen ex-vaimonsa Tiinan. On kevät vuonna 2007, ja Kimin ja Tiinan erosta on kulunut puoli vuotta.

Alun perin Mari on ajatellut istua autossa odottamassa, että Kim käy hakemassa lapset, tuolloin kolmevuotiaan Joan ja seitsemänvuotiaan Danelin äitinsä luota. Niin he ovat tehneet ennenkin, sillä Tiina on ilmoittanut, ettei  halua koskaan nähdä miehensä uutta naisystävää.

Nyt hän on muuttanut mielensä.

Mari muistaa vieläkin ensikohtaamisen jokaisen sekunnin. Holtittomasti takovan sydämen, kylmänhikiset kädet ja askeleet kohti Helsingin Käpylän kirpputoria.

– En yhtään tiennyt, miltä Tiina näyttää. Hulluinta oli, että olimme kaikki asuneet pitkään Käpylässä, joten toden­näköisesti olin törmännyt häneen kaupassa, ja hän oli tunnistanut minut, Mari kertoo.

Kohtaamisen hetkellä tuntomerkkejä ei tarvita. Molempien naisten silmät täyttyvät kyynelistä. Sitten he kättelevät vaiti. Itkun seasta Mari saa kuiskatuksi, ettei halua Tiinalle mitään pahaa. Tiina ei kykene sanomaan mitään. Hämmentävä tilanne on ohi nopeasti.

– Ensikohtaaminen oli elämäni hirvein hetki. Vasta silloin tajusin, mitä olimme Kimin kanssa saaneet aikaan ja  miten pieniksi palasiksi Tiina oli suhteemme takia hajonnut. Kaikki tunteet nousivat pintaan: syyllisyydestä suruun ja pelkoon, Mari nieleskelee.

Lähtötilanne oli kaikkien kannalta hankala. Kun Mari ja Kim tapasivat Big Brother -ohjelman tuotantotiimissä loppuvuodesta 2006, työpaikkaromanssi roihahti saman tien. Sen salaaminen kuitenkin epäonnistui: Tiina sai lukea lehdestä miehensä uudesta naisesta.

Netin keskustelupalstat täyttyivät vihaisista kommenteista, joissa Mari teilattiin kodinrikkojaksi ja Kim pettäjäksi.

– Minua muiden mielipiteet eivät satuttaneet. Koimme Kimin kanssa niin voimakasta sielunkumppanuutta, että rakastuminen oli väistämätöntä. Ei kumpikaan siinä tunnemyrskyssä osannut ajatella järkevästi tai miettiä seurauksia.

Jos joku olisi sanonut Marille seitsemän vuotta sitten, että hän tulee vielä viettämään joulua miehensä entisen puolison ja anopin kanssa, hän olisi pitänyt heittoa huonona vitsinä. Vielä oudommalta olisi tuntunut kertoa sekavasta suhdevyyhdistä lehdessä.

Nyt Mari on valmis. Samoin Kim ja Tiina, jotka ovat rohkaisseet Maria kertomaan tarinan. Heistä on tullut tiivis yhteisö, johon kuuluvat Tiinan ja Kimin 9- ja 13-vuotiaiden poikien lisäksi Marin ja Kimin lapset, viisivuotias
Jimi ja nelivuotias Rasmus.

– Haluamme esimerkillämme näyttää, että kipeästä kolmiodraamastakin voi päästä yli. Se ei tapahdu hetkessä, mutta se on mahdollista, Mari tietää.

Aihe on hänestä tärkeä jo lapsienkin vuoksi.

– Erot ja uusperheet koskettavat nykyään niin monia, että näistä asioista pitäisi puhua avoimemmin. Ex-puolisot ja uudet kumppanit tuhlaavat liian usein energiaa toistensa syyttelemiseen ja katkeroitumiseen. Siitä kärsivät eniten lapset.

Romanssi tosi-tv:n kulisseissa

Mari muistaa vieläkin Big Brother -ohjelman palaverin syksyllä 2006, jossa uusi pääohjaaja Kim Sainio puhui ensimmäistä kertaa sadan hengen tuotantoryhmälle. Itsevarma mies osasi ottaa yleisönsä.

– Ihmettelin, miksi en ollut tavannut häntä aiemmin. Olimme olleet tekemässä Kokkisota-ohjelmaakin, Kim kuvaajana ja minä tuotantoharjoittelijana.

Mari teki salapoliisityötä ja googletti komean ohjaajan taustat. Osoitetiedoista selvisi, että Kim asuu sattumalta aivan Marin sinkkuboksin lähellä Käpylässä. Huonompi uutinen oli, että mies jakoi kodin perheensä kanssa.

– Olin kuin ihastunut teini. Ajelin välillä muina naisina Kimin talon ohi ja töihin tullessa katsoin heti, onko hänen autonsa parkkipaikalla. En osannut potea siitä moraalista tunnontuskaa.

Aamuisin Mari heräsi normaalia aikaisemmin puunaamaan itseään, jotta olisi Kimin edessä parhaimmillaan.

– Palavereissa yllätin Kimin usein vilkuilemasta minua ja yritin tulkita, oliko välillämme jotain. Hän ei voinut paljastaa tunteitaan, koska oli esimieheni.

Kun Big Brotherin kolmas suora lähetys oli ohi ja talo tyhjeni, Mari ei pystynyt pitämään salaisuutta enää sisällään. Hän pyysi Kimiä jäämään seurakseen. BB-talon asukkailla ei ollut aavistustakaan, että tosi-tv:n kulisseissa oli käynnissä oma draamansa.

– Muistan, kun Kim otti minua kädestä kiinni pimeässä kamerakäytävässä.
En halunnut päästää irti vaan paljastin tunteeni, ja Kim teki samoin. Hän kertoi avioliittonsa olleen pitkään siinä tilassa, että he olivat yhdessä enää lasten takia.

Marillakin oli takanaan omat murheensa, sillä hän oli eronnut vaikeasta suhteesta vain puoli vuotta aiemmin.

– En ajatellut kertaakaan, että minun pitäisi painaa jarrua siksi, että Kim oli vielä naimisissa. Jos heidän suhteessaan olisi ollut kaikki hyvin, niin minä en olisi siihen väliin mahtunut, Mari uskoo.

Vaimo kuuli toimittajalta

Kim ja Mari päättivät salata orastavan suhteensa ainakin kolmeksi kuukaudeksi, jotta työt saataisiin päätökseen. Suuren tuotannon pyörittämisessä oli niin iso urakka, ettei kumpikaan halunnut sotkea kuvioita työpaikalla eikä kotona.

– Se oli todella vaikeaa, koska välillämme oli voimakas jännite ja tunteet kuohuivat. Työyhteisömme on niin tiivis, että kyllä ihmiset varmasti aavistivat.

Paikalla vieraillut ohjaaja Jussi Parviainen sanoi sen lopulta ääneen.

– Jussi tokaisi, että sullahan on jotain sutinaa tuon Kimin kanssa. Yritin lyödä leikiksi vaikka hämmennyin niin, että ihokarvani nousivat pystyyn,
Mari nauraa.

Muutaman päivän kuluttua Maria ja Kimiä ei enää naurattanut. Suhdeuutinen päätyi dramaattisin otsikoin ja valokuvin viikkolehden kanteen. Tiina sai tietää asiasta, kun saman lehden toimittaja soitti hänelle kotiin ja uteli asiasta.

– Se oli pahin mahdollinen tapa kertoa suhteestamme. Koko juttu oli niin väärin Tiinaa ja heidän 11-vuotista liittoaan kohtaan.

Mari ja Kim kielsivät suhteensa BB-kauden loppuun saakka. Vaimolleen Kim tunnusti totuuden hieman ennen joulua.

– Vaikka olin täysin varma Kimin tunteista, pelkäsin, ettei hän pysty kuitenkaan lähtemään kotoaan poikiensa takia.

Toisin kävi. Kim muutti tavaransa pian Marin luokse ja yritti sovitella asiat ex-vaimonsa kanssa niin, että ero olisi lapsille mahdollisimman kivuton. Heille Marista ei vielä kerrottu.

– Sen on täytynyt olla Tiinalle aivan järkyttävän raskasta aikaa. Samastuin hänen tilanteeseensa, sillä minullakin oli tuoreessa muistissa oma erokokemukseni.

Järkyttyneet sukulaiset

Kimin pojat Mari tapasi ensimmäistä kertaa Helsingin Messukeskuksen koiranäyttelyssä. Kim esitteli Marin ystävänään, mutta eskarilainen Danel ei niellyt syöttiä. “Isi, taidat rakastaa tota Maria”, poika totesi ääneen.

Vaikka Mari halusi tutustua Kimin lapsiin rauhassa, hän tykästyi poikiin nopeasti ja haaveili myös omista lapsista.

– Kim oli samoilla linjoilla. Tiesimme, että haluamme myös yhteisiä lapsia.

Vielä samana vuonna pariskunta osti paritalon Helsingin Heikinlaaksosta. Syksyllä Mari alkoi odottaa esikoispoika Jimiä. Tiinaa hän ei nähnyt kirpputorikohtaamisen jälkeen vuoteen.

– Ehkä se oli hyväkin, sillä tarvitsimme kaikki aikaa valtavien muutoksien sulatteluun. Kim ja Tiina kävivät läpi erosuruaan, minä totuttelin raskauteen ja uuteen rooliini uusperheessä. Danel ja Joakin oireilivat vanhempiensa eron takia.

Seuraavan kerran naiset tapasivat Kimin mummon hautajaisissa keväällä 2008. Kim, Mari, Tiina ja pojat menivät muistotilaisuuteen samalla kyydillä.

Mari oli viimeisillään raskaana.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun osasimme olla Tiinan kanssa jotenkin luontevasti. Olemme aivan erilaisia, mutta huomasin heti, että Tiina on mahtava tyyppi. Hän tuntui olevan aidosti iloinen raskaudestanikin.

Vuoden 2009 keväällä Tiina otti ratkaisevan askeleen ja kutsui Marin Joan syntymäpäiväkutsuille kotiinsa. Mari ja Kim odottivat tuolloin jo toista lastaan. Sukulaisten ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun he löysivät Marin ja Tiinan keittiöstä vaihtamassa rennosti kuulumisia.

– Kaikki vain tuijottivat suu auki meitä. He eivät voineet käsittää, että Tiina kohteli minua niin lämpimästi, sillä Kimin ja minun suhde oli ollut koko suvulle ja tuttaville kova pala. Olin kaikkien silmissä se ilkeä toinen nainen, joka oli rikkonut avioliiton, Mari kertoo.

Käänteentekevän juhlan jälkeen Mari ja Tiina alkoivat olla tekemisissä tiiviimmin. Rasmuksen synnyttyä veljesten välit lähenivät ja sukulaisetkin alkoivat sulattaa erikoisen uusperhekuvion.

– Ei se silti hetkessä ole tapahtunut. Olemme tutustuneet kaikessa rauhassa. Eniten totuttelua tämä on vaatinut Tiinalta, sillä hän on joutunut järjestämään elämänsä palat uudestaan.

Ex-vaimo joulupöydässä

Kim Sainion on usein vieläkin vaikea käsittää, miten Mari ja Tiina voivat olla hyvissä väleissä keskenään. Uutta pureksittavaa hän sai kolme vuotta sitten, kun Mari ehdotti, että he kutsuisivat Tiinan ja pojat viettämään kanssaan joulua.

– Kim pyöritteli silmiään ja hoki, että hänen mielestään on todella outoa, jos ex-vaimo istuu aattona pöydässämme, Mari virnistää.

Marin mielestä idea oli loistava: lapset eivät joutuisi olemaan erossa vanhemmistaan eivätkä veljistään. Kimikin tottui ajatukseen, kun huomasi, miten paljon lapset nauttivat toistensa seurasta. Mari puolestaan nautti saadessaan laittaa jouluruokia koko perheelle.

– Kim on monta kertaa sanonut, ettei pystyisi tällaiseen ratkaisuun, jos minun ex-mieheni tulisi meille. Enkä tiedä, olisiko minustakaan Tiinan saappaisiin.

– En ymmärrä, miten hän on pystynyt lähettämään poikansa alkuaikoina luokseni. Sen on täytynyt sattua tosi paljon.

Eroprosessiin liittyviä tunteita naiset ovat käsitelleet keskenään vasta pintapuolisesti. Mari uskoo, että vielä tulee päivä, jolloin he voivat istua Tiinan kanssa viinilasillisen ääreen ja käydä läpi vuosia kestäneen tunteiden vuoristoradan.

Liikuttavimman viestin hän kuuli kerran miehensä kautta.

– Tiina oli todennut Kimille, että hänen poikansa ovat saaneet maailman parhaimman äitipuolen. Se on kauneinta, mitä minulle on koskaan sanottu,
Mari sanoo ja sulkee hetkeksi silmät. Kyyneleet ovat taas tulossa.

Viime jouluna Kim sai lisää pureksittavaa, kun Mari keksi kutsua ex-anopinkin aaton viettoon.

– Viime joulu oli aivan mahtava! Oli ihana nähdä, miten lapset nauttivat siitä, että olemme kaikki yhdessä. Tykkään Tiinan äidistä hurjasti, ja yhtä innoissaan ovat pikkupojatkin. He kutsuvat Tiinan äitiä jo mummoksi.

Tiinakin on tullut läheiseksi Rasmuksen ja Jimin kanssa. Hän hoitaa usein poikia, kun Kim ja Mari tarvitsevat apua.

– Kaikki pojat harrastavat lätkää, joten kuljetamme heitä vuorotellen treeneihin.

Tukiverkosta ei ole pulaa, sillä välillä lapsia hoitavat myös Kimin ja Marin vanhemmat uusine puolisoineen.

Anteeksianto

Mari tietää, ettei intohimoisinkaan parisuhde kestä ilman huoltoa. Hän pyrkii raivaamaan aikaa kahdenkeskisille karkureissuille miehensä kanssa.

– Aina kun on tilaisuus, haluamme viettää sen Kimin kanssa kahdestaan.

Saman kaavan mukaan pariskunta meni vuonna 2009 käräjäoikeudessa naimisiinkin. Ilman vierasjoukkoja tai häähörhelöitä. Salaa kaksin. Tai oikeastaan kolmisin, sillä Mari oli viimeisillään raskaana.

– Painoin lähemmäs sata kiloa, joten Kim jaksoi juuri ja juuri kantaa minut kynnyksen yli kotiin. Siellä rojahdimme sohvalle, söimme kaksi kiloa karkkeja ja katsoimme vuokraleffan, Mari muistaa.

Hän ei ole koskaan pelännyt, että Kim vielä palaisi ex-vaimonsa luo.

– Minulla ei ole ikinä ollut ikäviä tunteita Tiinaa kohtaan. Olen onnellinen, että meistä on tullut hyvät ystävät ja hän on pystynyt antamaan minulle anteeksi.

Ex-vaimo Tiina: ”Mari ja Kim ovat täydellisiä toisilleen”

”Vaikka ero sattuikin, olen jo hyväksynyt sen, ettei meistä tullut Kimin kanssa loppuelämän kumppaneita. Marillekin olen antanut jo kauan sitten anteeksi.

Mitä paremmin olen häneen tutustunut, sitä varmempi olen, että poikamme ovat saaneet maailman parhaimman äitipuolen.

Mari on herkkä ja empaattinen ihminen, ja Kimin kanssa he ovat täydellisiä toisilleen. Jos nuo kaksi koskaan suunnittelevat eroa, raahaan heidät vaikka tukasta parisuhdeterapeutille.”

Mari Sainio

- Juontaja-toimittaja syntyi 23.3.1973 Helsingissä, jossa asuu yhä.
-  Perheeseen kuuluu ohjaajapuoliso Kim Sainio, pojat Jimi, 5, ja Rasmus, 4, sekä Kimin edellisestä liitosta pojat Danel, 13,  ja Joa, 9.
- Mari muistetaan tv-ohjelmien Lista, Reikä seinässä ja Big Brother juontajana.
- Nykyään hän työskentelee myös toimittajana ja kunto-ohjaajana.