Kun elää vain yhdesti, ei pidä matkustaa samaan paikkaan kahdesti, on Cheekin eli Jare Tiihosen ohjenuora maailmanvalloitukseen. Vain New Yorkin kohdalla hän on valmis
poikkeukseen – ovathan timantit ikuisia.

Jos raptähti Cheekin eli Jare Tiihosen, 31, ­ulkomaanreissuja ­kuvaisi yhdellä sanalla, ne voisi määritellä ­pakomatkoiksi. Lentäessään muualle Jare erityisesti pakenee työhulinaa ja kiivasta keikkatahtia. Viimeksi keväällä, uuden levyn julkaisun ja täyden konserttikesän alla Jarea alkoi naurattaa ääneen, kun hän näki, miten täyteen kalenteri oli sullottu.

– Varasin saman tien matkan New Yorkiin. Tunnen itseni ja tiedän, että reissuilla lataan akkuni parhaiten. Kun ­varaan duunipuristusten keskelle muutaman breikin, jaksan mitä vain.

Jaren mieli on ilmeisen nopeasti latautuvaa mallia, sillä kaukomatkoilleenkin hän saattaa singahtaa vain muutamaksi yöksi. Tänä vuonna tähti on pyrähtänyt New Yorkin lisäksi Hongkongiin, Israelin Tel Aviviiin ja Eilatiin sekä Italian Milanoon ja Monzaan, mutta viipynyt useimmissa enintään kolme yötä kerrallaan.

– Lomailu on jäänyt skidisti vajaaksi, mutta tänä vuonna siihen ei vain ole ollut­ enempää aikaa. Usein jo pelkkä tieto, että pääsen pois näistä kuvioista, riittää kohottamaan fiilistä.

Lokakuun alkajaisiksi Jare sentään ehti kokonaiseksi viikoksi Qatarin Dohaan sekä Malediiveille hyvän ystävänsä kanssa.

Siisti ja suuruudenhullu

New York on Jaren lempikohteita Singaporen rinnalla. Niissä molemmissa viehättää kohteen selkeys, suuruus ja nykyaikaisuus. Singaporelle hän pudottelee plussia siisteydestä ja lämpimästä ilmastosta, New Yorkille shoppailumahdollisuuksista ja monipuolisuudesta.

– Nykissä on mahtavaa vain istua kahvilla, fiilistellä rakennuksia ja miettiä, kuka hullu on keksinyt rakentaa tämän kaiken. Kohteet kuvastavat itseänikin, järjestelmällisyys, puhtaus ja tietty suuruudenhulluus korostuvat myös minussa.

New Yorkin kohdalla Jare on valmis jopa tinkimään pitkä­aikaisesta matkailuperiaatteestaan: Älä matkusta samaan paikkaan kahdesti.

– No hitto, se vain on niin käsittämätön­ mesta, että pakkohan sinne on palata. Olen lipsunut periaatteestani myös Hongkongin sekä muutaman Euroopan kaupungin kohdalla.

Toisesta matkailuperiaatteestaan hän aikoo pitää kiinni.

– Minulla on tavoite kiertää koko maailma. Aion käydä kaikkialla. Koska koluttavaa riittää, tunnen vähän syyllisyyttä palatessani johonkin jo käymääni paikkaan.

Auringon perässä pommitukseen

Lomamatkat ovat Jarelle pakoa arkirytmistä, mutta myös tapa palkita itsensä ­kovasta työstä. Näillä palkintomatkoilla ei tingitä palvelusta ja mukavuuksista. Jare satsaa laatuun muissakin hankinnoissa, miksi tasosta pitäisi kursailla ­lomilla?

– Moni tinkii hotellin valinnassa ja ajattelee, ettei matkoille tulla nukkumaan. Itse arvostan majapaikan viihtyvyyttä, palvelua ja sijaintia. Olen ansainnut lomani ja haluan siltä parhaan nautinnon.

Räppäristä on sukeutunut tarkkavainuinen hotellibongari, joka surffaa netissä tunteja oikean majapaikan löytämiseksi.

– Hotellin valitseminen on oma taiteenlajinsa ja suosikkihommaani matkan valmistelussa. Tähtiluokitus ei aina kerro totuutta majapaikasta, ja taso vaihtelee hotelliketjujenkin sisällä suuresti. Mestaa pitääkin haistella hotellin kuvista sekä sen hinnan ja sijainnin mukaan.

Uudessa Timantit on ikuisia -biisissään Jare mainitsee Ritz-Carltonit, eikä hotelliketju ole paljastunut pettymykseksi kertaakaan. Samoin Jumeir-ketjun huoneisiin hän on palannut usealla matkallaan.

Yhden jipon Jare on reissuvuosinaan oppinut:­ high fashion -muotikadun naapurustossa harvoin eksyy rupuiseen hotelliin.

– En halua kuulostaa röyhkeilevältä idiootilta, mutta itsensä hemmottelusta kannattaa vähän maksaa. En silti suostu pulittamaan ylihintaa tyhjästä.

Uudella levyllään Jare räppää myös vapauden ja spontaaniuden tärkeydestä.

– Haluan pitää elämäni sellaisella mallilla, että jos keksin haluavani reissuun tänään, voin lähteä.

Sama spontaanius kulkee mukana tien päälläkin. Joskus kohde on vaihtunut kesken matkan vain kehnon sään vuoksi. Hongkongissa Jare kyllästyi pilvisyyteen ja otti lennon auringon perässä Kuala Lumpuriin. Sama temppu toistui räppiryhmänsä, Herrasmiesliigan, vuotuisella virkistysmatkalla Israeliin.

Kaverit olivat olleet huolissaan kohteen turvallisuudesta, mutta Jare oli ­pitänyt huolta turhana.

– Meidän piti lomailla Tel Avivissa, mutta perillä säätiedotus lupasi sadetta kolmeksi päiväksi. Aurinkoon oli päästävä, joten siirryimme jengillä Eilatiin. Ensimmäisenä­ yönä yksi kavereista heräsi mielettömään pommin jytinään. Egypti oli päättänyt lähettää ohjuksen Eilatiin juuri silloin! Jare muistelee jo naureskellen.

– Käsittämättömintä oli, ettei vaara mitenkään­ näkynyt katukuvassa. Hirveä pam, ja arki jatkui ennallaan. Saimme rauhassa nauttia täydestä auringonporotuksesta kun Tel Avivissa satoi kaatamalla.

Ryöstö monacolaisittain

Jare on selvinnyt matkoistaan vähin kolhuin, vaikka jotkin kohteet olisivat tarjonneet syytä jännitykseen.

– En jaksa täristä siltä varalta, että jotain­ pahaa sattuisi. Sitä paitsi kommelluksia voi sattua juuri siellä, missä niitä vähiten odottaa, Jare sanoo ja alkaa muistella Herrasmiesliigansa aiempaa lomaa akselilla Cannes–Nizza–Monaco.

Siellä miehet päättivät matkata viimeisen etappinsa junalla. Vaunussa Jare sai viereensä hermostuneen oloisen tyypin, jonka tutinan kaveri pani merkille.

– Frendini veikkasi, että tyyppi oli varmasti matkustanut pummilla, kun hermoili niin. Minä heti kosketin taskuani ja tajusin lompakkoni lähtenen äijän mukana. Enpä ollut ajatellut joutuvani ryöstetyksi juuri Monacossa. Olin ihan että violated, muhun on kajottu!

Hän pitää yhteisiä matkoja hyvänä tapana hoitaa ystävyyssuhteita. Vain harvoin Jare lähtee ulkomaille yksin.

– Kun työssä on hektistä, kaverit jäävät vähälle huomiolle. Yhteiset reissut syventävät ja tiivistävät ystävyyssuhteita. Matkat ikään kuin kerryttävät yhteistä kokemusten pankkia.

Porukalla matkustetaan säännöllisesti myös niiden kavereiden luo, jotka ovat perustaneet kotinsa maailmalle. Viime vuosina varsinkin Los Angelesiin on kertynyt rypäs hip hop -miehen ystäviä.

– Viimeksi kävimme siellä keväällä 2012, kun olin saanut Sokka irti -albumini painoon. Liikuimme kolmella autolla, ja annoin jokaiseen masterin albumistani.

Vielä tuohon aikaan Jare oli epävarma, menestyisikö levy ja olisiko hänellä edes rahkeita jatkaa uraansa.

– Olin matkalla melkein downereissa, niin epävarmalta kaikki tuntui. Jälkeenpäin olemme naureskelleet matkan fiilikselle. Levystä kun tuli sitten urani toistaiseksi myydyin.

Jare on huomannut, että lentomatkat ovat erinomaista luomisen aikaa. Kun koneessa lyö luurit korville, riimien kirjoitteluun on helppo keskittyä.

– Sama tapahtuu usein altaalla lokoillessa. Kun mieli on vapaa ja rentoutunut, tekstiä alkaa tulla kuin itsestään. En koe, että pilaisin silloin lomani työnteolla, räppien kirjoittaminen on elämäntapa.

Tuoreen Kuka muu muka -albumin kappaleista yli puolet syntyi matkoilla.

– Mikä voisi olla parempi fiilis kuin lomakohteessa astella koneesta uusi valmis teksti taskussa?

Luksusjoogaa rantakallioilla

Niistä harvoista yksin kuljetuista matkoista onnistuneimman Jare teki tasan vuosi sitten. Takana oli kiireinen kesä, tunteikkaan Vain elämää -sarjan kuvaukset ja isän menehtyminen. Jare huomasi käyneensä hajamieliseksi ja tunsi, että oman mielen muistipaikat olivat täynnä.

Hän nakutteli googleen sanat top 10 yoga­ retreats ja löysi pian itsensä ensimmäiseltä joogaleiriltään Kreikan Mykonosilta.

– Kohde oli kahden vaihtolennon päässä, mutta halusin päättäväisesti juuri tuolle leirille.

Yoga Escapes järjestää leirinsä vain pienille ryhmille korkeatasoisissa lomakohteissa. Aamujooga käytiin rantakallioilla auringon noustessa ja iltajooga auringon laskiessa mereen.

– Se oli rauhoittumisen reissu. Olen palannut matkan aikaisiin tunnelmiin ja ajatuksiin monta kertaa kuluneen vuoden aikana. Kokeilin joogaa Helsingissäkin, mutta en päässyt samaan­ fiilikseen.

Kaverit eivät olleet uskoa korviaan Jaren­ hehkuttaessa joogaleirin antia, mutta mies on päättänyt palata saman matkanjärjestäjän treenaukseen toistekin.

– Katselin jo matkaa Sisiliaan, mutta leirin ajankohta ei sopinut kalenteriini.

Seuraavaksi Etelä-Afrikkaan

Ensimmäiset ulkomaanmatkansa Jare koki kouluikäisenä perheensä kanssa valmismatkoilla. Kanarian kohteet olivat muodissa ja Tiihostenkin suosiossa, mutta enää Jarea ei pakettimatkoilla näy. Nyt luksusreissuissa ei ole kyse pröystäilystä vaan tähti toivoo niiltä yksityisyyttä ja omaa ­rauhaa.

– Harvassa paikassa se enää onnistuu. En muista, milloin viimeksi olen ollut matkalla, jolla en olisi kirjoittanut yhtään nimmaria tai poseerannut fanikuvassa. Esimerkiksi Dubaissa seitsemän vuotta asunut kaverini ei ollut törmännyt siellä yhteenkään suomalaisturistiin. Heitin leikilläni, että jos haluat nähdä suomalaisia, lähde ulos mun seurassa.

Päästäkseen tavoitteeseensa käydä kaikkialla Jare saa pysytellä liikkeellä jatkossakin. Seuraava loma on tammikuussa. Muusikko haaveilee pääsevänsä ensimmäistä­ kertaa Etelä-Afrikkaan.

– Maassa kiehtovat ristiriitaisuus ja valtavat kulttuurierot. Toisaalla on rikkautta ja moderni yhteiskunta, toisaalla järkyttävä köyhyys. Se kuulostaa kombolta, joka on pakko nähdä.

Jaren vinkit onnistuneeseen lomaan

Käytä aikaa hyvän hotellin löytämiseen

Vaikka en sulkeudu hotelliini, arvostan, että siellä on kaikki tarvittavat palvelut. Ja vaikka siellä kävisi vain nukkumassa, miksi ei nukkuisi hyvin? Sijainti, hinta ja kuvat kertovat hotellista enemmän kuin tähtiluokitus. Kaupunkikohteissakin toivon hotelliltani omaa uima-allasta­. Harmi, etten Singaporessa asunut Mandarin Orientalin Sandsissa, sen katolta valuva Infinity­ Pool -allasalue on kuulemma mieletön.

Varaa ennakkoon pöytä ainakin yhdestä hyvästä ravintolasta.

En mieti etukäteen ostoksia tai nähtävyyksiä, mutta varmistan aina pöydän parista huippu­ravintolasta. Hyvä ruoka on nautinto, jota lomalta haen. New Yorkissa Mandarin Oriental -hotellin katolla ravintola Asiate tarjoaa huikeat näkymät. Hongkongissa ravintola Nobu oli hieno kokemus. Suurimmat ruokaelämykset olen saanut ravintola Postresissä Helsingissä.

Pakkaa kevyesti

– Periaate on, että pro-reissaaja ei joudu laittamaan laukkuaan ruumaan. Riittää, kun mukaan pakkaa uimashortsit, riittävästi valkoisia t-paitoja sekä yksi smartimpi vaatekerta. Paikan päältä tulee kuitenkin ostettua uutta.

Jare Tiihonen

■ Helsingin Töölössä asuva hiphop-artisti tunnetaan nimellä Cheek.
■ Syntyi Vantaalla 22.12.1981 ja vietti nuoruutensa Lahdessa.
■ Pyörittää omaa Liiga Music -yhtiötä. Julkaisi äsken 10. albuminsa Kuka muu muka, joka myi heti triplaplatinaa eli yli 60 000 kappaletta.