Keskellä Atlanttia kelluva São Miguelin saari on syrjässä, eikä kukaan ymmärrä sen murretta. Silti kaipaus ja kauneus ovat läsnä kaikkialla Azoreilla.

Opas puhuu kännykkään elehtien samalla toisella kädellä ja ohjaten autoa polvellaan. São Miguelin kuuluisille kaksoisjärville on pääkaupunki Ponta Delgadasta 24 kilometriä. Perillä sekarotuinen koira liittyy seuraan viiden kilometrin patikkareitille kohti Sete Cidadesin kylää.

Kaikki saaren koirat eivät ole yhtä herttaisia. Hyeenan ja terminaattorin risteytyksiä, lehmien vahtimiseen koulutettuja ruskeanmustia cão fila de são miguel -rotuisia koiria näkee pick up -autojen lavoilla, ilmeisesti työpaikkaa vaihtamassa.

On ilo kävellä leveää polkua puolen kilometrin korkeudessa katsellen alhaalla olevaa laaksoa. Järvet kimmeltävät, toinen sinisenä ja toinen vihreänä.

Lehmät seisovat polun laidalla kylki kyljessä laiskasti märehtien. São Miguelin holstein-lypsykarja laiduntaa raikkaassa ulkoilmassa läpi vuoden. 

Luontoihmisen toivekohde

Maisemat hivelevät silmää. Pehmeiksi pyöristyneet rinteet ja kohtisuorasti mereen viettävät kalliot luovat hienoja kontrasteja. Hortensiat kukkivat toukokuusta elokuuhun. Näitä vauvanpään kokoisia sinisiä ja valkoisia kukintoja pursuaa silloin joka pusikosta.

Nyt on lokakuu ja hyvä patikointiaika. Reitit ovat hyvin merkittyjä, ja karttoja saa matkailutoimistosta. Meri näkyy monilla reiteillä koko ajan. Korkeusero lähtö- ja saapumispisteen välillä voivat olla satoja metrejä, joten polku kannattaa valita kunnon mukaan.

Viidakkoon kätketty paratiisi

Ribeira Grandesta Lagoa do Fogolle johtavan autotien varrella kannattaa poiketa pusikkoon. Piiloparatiisin nimi on Caldeira Velha. Kostean lämpimässä viidakossa, kolmemetristen saniaisten alla voi aavistaa, miltä sammakosta tuntuu. Kurnuttajat osaavat onneksi väistää kuumat lähteet, vaikka niistä varoitetaan vain englanniksi. Luonnon oma varoitus on mädän kananmunan eli rikin haju.

Polku vie ylös noin 30-asteisen veden täyttämälle altaalle. Pariskunta kylpee siinä vesiputouksen alla. Lähellä ovat pienet pukukopit, mutta ei käymälöitä. Rautapitoinen vesi tuoksahtaa terveelliseltä ja värjää pyyhkeet ruskeiksi, mutta joskus tahrakin voi olla tärkeä muisto.

Valaita ja hylkyahvenia

Meriretki on monelle Azorien-reissun kohokohta. Biologi-opas kertoo havainneensa Azoreilla kahdessa viikossa enemmän valaslajeja kuin neljässä vuodessa kotimaassaan Uudessa-Seelannissa. Nyt valaita ei näy.

Perinneruoka cozido das furnas valmistetetaan kuopassa maaemon kuumuuden varassa. Rykelmä verimakkaraa, kanaa, possua ja muita lihoja sekä ylikypsää kaalia tuoksuu ja maistuu savulta. Haudutus kestää kuusi tuntia, joten tilaus pitää tehdä etukäteen.

Kalat, kuten suosittu wreckfish, hylkyahven, ovat herkullisia. Saaren valkoviinejä, Frei Gigantesta ja Terras de Lavasta, saa juustokaupasta viiden euron hintaan. Tyypillisen ravintolaillallisen hinta viineineen on 25 euroa.

Terveisiä Rovaniemeltä

Borgesin puistoon Ponte Delgadassa on istutettu kasveja ympäri maapallon, valtavia puita Chilestä ja Australiasta. Lasten leikkiteline on ehtaa rovaniemeläislaatua, Lappsetin valmistama. 

Kauniiden kaakelien peittämä Santo Cristo -kirkko seisoo Campo São Franciscon laidalla. Siniseen essuun pukeutunut rouva imuroi alttaria elämää nähneellä philipsillä. Kirkko on saaren suosituin ja sen edessä kasvaa saaren vanhimmaksi sanottu puu, parrakkaalta näyttävä metrosideros.

Saaren ihmiset eivät työnny seuraan väkisin vaan ovat viehättävällä tavalla varauksellisia, suomalaiseen tyyliin. Lämmin surumielisyys paistaa katseesta. Saarelta on lähetetty niin paljon rakkaita leveämmän leivän toivossa Amerikoihin, että kaipaus, saudade, on yhä kouriintuntuvaa. 

Vieno ostoshurmio

Parque Atlanticon ostoskeskus viiden kilometrin päässä Ponte Delgadasta synnyttää parin tunnin ostoshurmion. Urheiluliike Sport Zonesta saa uimapukuja muutamalla eurolla. Myös keskustan kauppoja on mukava tutkia. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa. 

Hyvät tuliaiset saa myös keskustan kauppahallista. O Rei dos Queijos -juustokaupassa tiskin takana häärää neljä raamikasta myyjää. Juustojen kilohinnat ovat kymmenen euron luokkaa.

Saarella viljellyn ison makean ananaksen saisi parilla eurolla. Kauppahallissa tyylikkäisiin villajakkuihin pukeutuneet rouvat punnitsevat niitä käsissään. Paino kertoo kypsyydestä. Lentokentän vieressä Azorean Gift Shop -myymälässä kypsä ananas maksaa viisi euroa.

Azorit

■ Portugalille kuuluva saariryhmä Atlantilla, sijaitsee 1 500 km Lissabonista länteen.
■ Asukkaita São Miguelilla 130 000, Azoreilla yhteensä 240 000.
■ Kieli Portugali.
■ Ilmasto Subtrooppinen, lauha meri-ilmasto. Talvella keskilämpötila +13 °C, kesällä +22 °C. Sää vaihtelee nopeasti.
■ Raha Euro.
■ Juomaraha Noin 10 % laskun loppusummasta.
■ Aikaero Suomeen – 3 tuntia.
■ Terveys Ei erityisiä terveysriskejä.
■ Turvallisuus Turvallinen matkakohde.