Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Maukas entre­côte kasvisten kera sopii hääjuhlan pääruuaksi.

Kuivaa lihan pinta ja siisti se kalvoista. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna maustua huoneenlämmössä noin tunti. Paista lihan pintaan ruskea väri pannulla oliivi­öljyssä, johon olet ­lisän­nyt kuoritut ja halkaistut valkosipulinkynnet, chilin ja yrtit. Ota pannu liedeltä ja lisää siihen voita. Pyörittele entre­côte voi-öljyseoksessa ja siirrä pellille. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa ­roseeksi eli sisälämmöltään 52-­asteiseksi. Anna valmiin lihan ­levätä folioon käärittynä noin 10 ­minuuttia ennen leikkaamista.

Huuhtele kahteen kertaan keitetyt (ks. erillinen ohje) korvasienet huolellisesti. Pilko sienet pieneksi sipulin ja valkosipulin kanssa. Paista ne oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi ja lisää vehnäjauho. Pyörittele hetki, kaada kerma joukkoon ja anna ­porista noin 10 minuuttia, kunnes muhennos on sopivan paksuista. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja konjakilla.

Kuori parsat ja pätki pois kuivat päät. Ryöppää niitä kiehuvassa suolavedessä 2 minuutin ajan. ­Valuta parsat ja sokkijäähdytä ne upottamalla jääveteen. Kuori porkkanat ja ryöppää niitä noin minuutti. Valuta vesi ja jätä ­sivuun. Leikkaa sokeriherneistä päät ja puolita ne pituussuunnassa. Pieni pestyt retiisit sopiviksi suu­paloiksi.

Pese kevätsipuli ja leikkaa kannasta noin neljä senttiä. Pilko varret pieniksi renkaiksi. Pese ja valuta pinaatti. Paista parsat oliiviöljyssä, lisää tilkka vettä ja nokare voita sekä porkkanat, sokeri­herneet, retiisit ja sipulinkannat. Pyöräytä kasvikset pannulla, niin että vesi melkein haihtuu. Ota pannu liedeltä ja lisää pinaatti ja kevätsipulihake. Mausta lopuksi suolalla ja parilla pisaralla sitruunanmehua. Kokoa annos.


Korvasienien käsittely:

Korvasienet ovat käsittelemättöminä myrkyllisiä. Ennen käyttöä korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) molemmilla kerroilla vähintään viiden minuutin ajan ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Resepti

Annoksia:
10
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 1 tunti

Resepti

2
kg
vasikan entrecôtea
6
kpl
valkosipulinkynttä
1
kpl
punaista chiliä
4
kpl
timjamin oksaa
2
kpl
rosmariinin oksaa
voita (reilu nokare)
oliiviöljyä paistamiseen
foliota lihan vetäytymistä varten

Muhennettu korvasieni

750
g
kahteen kertaan ryöpättyjä korvasieniä
2
kpl
isoa keltasipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
7
rkl
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
8
dl
kuohukermaa
3
rkl
konjakkia
suolaa
mustapippuria

Paistettua parsaa, kasviksia ja pinaattia

40
kpl
vihreää tankoparsaa
60
kpl
sokerihernettä
40
kpl
retiisiä
20
kpl
kevätsipulia
100
g
tuoretta pinaattia
suolaa
rouhittua mustapippuria
tilkka sitruunamehua
voita