Vaikka aurinko porottaa Aruballa kohtisuoraan pään yläpuolelta, tuulen ansiosta kuumuus ei käy koskaan liian ­tukalaksi.
Vaikka aurinko porottaa Aruballa kohtisuoraan pään yläpuolelta, tuulen ansiosta kuumuus ei käy koskaan liian ­tukalaksi.

Aruballa turistikin on ”dushi”, kullanmuru. Täällä on helppo vajota onneen varpaat hiekassa, letkeä ­reggae korvissa, edessä pinkki auringonlasku.

Kuuluu henkäys, toinen ja kolmaskin. Sitä seuraa sarja ihastuneita huo­kauksia, vihellyksiä ja pari oh my god -kuiskutusta.

Pääruokani on kesken, mutta on aivan pakko kääntyä ympäri. Takanani, matalassa ranta­vedessä on polvistuneena mies ­kädessään avonainen sormusrasia. Nainen hänen edessään itkee ja haukkoo henkeään. Hän tarttuu miestä kasvoista, suutelee ja hokee ”kyllä, kyllä, kyllä”. Vastausta seuraavat kevyet aplodit, sen jälkeen ravintolassa illallistavat ihmiset kääntävät katseensa takaisin lautasiinsa. Se on illan toinen kosinta. Eikä ole vielä edes hämärä.

Karibianmeren pikkuinen saari Aruba on rakastavaisten paratiisi. Täältä bongaa väkisinkin pariskunnan, joka juhlii hääpäiväänsä, viettää häitään tai on matkustanut tänne kosinta mielessään.

Matt Moran kosi tyttöystäväänsä romanttisessa Flying Fishbone -ravintolassa. Palkkioksi mies sai aplodit ja myöntävän ­vastauksen.

Pastellinsävyiset postikorttimaisemat luovat täydelliset puitteet romantiikalle. Aruballa rannat ovat beigensävyisiä, meri lepää vaaleanturkoosina ja auringonlaskun ­aikaan taivas taittaa heleään vaa­leanpunaiseen. Paikallisten hyväntuulisuus ja letkeä elämänrytmikin vain tarttuvat: täällä ei mökötetä!

Arubalta on turha hakea autiosaarimaista hiljaisuutta ja rauhallista tunnelmaa, sillä täällä nautitaan löysistä reggae-rytmeistä, syödään itsensä tainnuksiin, ­makoillaan riippukeinuissa tukahduttavassa kuumuudessa ja tanssitaan läpi yön.

– Olemme vain uineet, herkutelleet ja ottaneet aurinkoa koko viikon. Ihmiset ovat Aruballa niin ihanan ystävällisiä, hymyileväisiä ja iloisia, esikoistaan odottava amerikkalaispariskunta Aarti, 30, ja Ryan, 34, Madan ylistää.

”Tulimme Aruballe juhlimaan itsenäisyyttämme, ennen kuin vauva
pilaa kaiken”, esikoistaan odottavat Aarti ja Ryan Madan vitsailivat.

Matkailijakin tuntee kuuluvansa paikallisten suureen perheeseen. Arubalaiset elävät arkeaan turistien keskellä: kodit ja hotellit seisovat suloisesti vieri vieressä, baarissa istutaan rinnakkain. Kullan­murua tarkoittava sana ”dushi” tupsahtaa arubalaisten suusta jatkuvasti ja lämpimän luontevasti: ”Hello dushi! Thank you dushi.” He hymyilevät paljon ja  nauravat kova­äänisesti.

Ravintoloiden värikkäissä yksityiskohdissa riittää katseltavaa.

Saaren rekisterikilvetkin hehkuttavat Aruban olevan ”One happy island”, ja heti lentokentällä vastaan tulee kissankokoisin kirjaimin teksti: ”Onnellisuus on matka, joka alkaa jo lapsena.”

Suomalaiselle saari onkin aluksi pieni kulttuurisokki: joka puolelta tyrkyttyvä onnellisuus tuntuu aluksi imelältä ja turhan kiillotetulta.

Aruballa rannat ovat siistejä ja turvallisia, mutta heti kun silmä välttää, tuolin alla saattaa kököttää utelias iguaani.

Epäilykseni laantuvat kuitenkin sitä mukaa, kun tapaan paikallisia ja näen välähdyksiä heidän arjestaan. Koko ikänsä saarella asunut Gladys Croes, 52, työskentelee Arikok-kansallispuistossa eikä edes haaveile muunlaisesta elämästä.

– Olen onnellinen Aruballa, sillä täällä olen luonnon ympäröimä. Rakastan sitä, että voin lenkkeillä aikaisin aamulla puistossa, lukea kirjaa kotipihallani tai viettää koko päivän rannalla. Täällä on kaikki mitä tarvitsen.

Tanssia hiekkarannalla

Pitkät, leveät ja siistit rannat ovat Aruban ylpeys. Ne ovat paikallisten ja turistien kohtaamispaikka: rannalla aamulenkkeillään, grillataan, juhlitaan syntymäpäiviä ja starttaillaan vauhdikkaita vesiaktiviteetteja.

Pääkaupunki Oranjestadin edustalla sijaitsevat rannat ovat kirineet äänestyksissä maailman kauneimpien biitsien joukkoon.

Palm Beachilla voi valita mieleisensä vesileikit.

Paikalliset viettävät vapaa­päivänsä vehreällä ja rauhallisella Eagle Beachilla, kun taas turistit ovat ihastuneet luksushotellien täyttämään, kolme kilometriä pitkään Palm Beachiin. Se on myös saaren yöelämän keskus. Iltaisin Palm Beachin rannan tanssilattiat täyttyvät kaikenikäisistä ihmisistä ja tunnelma on rennon vapautunut. Monet amerikkalaisturistit matkustavat Aruballe viikonlopuksi juhlimaan, mutta paikallisetkin viihtyvät ulkona aamuseitsemään asti. Useana iltana viikossa.

– Aruba on oikea bilesaari. Meille jokainen päivä on hyvä päivä juhlia. Juhlistamme elämää ja rakkautta! arubalainen opas Jasmin ­Maduro, 41, hehkuttaa.

Jasminilla on kolme lasta ja neljä lastenlasta, mutta se ei menoa haittaa. Hän suuntaa ystäviensä kanssa usein saaren suosituimpaan Moomba Beach -baariin, jossa on etenkin sunnuntaisin hillittömän huikea tunnelma. Dj soittaa bambu­katon suojista karibialaisittain miksattuja hittibiisejä ja tanssi­lattia laajenee hiekalle asti.

Taivaan tummuessa ulkotulet ­valaisevat baarin ja mereltä kantautuvat pienet tuulenpuuskat pyyhkivät viimeisetkin väsymyksen merkit. Täällä, tähtitaivaan alla paljain jaloin tanssiessa Aruba on parhaimmillaan.

Merelle hoi!

Aruballa on nähtävyyksiä suomalaisen pikkukylän verran, joten kannattaa suunnata mieluummin merelle vesiaktiviteettien luo.

Aruba on hurahtanut purjelautailuun, mutta tekemistä löytyy myös leija­surffauksesta syvämerenkalastukseen ja vesihiihdosta SUP-lautailuun eli surffauksen kantamuotoon.

Saarella harrastetaan paljon snubaa eli snorklauksen ja sukelluksen välimuotoa. Veden alla on paljon nähtävää, sillä rantojen läheisyyteen on haaksirikkoutunut monia laivoja. Tunnetuin niistä on 1940 uponnut Antilla-hylky, jonka sukeltajat ovat äänestäneet maailman kymmenen parhaan sukelluskohteen joukkoon.
aruba-active-vacations.com


Harish Madurolla kävi kalaonni kesken katamaraaniajelun.

Salaiset rannat

Saaren mielenkiintoisin ranta Baby Beach sijaitsee 20 kilometrin päässä pääkaupungista. Se on pieni poukama, jonka karu ympäristö tuo uintikokemukseen oman twistinsä. Aivan rannan lähettyvillä ­kohoaa nimittäin hylätty öljytehdas, ja matkalla voi bongata niin aavemaisesti autioituneen asuinalueen, vankilan kuin lemmikkien hautausmaankin.

Hieman romanttisempaa auringonottokokemusta kannattaa jahdata Renaissance Islandilta, joka on Aruban suurin salaisuus. Se on piskuinen, Renaissance Hotellin asiakkaille tarkoitettu yksityissaari, mutta 75 eurolla muutkin saavat päivän vierailun. Saaren Iguana Beach on suunnattu lapsiperheille, Flamingo Beach aikuisille. Toisella rannalla patsastelevat iguaanit, toisella flamingot.

19-vuotias amerikkalaisturisti Aly Perkins kahlaa ­lähemmäs nuokkuvia flamingoja eikä malta olla kiljahtelematta innosta. Alyn neonpinkki kaftaani sointuu täydellisesti yhteen lintujen höyhenpeitteen kanssa.

Aly on matkustanut Aruballe ensimmäistä kertaa äitinsä kanssa viettämään rentoa äiti-tytär-aikaa.

– Olemme ratsastaneet rannalla hevosilla ja ­uineet. Rakastan Aruban rantaviivaa ja kirkasta vettä. Käyn kotona Pohjois-Carolinassa rannalla ystävieni kanssa, mutta eivät ne ole mitään verrattuina Aruban rantoihin. Ja näihin flamingoihin, Aly nauraa.

Lukususreleitä ja rekisterikilpiä

Aruballa matkabudjetin saa helposti ylittymään. Jenkkituristien myötä Oranjestadiin ovat asettuneet Aldon ja Victoria’s Secretin kaltaiset ketjuliikkeet, mutta myös luksusmerkit Louis Vuittonista Gucciin.

Kahden ison ostos­keskuksen ja shoppailukatujen ­uumenissa uinuvat myös lukuisat jalokiviliikkeet, joiden hintataso on hitusen edullisempi kuin Suomessa. Pikkuputiikkien lisäksi koruja ja kelloja voi kuolata muun muassa Cartierilla, Chopardilla ja Bulgarilla.

Tuliaisiksi Arubalta kannattaa tuoda aloe vera -tuotteita, värikkäitä koruja, supertulisia (varoitus!) kastikkeita ja vanhoja rekisterikilpiä, joihin on kirjattu saaren tunnuslause: ”One Happy Island”. Paikallisten autoista poimittuja rekkareita on myynnissä paljon, sillä maksetusta autoverosta viestivät kilvet vaihtuvat vuosittain.

Rommia kroppaan

Joutilaisuuden ystäviäkin Aruba hemmottelee. Vai miltä kuulostaisi hieronta, joka alkaa sillä, että vartalo sivellään rommilla ja limellä? Aluksi omaa kättään ­tekee mieli nuolaista, mutta sitten 80 minuutin hoito vain rentouttaa ihanasti. ­Larimar Span hieronnan hinta on tosin aika suolainen, noin 140 euroa.
larimarspaaruba.com

Ravintolasuosikit x 2

Arubalainen ruokakulttuuri on vauhdikas sekoitus amerikkalaista, espanjalaista ja hollantilaista keittiötä. Annokset ovat isoja ja rasvaisia mutta raaka-aineet erinomaisia. Ravintolat panostavat myös viihtyisään tunnelmaan ja mieleenpainuvaan elämykseen. Kokeile vaikka näitä ravintoloita, mutta muista varata pöytä ajoissa:

Flying Fishbone. Romanttisen tyylikkäässä Flying Fishbone -ravintolassa pöydät on katettu hiekkarannalle, mutta muutama on myös vedessä. Auringon laskiessa saattaa nähdä, kuinka ­kalat hyppivät rantaveden ­valoissa – ravintolan nimen ­mukaisesti. Pääruuat 20–40 €.
flyingfishbone.com


Papiamento. 150 vuotta vanhan omakotitalon takapihalle taiteiltu ravintola on henkeäsalpaavan kaunis uima-altaineen ja tuuheine puineen. Tunnelma on hienostunut ja ruoka todella täyttävää.
papiamentoaruba.com

Paras drinkki

Rommipohjaiset drinkit ovat Aruballa hyvin suosittuja.

Esimerkiksi saaren nimikkojuoma Aruba Ariba on pirteä sekoitus rommia, vodkaa, hedelmämehuja ja -liköörejä. Kaikki drinkit maksavat baareissa noin 6 euroa, mutta tuopin paikallista Balashi-olutta saa hieman halvemmalla.

Aruba

■ Karibianmerellä sijaitseva Aruba kuuluu Alankomaille, mutta sillä on itsehallinto.
■ Saarella asuu 108 000 ihmistä, turisteja siellä käy vuoden aikana 800 000. Amerikkalaisia heistä on 90 %.
■ Saaren keskilämpötila on ympäri vuoden 27 astetta, meriveden taas 25 astetta.
■ Virallinen rahayksikkö on floriini, mutta dollaritkin kelpaavat. Saaren hintataso on hitusen alhaisempi kuin Suomessa, mutta ei siellä leveilemäänkään pääse.
■ Paikalliset taitavat papiamenton, hollannin ja espanjan lisäksi loistavasti myös englannin kielen.

Miten mennä?

Tjäreborg järjestää pakettimatkoja Aruballe. Paras matkustusaika on loka–huhtikuussa. Hinnat ovat noin 1 600 euroa hotellin tasosta ja matkustusajankohdasta riippuen. Lento kestää 11–12 tuntia.

Miten liikkua?

Kävellen. Vaikka Aruba onkin pieni saari, kävellen siellä ei pääse kovinkaan pitkälle. Oranjestad levittäytyy laajalle ja parhaat ravintolat ovat 15 kilometrin päässä kaupungista.

Auto tai pyörä. Auton päivävuokra on noin 45 euroa, pyörän viikkovuokra 70 euroa. Isot kadut ovat Aruballa hyvässä kunnossa, mutta pienet ovat yleensä mutkaisia ja kuoppaisia hiekka­teitä. Pääkaupungin ulkopuolella katujen nimet ja tienviitatkin katoavat, joten suunnistaminen voi tuntua paikoin täysin toivottomalta. Onneksi paikalliset ovat ­aina valmiita