Mirissan kalastajakylä houkuttelee leppoisan ranta­elämän lisäksi sinivalassafareilla.
Mirissan kalastajakylä houkuttelee leppoisan ranta­elämän lisäksi sinivalassafareilla.

Löhöilyä kullankeltaisilla rannoilla ja ayurveda-hoitoloissa. Maailman tunnetuin teemaa Sri Lanka tarjoaa rauhaa ja rentoutusta.

Kun Thaimaa on nähty ja Intia tuntuu liian erikoiselta, tarjolla on jotain siltä ­väliltä: ­eksoottista mutta helppoa. Siispä lähdin Sri Lankaan, kyyneleen muotoiselle saarelle ­Intian kupeeseen.

Perillä maan isoimmassa kaupungissa Colombossa on aasialaisen suurkaupungin meininki – ­uuvuttava hulina. Kymmenen tunnin lennon jälkeen palan halusta upottaa varpaani turkoosiin Tyyneen valtamereen. Colombossa ­aikaa ei kannatakaan tuhlata muuhun kuin bussin nappaamiseen ­lähimmälle paratiisirannalle.

Sellainen löytyy vaikkapa saaren eteläkärjestä, jossa sijaitsee surffareiden suosima Mirissa. Leppoisassa ­kalastajakylässä kukaan ei vedä ­hihasta eikä kaupustele rihkamaa.

Tyypillinen lounas syödään sormin. Pyöritä oikealla kädellä riisistä ja currysta pallo ja nauti!

Vanha Britannian siirtomaa on tunnettu upeista rannoistaan, vehreistä vuoristomaisemistaan – ja tietysti teestään. Kiiltokuvassa on myös repeämänsä: tsunami riepotteli saarta pahoin kymmenen vuotta sitten, ja pitkä sisällissota repi kansaa maan pohjoisosassa.

Sota päättyi liki viisi vuotta sitten, joten entiseen Ceyloniin on turvallista matkustaa. Nyt onkin oiva hetki, jos mielii köllötellä neitseellisillä rannoilla ennen turistilaumoja.

– Täällä aitous on läsnä, sillä maata ei ole vielä ­ehditty tuunata turistien ehdoilla, Mirissan rannalla lokoileva saksalainen Eva Hage ­sanoo.

Negombossa Jetwing Blue -hotellin uima-altaassa voi rentoutua kastumatta.

Silmät kiinni hikinirvanaan

Vaikka saari on pikkuruinen, tekemistä on niin rempseälle reppureissaajalle kuin ylellisyyttä etsivälle nautiskelijallekin.

– Rantaloman kylkeen kannattaa ujuttaa esimerkiksi leopardien ja ­valaiden bongailua, ayurveda-­hoitoja sekä Buddhan hampaan ihmettelyä, paikallinen turistiopas Tishan Dabarera vinkkaa.

Ayurvedan hemmottelemaksi pääsee vaikkapa Secret Root Spassa lähellä ­Mirissan kylänraittia. Täällä turisti kohtaa ison kimpaleen ­intialaista perinnettä:  ayurveda on yli viisituhatta vuotta vanha elämäntiede, jolla pidetään yllä niin mielen kuin kehonkin tasapainoa.

Polannaruwan muinaisessa kaupungissa voi todella hiljentyä kauneuden ja rauhan äärelle.

Pääni asetellaan banaanilehtien päälle ja silmäni peitetään kankaalla. Lämpimän öljyn valuessa otsalleni vaivun euforiaan, jollaista en ole koskaan aiemmin kokenut. Tältäkö täydellinen irtipäästäminen tuntuu?

Hoito jatkuu tunnin pää- ja vartalohieronnalla, ja seuraavaksi ­minut ohjataan kohti solariumia muistuttavaa puulaatikkoa. Asetun laatikkoon, ja ainoastaan pääni jää ulkopuolelle. Nyt ­iskee ahtaan paikan kammo! Pian vaivun kuitenkin hikinirvanaan. Saunottuani yrttihöyryissä olo on puhdas ja tasa­painoinen.

– Älä mene uimaan pariin tuntiin. Kehon keskuksen pitää saada viilentyä itsekseen, sillä nyt se on kuin ylikuumentunut moottori, span omistaja Dhammika Wijetunga kehottaa.

Secret Root, Mirissa, kahden tunnin ­ayurvedinen hemmotteluhoito 30 €.

Sri Lankan parhaat elämykset

Sri Lanka on pieni mutta monipuolinen. Viikossa tai parissa ehtii nähdä saarivaltion parhaat puolet!

1. Historiaa. Sri Lankassa on kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta. Sigiriya, Leijonan kivi, on näistä suosituin. Entisen palatsin harjalle nouseminen saa korkeita paikkoja pelkäävän haukkomaan henkeään mutta palkitsee ­upealla viidakkomaisemalla.

2. Temppeleitä.  Sri Lankassa on 10 000 buddhalaistemppeliä. Vierailemisen arvoinen on Polonnaruwan muinainen kaupunki, jossa sijaitsee massiivinen Nirvanaan siirtyvää Buddhaa esittävä patsas. Pyhän hampaan temppelissä Kandyssa sijaitsee Buddhan hammas. Muista peittää olkapäät ja polvet sekä riisua kengät astuessasi temppeliin.

3. Villieläimiä. Leopardeja sanotaan asuvan Sri Lankassa tiheämmässä kuin missään muualla maailmassa. Yala on maan tunnetuin kansallispuisto, jossa voi bongata isoja kissaeläimiä. Minneriyan kansallispuistossa voi ihailla norsujen peseytymistä ­ilta-auringon laskiessa vuorten taakse. Pinnawalan elefanttiorpokodissa pääsee seuraamaan pikkunorsujen syöttämistä.

Minneriyan kansallispuistossa  asuu 300 villiä norsua.

4. Hemmottelua. Sri Lanka on kuuluisa ayurvedisista puutarhoistaan, joissa pääsee kuulemaan mausteiden ja yrttien käytöstä. Tiesitkö, että kurkumarasva poistaa karvat kymmenessä minuutissa, eivätkä ne kasva ­takaisin kuukauteen?

5. Herkuttelua. Kansallisruoka curry valmistetaan kookosöljyyn. Sri Lanka on maailman suurin kookosöljyn valmistaja, ja ­kukin paikallinen syö vuodessa 92 kookosta. Heidän mukaansa täkäläinen curry on intialaista terveellisempää, sillä siinä ei käytetä yhtä paljon öljyä.

Ranta joka makuun

Sri Lanka on tunnettu upeista rannoistaan, jotka ovat niin surffareiden, sukeltajien kuin snorklaajienkin suosikkeja.

Fiiniä menoa: Bentota. Luksus­hotelleistaan tunnettu biitsi. Helppo ranta koko perheelle, sillä aallot eivät ole liian suuret.­ ­Sijaitsee muutaman tunnin päässä lento­kentältä etelään.

Shoppailua: Negombo. Yksi moni­puolisimmista rantakohteista. ­Leveän rannan kupeessa odottavat värikkäät kauppa­kadut ja baarit. Lähellä lentokenttää Columbosta pohjoiseen.

Delfiinisafarit: Kalpitiya. Rannalla on vieri vieressä halpoja yösijoja. Delfiinejä tapaa parhaiten marraskuusta maaliskuuhun. Sijaitsee Negombosta kaksi tuntia pohjoiseen.

Hippeilyä: Hikkaduwa. Hikkaduwa on yksi Sri Lankan tunnetuimmista rantakohteista. Hippien 70-luvulla suosima kylä tarjoaa monipuolisia vesiurheilu­mahdollisuuksia kuten sukellusta.  

Surffausta: Arugam Bay. Surffareiden ­ykköspaikka kerää reppu­reissaajia ympäri maailman. Lähellä on monia luontokohteita: Yalan kansallispuisto, laguuneja ja lintubongauspaikkoja.

Asiantuntijana: Jetwingin retki­vastaava Thiwanka Wijaysinghe.


Ahangamassa kalastetaan ­perinteisesti kepin nokassa keikkuen. Suuntaa ihastelemaan kalamiehiä ennen aamu­kahdeksaa, jolloin aallot eivät ole liian korkeat.

3 x tuliainen

■ Mustaa teetä ja mausteita: kanelia, vaniljaa ja pippuria.

■ Ayurveda-tuotteita: hiuksia hoitavaa kookosöljyä sekä ihoa nuorentavia rasvoja.

■ Käsin kaiverrettuja puu­esineitä: lasten värikkäitä ­palapelejä ja buddhapatsaita.

Milloin & miten?

■ Varmin ­aika on marraskuusta huhtikuulle. Sri Lankaan voi matkustaa ympäri vuoden, sillä kun itä­rannikolla sataa, on lännessä poutaa ja toisinpäin.

■  Maahan tarvitsee viisumin, jonka voi ostaa ennakkoon ­netistä tai vasta Colombon ­lentokentältä. Turkish Airlines lentää Sri Lankaan 10 tuntia, hinta ­alkaen 880 euroa. Matkoja järjestävät mm. Lomalinja ja Olympia Travel.

■  Paikallisiin on helppo tutustua, sillä kaikki puhuvat englantia.

Miten liikkua?

Sri Lanka vaatii matkailijalta hieman enemmän kuin esimerkiksi Thaimaa, sillä infrastruktuurissa on vielä parantamisen varaa. Bussien ja junien lisäksi tuktukit ovat suosittuja meno­pelejä.

Hintataso

Hintataso on edullinen. Tuore­puristettu mangomehu maksaa 50 senttiä, curryruoka ravintolassa alle viisi euroa.  Majoituksella on hintaa kymmenestä ­eurosta pari ­sataa maksaviin ­viiden tähden luksushotelleihin. Sri Lankan valuutta on rubia.