Arkena aterian pitää valmistua vikkelästi. Nämä luottoruuat ovat pöydässä alle puolen tunnin.

Valkosipulinen kaalipannu

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

200 g lehtikaalia
2 rkl öljyä
5 dl kanalientä (kuutiosta)
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 prk (380/230 g) käyttövalmiita
kikherneitä
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 ½ dl vuohenjuustoa tai fetaa

1. Irrota kaalista paksut lehtiruodit, leikkaa lehdet suikaleiksi. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla. Lisää puolet lehtikaalista ja paista keskilämmöllä minuutin ajan. Lisää loput kaalisuikaleet ja paista taas minuutti. Kaada kanaliemi pannulle ja anna keitoksen hautua kannella peitettynä 10 minuuttia. Kaada haudutusliemi pois ja siirrä kypsynyt kaali sivuun.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Huuhtele kikherneet juoksevan kylmän veden alla. Kuumenna toinen ruokalusikallinen öljyä pannulla. Kuullota sipuleita siinä 3 minuuttia.
Lisää kaali ja kikherneet kuumenemaan 3–4 minuutiksi.
3. Mausta ruoka sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Murusta juusto päälle
ennen tarjoilua. Nauti ruoka sellaisenaan tai riisin kanssa.

Vinkki: Voit korvata lehtikaalin tuoreella pinaatilla, joka kypsyy jo muutamassa minuutissa.

Tiistain tomaattikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 varsisellerin vartta
400 g tomaattimurskaa
4 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutiotuoretta basilikaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet ja kuullota niitä 3 minuuttia kattilassa kuumassa öljyssä. Älä anna sipulien ruskistua. Leikkaa sellerit alle puolen sentin kuutioiksi ja lisää ne kuullottumaan. Jatka paistamista pari minuuttia.
2. Lisää tomaattimurska, vesi ja liemikuutio. Anna keiton kiehua noin 15 minuuttia. Voit soseuttaa keiton sauvasekoittajalla.
3. Jaa keitto lautasille ja hienonna annosten pinnalle basilikaa.

Vinkki: Saat keitosta ruokaisamman, kun lisäät siihen tortellineja, paketillisen sulatejuustoa tai käyttövalmiita papuja.

Sardinialainen pasta

Valmistusaika: 15 minuuttia
300 g pastaa (esimerkiksi ­gnocchi)

kastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 tomaattia
1 rkl öljyä
1 dl oliiveja
1 prk (200/150 g) tonnikalaa ­öljyssä
½ dl pestoa (valmista purkista)

1. Aloita kastikkeen valmistus. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Lohko tomaatit.
2. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä sipuleita 3 minuuttia. ­Pane pasta kiehumaan.
3. Lisää tomaatit pannulle sipuleiden kanssa ja hauduta ruokaa 10 minuuttia. Leikkaa oliivit paloiksi ja lisää ne tonni­kalan ja peston kanssa kastikkeeseen. Valuta kypsä pasta ja sekoita se joukkoon.

Syyskuun sieniyllätys

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

300 g spagettia
kastike:
4 dl sieniä (kantarelleja tai siitakkeita)
2 valkosipulinkynttä
100 g pekonia
½ tl mustapippuria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl tilliä
1 dl parmesaaniraastetta

1. Aloita kastikkeen valmistus. Puhdista sienet ja paloittele ne tarvittaessa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pane pasta kiehumaan.
2. Leikkaa pekonit suikaleiksi ja ruskista ne kuumalla pannulla. Lisää sienet, paista hetki silloin tällöin sekoitellen. Mausta seos pippurilla.
Lisää pannulle sitruunamehu ja hienonnettu tilli.
3. Kun pasta on kypsää, ota talteen 1–2 desiä pastan keitinvettä. Nosta pasta pannulle sieniseoksen joukkoon. Kaada keitinvesi pannulle, sekoita.

Broilerleivät

3 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

250 g broilerin paistisuikaleita (marinoituja tai marinoimattomia)
2 tl öljyä
6 viipaletta leipää
6 rkl hummusta (valmiina purkista)
juustotäyte:
2 tomaattia
½ punasipuli
¼ kurkkua
3 rkl tuoretta persiljaa tai minttua
100 g fetajuustoa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

1. Paista broilerisuikaleet pannulla kuumennetussa öljyssä (5–7 minuuttia).
2. Tee juustotäyte. Leikkaa tomaatit, sipuli ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja tai minttu joukkoon. Murusta feta seokseen ja lisää mausteeksi sitruunamehua ja musta­pippuria.
3. Voitele kolme leipäviipaletta hummuksella. Jaa broilerisuikaleet ja juusto­seos leiville. Nosta jäljelle jääneet leipäviipaleet leipien kansiksi. Ripottele parmesaaniraaste ruuan joukkoon.

Vinkki: Vaalea juureen leivottu leipä antaa parhaan pohjan voileipäaterialle.