Erokriisinsä jälkeen muusikko Lauri Tähkä haluaa asua yksin. – Rakastun kovapäisiin naisiin, sisäkköä tai huushollaajaa en kaipaa.

Mitä rakkauteen tulee, laulaja Lauri Tähkä, 39, on ristiriitojen mies. Lauluissaan hän avaa sydämensä ja haaveilee jalat alta vievästä rakkaudesta, mutta oikeassa arjessaan mies ei elä niin.

– Taiteen tekemisessä kuuntelen intuitiotani rohkeammin kuin tosielämässä. Arjessa järkeilen enkä voi olla se haave-elämäni äkkirakastuva mies. Julkinen työ on tehnyt minusta epäilevän, vaikka tahtoisin elää tulisesti rakastaen. Rakkaudessa en ole mikään köpöttelijä, Lauri kuvailee.

Laurin uusi Hurmaan-levy käsittelee edeltäjänsä tapaan yksinomaan rakkautta. Sävy on kuitenkin valoisampi kuin parin vuoden takaisessa Poltteessa.

– Polte syntyi aikaan, jolloin henkilökohtainen elämäni oli täysin pirstaleina ja kävin eron keskellä läpi kovinta kriisiäni. Uusissa lauluissa kuuluu kuitenkin kasvaminen ja nouseminen. Aika parantaa, ja olen pohtinut tapahtunutta paljon. Ajattelen, ettei tässä iässä ole enää mitään hävettävää ja siksi avaudun isoistakin asioistani lauluissani.

Lauri on aina laulanut rakkaudesta siitä syystä, ettei häntä kiinnosta laulaa muustakaan. Hänestä se on haastava aihe ja ihmiselon tärkeimpiä asioita.

– Olen kokenut rakkaudessa kaikenlaisia tuntemuksia ja tiedän siitä aika hemmetin paljon. Kaikki tahtovat olla rakastettuja ja rakastaa. Jos rakkaus on vinksallaan, mistään ei oikein tule mitään. Olen pohtinut rakkautta paljon, ja minulla on siitä kerrottavaa. Rakkaus yksinkertaisesti kiehtoo.

Uuden levyn avaus kertoo tulipunaisesta huumasta, mutta Lauri on elänyt myös ne rakkauden mustat sävyt.

– Rakkaudessa on monta solmukohtaa, joista ei uskalleta puhua suhteen sisällä. Halusin Puolikas-kappaleessa lyödä pöytään myös uusioperheen tai kakkoskierroksen suuret kulmat, jotka ovat monelle muullekin tuttuja. Rakkaus on ihanaa, mutta sillä on myös Golgatansa, Lauri sanoo.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?

Uskoin joskus nuorempana, mutta en enää. Työn tuoma julkisuus on pakottanut pohtimaan, mitä toinen minulta haluaa. Muiden lähestymistapa minuun on muuttunut, ja olen oppinut olemaan varovainen. En voi vain hypätä huumaan tai päästää toista lähelle, vaikka haluaisin. Epäröin toisen tarkoitusperiä tai sitä, kestääkö hän arkeani. Asemani on pakottanut parkkiinnuttamaan sydän­alani, mutta en ole siitä surullinen, se nyt vain on näin. Kyllä rakkauden kanssa kannattaa olla vähän varuillaan.

Onneksi olen kuitenkin saanut kokea isoa rakkautta, sehän on maailman hienoin tunne, kun sata volttia iskee läpi.

Millainen oli ­ensi­rakkautesi?

Ensimmäinen ihastuminen tapahtui päivä­kodissa, kun pääsin pussailemaan naapurintytön kanssa. En muista tytön nimeä, mutta sen kyllä, miten ihanaa ja jännittävää pussaaminen oli. Ensimmäisen seurustelusuhteen aloitin 17-kesäisenä. Silloin suhde oli enemmän kaverillisuutta. Kaikissa suhteissani on kuitenkin ollut hyvä meininki, ja olen aina lähtenyt niihin sata lasissa.

Millainen olet ­rakastuneena?

Olen kaikessa sellainen, että tunne vie helvetisti. Rakastuminen on valtava mylläkkä kehossa ja aivoissa, ja rakastuneena olen kai sokeampi, tietyllä tavalla tyhmä ja naiivikin. Mutta niin saa ollakin: jos liikaa pohtii suhteen riskejä, siitä ei lopulta tule mitään.

Tämä on tietysti ristiriidassa sen kanssa, että ryhdyn suhteisiin nykyään niin varoen ja homma jämähtää aina järkeilyyni. Haluaisin elää enemmän kaasu pohjassa. Lauluissani haaveilen elämästä, joka ei ole kohdallani mahdollista.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?

Ihastuminen voi olla pieni pilkahde päivän menossa, hetkellinen leimahdus kuin tulitikun sytytys. Voin ihastua vaikka naisen kauniisiin silmiin, mutta se ei tarkoita, että rakastuisin kaikkiin kaunissilmäisiin naisiin. Rakastuessa olen sitten valmis heittäytymään ja olemaan peloton.

Jos ihastus on kuin katsoisi aallokkoa rannalta, rakastuminen on sitä kuin olisi aallokossa soutamassa.

Millaisiin ihmisiin ­rakastut?

Rakastun vahvoihin ja kovapäisiin naisiin, sillä olen kovapäinen ja vaativa itsekin. En halua, että minuun takerrutaan, enkä rupea kenenkään kannattelijaksi. Siksi rinnallani ei kestä, jos ei ole itsenäinen ja sinut itsensä kanssa. Rakkaudessa olen myös räiskyvä, saatan pamahtaa nopeasti, eikä siitä saa hätääntyä. Joskus ongelma voi olla sekin, että tiedän tarkalleen mitä haluan: en ainakaan sisäkköä enkä huushollaajaa. Osaan pyykkihuollon ja ruuanlaiton ja haluan itse vastata kodistani ja siitä, millaiset verhot sinne laitetaan. Tällä hetkellä elämässäni on hyvä meininki, enkä halua esimerkiksi asua toisen kanssa, en jaksa enkä tarvitse sellaista nyt.

Oletko romantikko vai realisti?

Rakastuessa olen niin romanttinen, että joskus yllätyn itsekin. Enimmäkseen osoitan silti välittämistä arkisesti, vaikka laittamalla ruokaa. Kovin juttu on olla läsnä eikä paeta kahdenkeskisiä hetkiä.

Viime aikoina olen miettinyt, miksi suhde väljähtyy ja mihin se into oikein katoaa. Miksi alussa on koko ajan keskusteltavaa, mutta sitten tulee päivä, kun aamiaispöydässä ei keksi mitään sanottavaa?

Mitä rakkauteen ­ehdottomasti ei kuulu?

Rakkauteen kuuluu kaikki minkä kestän, hyväksyn ja minkä vuoksi olen valmis tekemään kompromisseja. Sopivasti mustasukkaisuuttakin, mutta vain, jos se ei käy tukahduttavaksi. Itse en siedä suhteissani kateutta tai vallankäyttöä.

Toisen oppii tuntemaan vain ajan kanssa. Vasta sitten voin nähdä, miten hienon ihmisen olen löytänyt vai työnsinkö sittenkin käteni paskaan.

Onko sinua helppo rakastaa?

Ei todellakaan, olen haastava kumppani. Luonteessani on kestämistä, mutta niin myös työssäni: se määrittää täysin, miten elämäni menee. Teen paljon hommia, mutta se on myös oma valintani. Minulla ei ole paniikkia löytää ketään vain, koska kuuluisi seurustella. Minulla on aika hyvä olla itteni kanssa.

Mistä luopuisit ­rakkauden takia?

Tällä hetkellä en ole valmis luopumaan mistään. En voisi kuvitella lopettavani laulamista tai muuttamaan elämäni järjestystä rakkauden takia. Siinäkö se ongelma onkin: täytyykö jostakin aina luopua, jotta saisi muuta tilalle?

En kokenut luopuvani mistään silloinkaan, kun lapset syntyivät. He vain tulivat, ja se oli mahtavaa.

Mikä on ollut rakkauden­täyteinen hetki?

Lasten syntymä on maailman suurin rakkaudenkokemus. Oikeastaan se on niin valtava hetki, että sille pitäisi olla rakkauttakin suurempi sana. Olin mukana molempien tyttärieni syntymässä.Toivoin aina tyttöjä, ja on ollut ihanaa olla heidän isänsä. Nyt tyttäreni ovat 13- ja 15-vuotiaita ja täynnä energiaa. Meillä on avoin ja keskusteleva suhde.

Olen aina toiminut helpommin naisten kanssa, en jaksa miehistä uhoa. Naisten kanssa voi heti puhua isoista asioista, ei tarvitse ensin mennä saunaan, ottaa bisseä ja vasta sitten avautua.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

Lähimmäisenrakkautta voi totta kai, mutta parisuhteisiini kuuluvat seksi, intohimo ja intiimi kanssakäyminen.

Seksiä voi taas olla ilman rakkautta, kunhan pelisäännöt ovat selvät. Olisihan se synkkää, jos ei ihmisille sitä sallittaisi.

Onko sydämesi joskus särkynyt?

Monta kertaa. Silloin pitää vain itkeä itkut pois, pohtia ja mennä itseensä. Nukun paljon ja liikun metsässä. Käyn kriisini läpi yksin, en osaa tukeutua muihin, se on ollut selviytymiskeinoni jo pennusta asti. Joskus ihailen naisia heidän tavassaan verkostoitua vastoinkäymisten keskellä. Omalla kohdallani ero oli elämäni kovin kriisi, mutta tiedän nyt, että kaikesta selviää. Perheeni on yhtä tärkeässä osassa, ja tiedän, että tänä päivänä meillä kaikilla on hyvä olla.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?

Oikea rakkaus on sitä, kun on valmis tekemään kaikkensa toisen eteen koko loppuelämän. Lasteni äidin kanssa olin lähes 20 vuotta, kyllä siinä ajassa jo oppi. Pitkässä suhteessa pitää myös ymmärtää, että ihmiset muuttuvat. Luojan kiitos olemme erilaisia nelikymppisinä kuin kaksikymppisinä.

Voiko rakkautta hoitaa?

Todellakin, sitähän hoidetaan kuin ryytimaata – ei rakkaudessa voi vain lillua. Tärkeintä on kunnioitus ja läsnäolo.

Samalla ajattelen, ettei huonossa liitossa kannata kitkutella. Vaikka kukaan ei lähde suhteeseen suunnitellen, että se hajoaa, on hyvä, että eroihin suhtaudutaan sallivammin. Oma eroni ei muuttanut minua varovaisemmaksi rakkaudessa.

Mitä opit vanhemmiltasi rakkaudesta?

Nostan hattua vanhemmilleni, he ovat olleet yhdessä pitkään. Ainakin olen oppinut heiltä kunnioitusta: äidille tai kenellekään naiselle ei koskaan puhuta rumaan sävyyn vaan aina kunnioittavasti. Mutta rakkauden ja rakastamisen olen opetellut ihan itte.

Laurin valinnat

RAKKAUSLAULU: Elton Johnin Your song. Se on koskettavan kaunis laulu.

RAKKAUSELOKUVA: John Carneyn ohjaama Once. Irlantilaiselokuvassa on ihana tarina sekä upea musiikki.

ROMANTTINEN PAIKKA: Roomassa on erityistä romantiikkaa. Tulinen rak­kaus näkyy kaupungin ilmeessä ja rakennuksissa. Toinen hyvä on Pariisi. Kumpikin on kivoja mestoja, joihin en kyllästy.

TÄLLÄ RUUALLA HURMAAN RAKKAANI: Lämmin sienikeitto, suoraan tuoreista metsän kantarelleista ja suppilovahveroista.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA: Tommy Tabermann uskalsi ja osasi puhua paljon viisaita sanoja rakkaudesta. Hänen runojaan tuli luettua nyt uuden levyni tekstitysvaiheessakin.

Lauri Tähkä

  • Vaasassa 9.11.1973 syntynyt muusikko, joka siviilissä tunnetaan Jarkko Suona. Asuu Turussa ja viettää usein aikaa mökillään Turun saaristossa.
  • Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeen solisti vaihtoi soolouralle pari vuotta sitten levyllään Polte. Kakkoslevy Hurmaan ilmestyi juuri. Kiertue jatkuu 14.12. asti.
  • Lauri nähtiin Voice of Finland -valmentajana kausina 2012 ja 2013.
  • Uusi aluevaltaus on Vallila-merkille suunniteltu kuosimallisto.