Kun esiintyminen alkoi tuntua pakko­pullalta, Katri Ylander tarvitsi irtioton. Reissussa avomies Matti Salovaaran kanssa löytyi taas ilo tehdä musiikkia, mutta myös parisuhde syntyi uudelleen.

Nappiin mennyt keikka, täysi sali ja ravisuttavat aplodit.Vielä muutama vuosi sitten Idolsista tuttu laulaja Katri Ylander ja hänen kitaristi-avomiehensä Matti Salovaara uskoivat tulevansa onnellisiksi sellaisista asioista. Nykyään Matti, 34, ja Katri, 27, tietävät nauttivansa paljon arkisemmista hetkistä. Siitä, kun kantaa vettä saunanpataan mökillä Kuusamossa, lähtee retkelle metsään tai vain kuuntelee hiljaisuutta yhdessä.

– Olemme molemmat parhaiten läsnä yksinkertaisten asioiden äärellä. Silloin keskitymme toisiimme ja siihen hetkeen, Matti sanoo.

Muutoksen takana ovat viime vuosien tapahtumat. Matin puheessa vilahtelevat elämänmuutos, energian perässä luoviminen ja henkistyminen. Hän uppoutuu ajatuksissaan syvemmälle ja alkaa pulista musiikin keiju­poluista. Anteeksi mistä?

Mattia alkaa naurattaa. Menihän se ehkä vähän korkealentoiseksi.

– Jos voisimme, puhuisimme vain henkeviä. Emme ole yhtään konkreettisia tyyppejä, hän virnistää.

Nyt pariskunta on kuitenkin saanut aikaan jotain hyvin konkreettista, sillä heidän ensimmäinen yhteinen levynsä Uusi maa julkaistiin vastikään. Se kertoo suunnanmuutoksesta, joka sai alkunsa, kun Katri jätti yhtyeensä ja julkisuuden kolme vuotta sitten.

– Levyn teko oli syväluotaavaa pohdiskelua meistä itsestämme. Kappaleistamme kuuluu, millaisissa vesissä viime vuosina on käyty, Katri sanoo.

Suojamuurit alas

Musiikki on syypää myös siihen, että Katri ja Matti löysivät toisensa kuutisen vuotta sitten. Idolsissa vuonna 2005 toiseksi sijoittunut Katri etsi bändiinsä kitaristia, ja rumpalin kautta löytyi Matti. Rakkaudeksi parin suhde syveni vasta noin vuoden kuluttua, kun kaksikko tutustui toisiinsa paremmin ja huomasi, kuinka helppoa ja välitöntä yhdessäolo oli.

– En ole koskaan käynyt treffeillä tai uskonut parisuhteen lähtevän siltä pohjalta, että tuossapa on kivannäköinen nainen. Minulle on hyvin tärkeää, että tunnen ihmisen ensin hyvin ja asiat etenevät luonnollisesti, Matti sanoo.

Pariskunta ei oikeastaan koskaan edes sopinut seurustelevansa. Silti Matti on asunut jo yli neljä vuotta Katrin pikku­kodissa Helsingissä.

– Emme ole osanneet ottaa paineita siitä, missä meidän pitäisi olla tai miten suhteen tulisi edetä.Vaikka luonteissamme on paljon erojakin, ajatusmaailmamme sopivat hyvin yhteen, Katri sanoo.

Musiikki on aina läsnä parin arjessa. Iltaisin he voivat vain istuskella kotisohvallaan, soitella kitaraa ja laulaa. Kerran viikossa he käyvät yhteisen mantrabändinsä harjoituksissa. Mantra tarkoittaa sanskritinkielistä uskonnollista runoa tai tavua, jonka tarkoituksena on herättää ihmisessä jumalallisia energioita.

– Yhteisillä musisointituokioillamme on minuun hyvin parantava vaikutus. Vaikka tiedän paljon hyviä muusikoita, en ole kokenut kenenkään kanssa samanlaista yhteyttä, Matti sanoo.

Musiikki merkitsee parille paljon enemmän kuin vain työtä.

– Tuntuisi kauhealta, jos emme jakaisi tällaista isoa asiaa. Molemmat katoaisivat työpäivän ajaksi omiin salaisiin lokeroihinsa, ja illalla tiedusteltaisiin vain, miten päivä meni, Matti sanoo.

Katri on samaa mieltä. Toisaalta molemmilla on myös päivätyönsä, hän muistuttaa. Matti tekee opettajansijaisuuksia, ja Katri työskentelee osa-aikaisesti kahvilassa Helsingin keskustassa.

Kahvilatyössä Katri on tavallisesti tekemisissä ihmisten kanssa – ei artisti Katri Ylanderina. Kahvilassa kukaan ei tunnista laulajaa.

– Olen luonteeltani melko sisäänpäin kääntynyt ja ujo. Keikoilla rakensin aikamoisen suojakuoren itseni ja yleisön väliin. Seisoin lavalla ihmisten arvioitavana, enkä tiennyt, miten minun pitäisi olla, Katri sanoo.

Yksinäinen irtiotto

Ainoan kriisinsä pari koki kolme vuotta sitten. Katrista oli alkanut tuntua, että jokin oli pielessä. Esiintyminen tuntui pakkopullalta ja lavalle nouseminen ahdisti.

Katri joutui koko ajan miettimään menestymistään, vaikka hänelle olisi riittänyt vain hyvä arki kotona. Idols-suosikin kaksi ensimmäistä levyä olivat myyneet kultaa, mutta kolmas albumi floppasi. Katrin mukaan se ei kuitenkaan ollut syy kriisiin.

– Myyntiluvut eivät merkitse minulle mitään, en vain enää tiennyt, miksi tein musiikkia ja keikkailin. Jokin jäi sisäisesti täyttymättä ja pakotti minut pysähtymään. Lopettamispäätös oli silti vaikea ja vaati rohkeutta, Katri sanoo.

Kun hän päätti irtautua sekä yhtyeestään että julkisuudesta, kaikki ympärillä hiljeni. Katri istui viikkojen ajan kotona ja kävi läpi tunteitaan.

– Silloin tunsin ensi kertaa olevani todella yksin. Kuka olin ja mitä elämältäni halusin? Kävin läpi koko elämääni, en pelkästään töiden päättymistä.

Pohdiskelu ei voinut olla vaikuttamatta parisuhteeseen. Katri ei pystynyt panostamaan suhteeseen tai huomioimaan Mattia. Aluksi Matti yritti auttaa mutta ymmärsi sitten, että hänen olisi vain annettava Katrille aikaa.

– Se oli kieltämättä vaikeaa aikaa. Suhteemme normaalikäynti pysähtyi hetkeksi kokonaan, Matti sanoo.

Oppirahat reissussa

Kun elämä ei ottanut Suomessa sujuakseen, Katri ja Matti päättivät tehdä jotain sellaista, mistä pitivät. Kaksikko reissasi ensin kuukaudeksi Vietnamiin, ja sen jälkeen vielä pariksi kuukaudeksi Thaimaahan ja Malesiaan. He pakkasivat rinkkoihinsa vain välttämättömimmän eivätkä tehneet suunnitelmia.

– Oli tärkeää päästä pois tutusta ympäristöstä. Keskityin vain matkan haasteisiin, Katri sanoo.

Aasiassa vietetyt kuukaudet sekä syvensivät että koettelivat suhdetta. Vieraassa ympäristössä heillä oli vain toisensa turvanaan. Joka päivä piti miettiä, missä tänään nukutaan ja mitä syödään. Toisinaan, kun he olivat vaeltaneet kuuman päivän painavat rinkat selässään, he saapuivat kylään, jossa kaikki kelvolliset majapaikat olivat täynnä. Silloin piti tyytyä alkeelliseen asumukseen, jossa vilisi ötököitä ja hämähäkkejä, jotka oli turhan suuria niin Katrille kuin Matillekin.

– Ja jos majapaikka ei kelvannut toiselle, piti mietti, mitä helvettiä sitten tekisimme. Totta kai sellaiset tilanteet koettelivat suhdettamme. Päällimmäiseksi jäi silti ajatus, että meidän täytyy pitää huolta toisistamme, Matti sanoo.

Oli myös avartavaa nähdä toisenlaista elämää ja olosuhteita, joissa paikalliset elivät. Kumpikin oppi paljon itsestään. Matti oli aina ollut pariskunnan päättäväisempi osapuoli, ja Katri seurannut perässä. Matkalla Katri sai kuitenkin rohkeutta tehdä itsekin päätöksiä.

– Tajusin, etten voi aina ripustautua Mattiin, vaan minun pitää ottaa itse vastuu onnellisuudestani. Aloin ensimmäistä kertaa rakentaa itsenäisyyttäni.

Matin mielestä parisuhde onkin itsenäisyyden mittari. Läheisyys toiseen ihmiseen on tärkeää, mutta on olennaista säilyttää myös yhteys itseensä.

– Ihmiset sitoutuvat toisiinsa, jotta oppisivat itsestään jotain. Jos tulee ongelmia, voi pohtia, kertooko se enemmän minusta kuin suhteesta, Matti sanoo.

Uudenlainen artisti

Chiang Main yliopistokaupungissa Pohjois-Thaimaassa Katri ja Matti eksyivät sattumalta vanhalle temppeliaukiolle. Sadat kukkasin koristautuneet paikalliset kiersivät buddhalaistemppeliä ympäri. Vaikka aukio oli valtoimenaan ihmisiä, siellä vallitsi samalla aivan käsittämätön rauha. Kokemus oli pysäyttävä.

– Ihmiset ympärillämme olivat niin vastaanottavaisia ja täynnä rakkautta, että mieleni teki itkeä. Koimme sellaista henkisyyttä, jota haluamme tavoitella laajemminkin elämässämme – voimakkaan valon tai rakkauden, Matti sanoo.

Oliko kyse sitten vahvasta endorfiiniryöpystä vai jostakin suuremmasta, sitä Matti ei tiedä. Tuosta Thaimaan viidakossa koetusta hetkestä alkoi kuitenkin pariskunnan kiinnostus joogaa ja itämaisia kulttuureita kohtaan. Henkistyminen, kuten he itse asian ilmaisevat.

Kesäkuussa Katri ja Matti palasivat Suomeen päät täynnä ideoita. Matti tankkasi henkistä kirjallisuutta ja kehitteli mielessään uusien kappaleiden aihioita. Katrikin tunsi saaneensa uutta rohkeutta ja itsevarmuutta ja aloitti musiikinteon uudelleen. Pariskunnan kahden hengen kokoonpano Katri Ylander & Yksinäinen yhtye sai alkunsa.

– On merkittävää, että olemme kulkeneet tällaisen tien yhdessä. Suurin muutos on, että päästin irti vanhoista määritteistä. En enää ajattele itseäni artistina, jonka on pakko menestyä, Katri sanoo.

Ei haittaa vaikka mokaa

Nykyään pariskunta hiljentyy ja meditoi päivittäin. Matin mielestä henkistyminen on auttanut heitä käsittelemään paremmin suhteen ylä- ja alamäkiä. Tietysti epävarmuuden tunteita tulee toisinaan vieläkin, mutta silloin pariskunta tietää, miten toimia.

– Emme enää pane kaikkea palasiksi vaan uskallamme kohdata ongelmat. Parisuhde on ennen kaikkea kellumista ja energian seuraamista, Matti sanoo.

He ovat myös oppineet lukemaan toisiaan. Kun toisella on vaikeaa, toinen antaa tilaa. Katrin mielestä parisuhteessa on kyse toisen hyväksymisestä. Sen sijaan, että yrittää muuttaa toista, pitäisi muuttaa omaa asennettaan.

– Riitoja tulee, jos yritän koko ajan taistella sitä vastaan, millainen toinen on, Katri sanoo.

Nykyisin Katri suhtautuu itseensä armeliaammin. Esiintyminen jännittää vieläkin, mutta hän sallii sen itselleen.

– Olisi tekopyhää sanoa, että olisin täysin muuttunut. Olennaista on, että suhtaudun itseeni hyväksyvämmin. Ei haittaa, vaikka joskus mokaisinkin.

Katri on oivaltanut, ettei menestys yksistään ei tuo onnea. Jos kaksikko ei saa tarpeeksi keikkoja, he tekevät jotain muuta. Varmaa on vain, että yhteistyö jatkuu vastaisuudessakin.  

– Nykyään pystyn erottamaan, että menestynyt artisti on eri asia kuin menestynyt ihminen, Katri sanoo.

Katri Ylander

  • Laulaja sytnyi 17.12.1985 Harjavallassa
  • Haaveili jo pienenä laulajan urasta. Sijoittui toiseksi Idolsissa 2005.
  • Julkaissut neljä albumia, joista viimeisimmän Uusi maa yhdessä miehensä Matin kanssa Katri Ylander & Yksinäinen yhtye -nimellä
  • Katrilla on tarjoilijan koulutus ja musiikkiuransa lisäksi hän työskentelee kahvilassa Helsingissä.

Matti Salovaara

  • Kitaristi-säveltäjä syntyi 14.4.1979 Seinäjoella.
  • Soittanut yhtyeissä Come inside, Five Fifteen, Lost Soul Division. Soitti kitaraa Katrin bändissä 2007–2010, jonka jälkeen yhtye jäi tauolle, ja Katri ja Matti alkoivat tehdä musiikkia yhdessä.
  • Tekee myös opetustyötä.