Sisarukset Iina, 29, ja Minka Kuustonen, 28, ihastuvat samoihin vaatteisiin, omistavat avaimet toistensa asuntoihin ja jakavat keskenään syvimmät salaisuutensa.

Ei kai taas! manaa näyttelijä Minka Kuustonen, 28, kun poptähti Britney Spearsin tuttu ääni alkaa voihkia helsinkiläiskerrostalon yläkerrassa. I was born to make you happy, anelee Britney eikä ole aikeissakaan lopettaa. Toinen toistaan kammottavammat hitit ovat raikuneet naapuriasunnossa jo monta viikkoa.

Nyt riitti! Minka ajattelee ja juoksee rimpauttamaan yläkerrassa asuvan siskonsa, näyttelijä Iina Kuustosen, 29, ovikelloa.

– Miten sä voit kuunnella tällaista jumputusta, hän kysyy, kun Iina avaa oven.

Iinalla on selitys valmiina. Hänellä on rooli Koko-teatterin musiikkikabareessa, Pop Slutissa, jossa lavalle on tarkoitus marssittaa koko populaarikulttuurin kirjo Britneysta Madonnaan. Pitää harjoitella.

Ovat osat olleet toisinkin päin. Kun Minka Kuustonen viime vuonna treenasi Kansallisteatterin Patriarkka-näytelmää varten, Iinan naapurista kuului usein nuoren Kirsti Wallasvaaran ääni. Minka katsoi nauhalta 1960-luvun Suomi-filmejä ja imitoi sen ajan naisnäyttelijöiden opettajamaista puhetyyliä.

Kuustosen sisarukset ovat asuneet päällekkäisissä asunnoissa Helsingin Kalliossa niin monta vuotta, etteivät halua edes harkita toisenlaista elämänmuotoa. Molemmilla on omat kodit, mutta kahden asunnon taloutta hoidetaan välillä yhdessä.

– Minka soittaa usein heti herättyään ja ilmoittaa tulevansa aamupalalle minun luokseni, koska häneltä on kahvimaito loppu. Minä en edes käytä maitoa mutta varaan sitä aina jääkaappiin Minkaa varten, Iina kertoo.

– Lähekkäin asuminen on käytännöllistä mutta tuo myös turvaa. Jos emme ehdi töiden takia nähdä vaikka viikkoon, tulee aivan outo olo. Mietin, miten Iinalla mahtaa mennä, Minka tunnustaa.

Viime kesänä siskokset olivat yhdessä työnkin puolesta, kun Hangossa kuvattiin Kesäkaverit-elokuvaa. Ohjaaja Inari Niemi uskalsi pestata Minkan ja Iinan ystävysten rooleihin, sillä sisarukset eivät ulkonäöltään muistuta juurikaan toisiaan.

– Meidän perheen hiusgeenit eivät ole jakautuneet ihan tasan, Minka täsmentää.

Surkeat jalat ja ohut tukka

Hiusasiat aiheuttivat polemiikkia jo lapsena. Iina muistaa, kuinka nelivuotias pikkusisko vaati saada itselleen samanlaisen saparot kuin hänellä. Kaikki kaupat juostiin läpi ennen kuin Minkan hiuksiin löydettiin tarpeeksi pienet pompulat.

– Jotkut saparonnysät Minkalle saatiin lopulta väkerrettyä, mutta nekin valuivat pitkin päätä, Iina nauraa.

– No, kyllä tuo sinunkin tukkasi rupeaa pian haurastumaan, kun vaalensit sitä roolin takia. Ensin se muuttuu keltaiseksi ja sitten putoaa, Minka ennustaa eikä malta olla muistuttamatta sisarensa huonoista jaloista.

Iina myöntää, että kaikenlaista kremppaa on ollut. Jalat on jouduttu leikkaamaan jo moneen kertaan.

– Läheltä piti, ettei taas tullut sairaala­reissu, kun kompastuin pari viikkoa sitten Tukholman metron rappusissa ja lensin rähmälleni.

– Voi kulta! pääsee Minkan suusta. Leikillinen naljailu muuttuu hetkessä empatiaksi.

Minka sanoo olevansa välillä huolissaan Iinan puolesta. Isosisko on paiskinut jo monta vuotta  töitä kellon ympäri ja juossut minuuttiaikataululla tv-kuvauksesta toiseen.

– Iinan elämässä on ihan käsittämätön tahti. Katso nyt tuota kalenteria.
Nahkakantinen muistikirja näyttää aivan puhkiluetulta romaanilta, jonka sivut irvistävät itään ja länteen. Niiden välit on survottu täyteen tarralappuja, joihin Iina on merkannut työprojektit ja vapaapäivät neonvärisillä merkkaustusseilla.

– Elämän rytmitys auttaa hallitsemaan tätä kaaosta. Minka on boheemimpi järjestyksenpitäjä, mutta silti hän saa pakan pysymään kasassa ja toteuttaa kaiken aikomansa. Ja se on tärkeää, että osaamme molemmat tunnistaa uupumuksen merkit ajoissa, myös toisistamme, Iina arvelee.

Tänä vuonna sisarusten elämässä on tapahtunut suuria muutoksia. Viime keväänä Iinan ja näyttelijäpuoliso Kai Vaineen kuusi vuotta kestänyt avoliitto päättyi. Syksyllä erostaan ilmoittivat 32 vuotta naimisissa olleet muusikko Mikko Kuustonen ja Marita. Vanhempiensa erosta tyttäret eivät halua puhua, mutta keskenään he jakavat syvimmät salaisuutensa.

– Tunnemme Minkan kanssa toisemme niin hyvin, että vaistoamme melkein silmien liikkeistä, mitä toinen ajattelee. En tiedä sitten, johtuuko se pienestä ikäerosta, mutta olemme aina olleet tosi läheisiä. Viimeksi pari viikkoa sitten Minka tuli luokseni, ja näin jo ovella, ettei kaikki ollut hyvin. Purimme tilanteen heti tuoreeltaan saunan lauteilla, Iina kertoo.

– Minusta on huojentavaa tietää, että tulee eteen sitten mitä tahansa, voimme tukeutua vaikeuksissa toisiimme. Onneksi näitä vaiheita on käyty läpi aina vuorotellen niin, että toinen on jaksanut olla vahvempi, Minka on huomannut.

”Olemme molemmat surkeita raha-asioissa. Emme säästele tulevaisuutta varten vaan panemme palkan haisemaan. Tiukan paikan tullen lainaamme rahaa toisiltamme.”

Kuumat eräpojat

Muuten sisarusten elämät ovatkin soljuneet samassa rytmissä. Iina ja Minka viettivät ylioppilasjuhlia keväällä vuonna 2004 ja valmistuivat teatteritaiteen maistereiksikin yhtä aikaa muutama vuosi sitten.

Ammatinvalinnan keksi ensin Minka, joka käsikirjoitti jo alakoulussa näytelmiä itselleen ja siskolle. Roolitus noudatti tuttua kaavaa. Minka juoksi nallipyssy kädessä Kuustosten olohuoneessa ja imitoi Jope Ruonansuuta tai Pate Mustajärveä. Iina seisoi keskellä olohuonetta kultahepenissään ja näytti laulaja Paula Abdulin miniatyyriltä.

Hienoimmat teokset, kuten kohua herättänyt Äiti murhaajana esitettiin koulun vanhempainillassa.

– Olisittepa nähneet yleisössä istuvien vanhempien ilmeet. Ilmeisesti aihe tuli heille yllätyksenä.

Nuorisoteatterin ohessa sisarukset pelasivat tennistä ja lumilautailivat. Kun muut tytöt ilmoittautuivat lomilla kuvis- ja ratsastusleireille, Iina ja Minka viettivät kesää hyttysten syötävinä eräleireillä. Palkintoon nähden itikat olivat pieni paha: eräleireillä sai saunoa ja nukkua poikien kanssa.

– Kaikki ihmettelivät, miten olimme niin innostuneita erätaidoista. Tietysti olimme! Siellä oli niin ihania poikia, Iina huokaa.

Oli leiristä hyötyäkin. Sisarukset muistavat tänä päivänäkin, että nuotio syttyy parhaiten kuusen kuivia alaoksia hyödyntämällä.

– Tosin Iina vetosi leirillä välillä naiselliseen avuttomuuteen vain sen takia, että sai syyn pyytää jonkun niistä kuumista pojista jeesaamaan, Minka muistaa.

Koulussa kaksikko viihtyi muutenkin kuin poikien takia, mutta opiskelijoina sisarukset ovat olleet erilaisia. Iinalle oppiminen on ollut helppoa ja nopeaa, Minka on joutunut tekemään enemmän töitä lukihäiriönsä vuoksi.

– Minulta kesti pitkään löytää itselleni sopiva tapa oppia ja toisaalta hyväksyä se, että ihmiset omaksuvat asioita eri tahdissa. Nykyään lukihäiriö ei haittaa elämääni millään tavalla, Minka sanoo.

Viime kesänä Minka pääsi hyödyntämään erityistaitojaan myös Kesäkaverit-elokuvassa. Hänen roolihenkilöllään Eevalla on myös erilainen tapa hahmottaa maailmaa.

– Samastuin voimakkaasti Eevaan, sillä hän on luonnonlapsi, joka töksäyttää asiat suoraan eikä mieti, mitä muut hänestä ajattelevat.

– Minusta on ollut mahtavaa nähdä, kuinka Minka on kääntänyt heikkoudet voimavarakseen. Leffan kuvauksissa nauroin välillä katketakseni, kun seurasin siskoa. Keskittyneenä hänellä on tapana esimerkiksi hyräillä, joten samaa teki lopulta hänen roolihahmonsakin, Iina paljastaa.

Sisarta ei kadehdita

Hangossa kuvattu elokuva oli Iinalle ja Minkalle muutenkin ainutlaatuinen kokemus, sillä sisarukset ovat näytelleet yhdessä viimeksi 12- ja 13-vuotiaina nuorisoteatterissa.

– On ihan hyvä, että ehdimme kehittyä omia reittejämme näyttelijöiksi ja kohtasimme vasta nyt, Iina miettii.

Kesäkaverit kertoo kolmen erilaisen naisen ystävyydestä. Minkan ja Iinan lisäksi rooleissa nähdään Anna Paavilainen.

– Asuimme kolmistaan ihanassa puutalossa keskellä kauneinta Hankoa. Teimme aamiaiseksi smoothieita ja lampsimme ympäriinsä verkkareissa ja kumppareissa. Vaikka kuvauspäivät olivat pitkiä, niissä maisemissa työkin tuntui ihan lomalta, Minka summaa.

Minkalta on usein kysytty, kadehtiiko hän siskoaan, josta tuli viimeistään
Putous-sarjan myötä yksi Suomen tunnetuimmista naisnäyttelijöistä. Minka on tehnyt yhtä pitkän uran, mutta enimmäkseen teatterin puolella.

– Iina on viimeinen ihminen, jota osaisin kadehtia. Tässä ammatissa joutuu muutenkin tottumaan siihen, että koe­kuvauksissa on aina kymmenen tuttua kaveria, joista vain yksi voi saada roolin.

Iina arvelee, että tilanne olisi toinen, jos jompi kumpi heistä olisi jäänyt työttömäksi.

– Silloin kumpikaan meistä ei olisi pystynyt nauttimaan omista onnistumisista. Minka on minulle niin tärkeä, että elän hirveästi hänen kauttaan. Kateutta välillämme ei ole ollut koskaan.

Minka sanoo suoraan, ettei miljoonan tv-katselijan edessä improvisoiminen ole välttämättä hänen juttunsa. Putouksen harjoitusvaiheessa Minka auttaa kuitenkin isosiskoa mielellään. Viime vuonna kotiovella seisoi vähän väliä s- ja r-vioilla siunattu pikkupoika, Jani-Petteri.

– Iina marssi olohuoneessani viitta päällään ja valomiekka ojossa ja kysyi, että onko tämä nyt hauskaa. Yritä siinä sitten antaa rakentavaa kritiikkiä, Minka nauraa.

Iina on istunut yhtä monta kertaa lumoutuneena Kansallisteatterin ensi-illoissa ja huomannut, ettei tunnista lavalla olevaa siskoaan.

– Minkalla on huikea mielikuvitus ja persoonallinen tapa näytellä. En tajua, mistä hän ne jutut ja hahmot repäisee.

Huumori on sisa­rusten tärkein voimavara. ”Kun toisella menee paskasti, niin toinen osaa vetää oikeasta narusta ja saa toisen nauramaan tekemällä itsestään pellen.”

Pikkusisko matkii

Vapaapäivinä roolihenkilöillä ei ole kalliolaiseen kerrostaloon tulemista. Iinalla ja Minkalla on sen sijaan jopa avaimet toistensa asuntoihin. Sen seurauksena varsinkin Iinan asunnosta on ruvennut häviämään tavaroita.
Jokin aika sitten hän ajatteli ryhtyä siivoamaan työpäivän jälkeen, muttei löytänyt pölynimuriaan mistään.

– Minkalla oli ollut pölypussit loppu, joten hän oli käynyt lainaamassa minulta koko imurin.

Samanlaisia katoamistemppuja tapahtuu yhtenään isosiskon vaatekaapissa. Iina on jo oppinut, että juhliin valmistautuessa omia mekkoja ja korkokenkiä kannattaa etsiä ensimmäiseksi alakerran asunnosta.

– En käsitä, mistä se johtuu, mutta minua alkaa välittömästi kiinnostaa kaikki Iinan tavarat. Jos en lainaa niitä, käyn ostamassa itselleni samanlaiset. Niin kuin tämän sormuksen, Minka sanoo ja esittelee kaunista hopeakorua.

Iinan mielestä siskon touhu menee välillä äärimmäisyyksiin. Sellainen oli esimerkiksi tuoksutapaus.

– Käytin pitkään lempihajuvettäni, kunnes kaverit alkoivat huomautella, että tuoksun aivan Minkalta. Tajusin heti, että sisko on mennyt ostamaan
samanmerkkisen purnukan.

Välillä sisarukset ostavat samoja tavaroita myös toisistaan tietämättä.

– Juuri hiljattain retkahdimme ilmeisesti saman myyjän mainospuheisiin ja hankimme identtiset viinilasit.

Verisiä riitoja Minka ja Iina eivät onnistuneet kehittämään välilleen edes lapsina, vaikka sisaruksia on siunattu  erilaisella temperamentilla. Minka haluaa puida asioita välillä itsekseen ja rauhassa, Iina on tulisempi.

– Ehkä olemme oppineet pienen ikäeron takia myös hakemaan paikkaamme saman katon alla. Olemme tottuneet kuuntelemaan toisiamme ja antamaan tilaa, kun toinen sitä tarvitsee, Iina miettii.

Jos Iinan unelma toteutuu, Minka istuu hänen kanssa aamukahvilla myös viidenkymmenen vuoden päästä. Siihen on miesten, lasten ja lastenlasten sopeuduttava.

– Uskon, että asumme päällekkäin vielä mummonakin. Saat tulla lainaamaan niitä mun mekkoja.

– Kyllä se käy, jos lupaat opettaa minut kutomaan sukkia, pikkusisko toivoo.

Iina Kuustonen

■ Näyttelijä syntyi 18.4.1984 Helsingissä.
■ Valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2011.
■ Erosi näyttelijä Kai Vaineesta viime keväänä.
■ Muistetaan elokuvista 8 päivää ensi-iltaan, Vares ja pahan suudelma sekä tv-sarjoista Putous ja Helsingin herra, josta hänet palkittiin Venlalla.
■ Iinaa voi nähdä 23.11. alkaen Helsingin Koko-teatterin Pop Slut -esityksessä sekä 22.11. lähtien Nuoren Wertherin jäljillä -elokuvassa. Tammikuussa hän palaa MTV3:n Putous-sarjaan. Kesä­kaverit ensi-illassa 1.8.2014.

Minka Kuustonen

■ Näyttelijä syntyi 24.8.1985 Helsingissä.
■ Valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta 2011.
■ Seurustelee kuvataiteilija Jani Leinosen kanssa.
■ Muistetaan Suomen Kansallisteatterin näytelmistä Patriarkka, Saiturin joulu ja Frankenstein sekä tv-sarjoista Sata lasissa ja Käenpesä.
■ Minkaa voi nähdä Kansallisteatterin Kuningas kuolee -näytelmässä 4.12. alkaen sekä Jarmo Lampelan Keikka-elokuvassa. Ensi vuonna hänet nähdään tv-sarjoissa Nymfit, Klikkaa mua ja Raja sekä elokuvassa Kesäkaverit.