Sport
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Keskieurooppalaiset nappailevat homeopaattisia rohtoja lääkärin määräyksestä. Riittäisivätkö sinullekin laimeammat lääkkeet?

Hassut rakeet liukenevat veteen kuin sokerimurot. Sekoitan litkua varovasti pikkulusikalla ja otan ensimmäisen hörpyn. Se ei maistu miltään, mutta minusta tuntuu, että teen jotain tosi outoa.

Saksassa ja Ranskassa homeopaattisten lääkkeiden käytössä ei ole mitään kummallista. Niitä voi olla apteekkien valikoimassa hyllymetreittäin, ja farmaseutit osaavat kertoa rakeista ja tipoista samoin kuin tavallisista lääkkeistä. Saksassa on yli 6 000 lääkäri-homeopaattia.

Suomessa homeopatia on melko vierasta. Myös sisäministeri Päivi Räsänen on puhunut homeopatiaa ja muita luontaishoitoja vastaan vaatimalla ”uskomushoitojen” rajoittamista lailla. Miksi Suomi on homeopatian takapajula?

– Keski-Euroopassa luontaishoidoilla on paljon pidemmät perinteet. Luontaislääkintä kuuluu saksalaisten lääkäreiden koulutukseen, ja lääkäreiden asenne homeopatiaan on neutraali. Täällä se on lähinnä kielteinen, lääkäri ja homeopaatti Merja Riska arvelee.
Hän työskentelee Lääkäriasema Sofianovassa, joka on virallista lääketiedettä ja muita hoitoja yhdistelevä yksityinen lääkäriasema Helsingissä.

Lääkärinä Riska käyttää homeopatiaa tukihoitona ja lievemmissä vaivoissa myös ainoana hoitona aina, kun se hänestä on mahdollista. Hän ei aseta tavallisia ja homeopaattisia lääkkeitä vastakkaisiksi vaihtoehdoiksi toisilleen.

Riskan kaltaisia lääkäri-homeopaatteja on Suomessa vain parisenkymmentä, mutta hän uskoo, että homeopatia tulee yleistymään.

– Kansa haluaa luontaishoitoja ja käyttää niitä. Viranomaiset ovat heitä jäykempiä.

Luonnonlääketieteen Keskusliiton mukaan luontaishoitoja käyttää liki puolet suomalaisista.

Sipulia nuhaan

Homeopatia on luontaislääkintää, jonka valmisteet laimennetaan mineraaleista ja kasveista. Homeopatian mukaan samankaltainen parantaa samankaltaista, eli vaivan aiheuttaja voi olla laimennettuna sen parantaja.

– Esimerkiksi sipuli aiheuttaa nuhaa, mutta sipulikasvin laimennettu versio parantaa sen, Merja Riska selventää.

Homeopaattisen lääkkeen avulla kehon  on tarkoitus oivaltaa, missä vika piilee ja parantaa se. Tavallinen särkylääke vie niskajumista johtuvan päänsäryn loppupäiväksi, mutta seuraavana aamuna särkee taas. Homeopaattisen lääkkeen sen sijaan väitetään auttavan kehoa korjaamaan vian, mikä se onkin.

– Voi tosin olla, että särky palaa myös homeopaattisen lääkkeen ottamisen jälkeen ja lääkettä pitää ottaa vielä toisen kerran, ennen kuin kipu lähtee kokonaan, Riska sanoo.

Homeopaattisia lääkkeitä on satoja erilaisia, ja päänsärkyynkin on viitisenkymmentä erilaista rohtoa. Lääkkeen valintaan vaikuttaa oirekokonaisuus.

– Päänsärky voi olla esimerkiksi äkillistä, sykkivää tai tykyttävää, koko pään alueella tai pelkästään otsalla.

Äkilliseen päänsärkyyn Riska suosittelee usein Aconitum-nimistä lääkettä ja sykkivään kipuun Belladonnaa.

Homeopaattista lääkettä valittaessa oireita on osattava huomioida laajasti. Apua voi saada esimerkiksi kirjastosta löytyvistä itsehoito-oppaista.

Lääke murheeseen, kiitos!

Hyvä homeopaatti kyselee, millaisia oireet ovat, milloin ne alkoivat, millaisessa tilanteessa, onko sukulaisilla ollut samanlaisia oireita ja voisiko oireisiin liittyä stressi, kriisi tai trauma. Kokonaisvaltaisuus on Riskan mielestä homeopatian parhaita puolia.

– En ole nähnyt vielä yhtään kroonista sairautta, joka olisi laskeutunut taivaalta. Homeopatia huomioi potilaan tarinan, johon voi liittyä esimerkiksi iso murhe.

Jos potilaan läheinen on kuollut ja migreeni on alkanut kuoleman jälkeen, Riska valitsee potilaalle lääkkeen, joka huomioi myös laukaisevan tekijän.
Kaikkea homeopatia ei paranna.

– Sydäninfarktissa on turha lähteä leikkimään homeopatialla.

Riska ei suosittele homeopatiaa ainoaksi lääkkeeksi vakaviin sairauksiin, mutta monen allergian ja säryn sekä flunssan homeopatialla voi hänen mielestään selättää. Lääkkeiden annostelu vaihtelee kerrasta jopa puolen vuoden kuuriin. Jatkuvasti mitään homeopaattista lääkettä ei pitäisi ottaa.

Mutta uskaltaako lääkkeitä syödä omin päin?

Ei sivuvaikutuksia

Sivuvaikutusten puuttuminen on yleensä toinen syy, miksi homeopatia kiehtoo.

– Lääkkeet ovat niin laimeita, etteivät ne aiheuta sivuvaikutuksia. Jos lääke ei ole oikea, se ei myöskään pa­ranna, Riska kertoo.

Homeopaattisia rakeita, pieniä tabletteja ja tippoja voi kokeilla turvallisin mielin, sillä yliannostuksen vaaraa ei ole.

– Jos pikkulapsi kaataisi 200 raetta suuhunsa, hänelle ei kävisi kuinkaan.
Riskan mukaan lääkkeet toimivat vain, jos ne ovat tarpeen. Samasta syystä homeopaattisia lääkkeitä käyttävä potilas voi toimia väärin vain, jos hän jättää ottamatta lääkärin määräämät viralliset lääkkeet toivoessaan pelkän homeopatian auttavan.

– Tietenkään homeopaatti ei saa puuttua lääkärin määräämään lääkitykseen.

Monet arvostelevat homeopatiaa juuri siitä, ettei laimennetuissa lääkkeissä ole jäljellä lääkeainetta juuri lainkaan.

– Minusta on hyvä, jos oireisiin auttavat pieni lääkemäärä ja pehmeät konstit, Riska vastaa.

'Melko harmitonta aikuisviihdettä'

– Onneksi homeopatiaa käytetään Suomessa melko vähän, Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas huokaa.

Hänen mielestään homeopatia on puoskarointia, jonka tehosta ei ole tieteellistä näyttöä, vain homeopaattien tarinoita ihmeparantumisista.

– Homeopatiasta on tehty satoja tai jopa tuhansia tutkimuksia, mutta tieteellisillä tutkimuskriteereillä arvioituna sillä ei ole muuta vaikutusta kuin lume- eli Koitotapahtumavaikutus.

Myllykankaan mielestä homeopaatit ovat joko huijareita, jotka vievät ihmisten rahat tai niin tyhmiä, että uskovat homeopatian tehoon.

– Suurin osa terveysongelmista, kuten flunssa, kuume ja päänsärky, paranevat yleensä itsestään. Syy- ja seuraussuhteista mitään tietämättömät homeopaatit panevat oireiden helpottumisen tietysti homeopatian piikkiin.

– Homeopatia on onneksi melko harmitonta aikuisviihdettä. Se kirpaisee vain kukkaroa. Tiedon sijaan ihmisillä tuntuu olevan halu uskoa humpuukia.

Rohtoja urheilevalle naiselle

Arnica montana Ruhjeisiin, mustelmiin, kolhuihin, nyrjähdyksiin ja haavojen paranemisen nopeuttamiseen.

Rhus Tox Selkäsärkyyn, loukkaantumisen tai ylirasituksen aiheuttamaan särkyyn ja nivelkipuun sekä flunssaan liittyvään lihassärkyyn.

Ruta Jänteiden, nivelsiteiden ja luukalvojen vammoihin. Sopii erityisesti syvään särkyyn.

Silicea Toistuviin tulehduksiin, kuten korvatulehdukseen ja nielutulehdukseen sekä flunssakierteeseen.