Kuvat Pia Inberg
Kuvat Pia Inberg

Mausta lohesta herkkua fenkolilla tai wasabilla. Täytä kalalla myös bagelit ja salaatit. Raikkaan maun kylkiäisenä tulevat D-vitamiini ja omega-3.

Graavilohta tillipeston ja paahdettujen kirsikkatomaattien kera

4 annosta, 273 kcal/annos
Valmistusaika: 50 minuuttia + 4 tunnin suolaantumisaika lohelle

250 g tuoretta ruodotonta lohifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
ripaus sokeria

Pestokastike:
75 g paahdettuja ja suolattuja cashew-pähkinöitä
0,5 dl parmesaanijuustoraastetta
1 tl dijon-sinappia
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa ja mustapippurirouhetta

Lisäksi:
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
pari kourallista rucolaa
50 g parmesaania lastuina
suolaa ja mustapippuria rouheena

Pyyhi kalafilee kuivaksi. Ripottele pinnalle hieman sokeria, valkopippuria ja merisuola. Pane kala nahkapuoli alaspäin lautaselle, peitä kelmulla ja laita päälle painava lautanen. Anna maustua noin neljän tunnin ajan jääkaapissa.

Pyyhi kalan pinnalta mausteet. Leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut annoslautasille vieri viereen, peitä ja pane viileään.

Leikkaa huuhdotut kirsikkatomaatit puoliksi ja pane puolikkaat leivinpaperille sisuspuoli ylöspäin. Ripottele päälle hieman suolaa ja paahda 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta sivuun ja anna jäähtyä.

Pane monitoimikoneen kulhoon kaikki tillipeston ainekset, paitsi öljy. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy pikkuhiljaa koneen edelleen käydessä, kunnes seos on notkeaa tahnaa.

Kokoa annokset. Valele jokaiseen annokseen lohisiivujen päälle noin 1–2 rkl tillipestoa. Ota parmesaanijuustosta juustohöylällä ohuita lastuja. Lisää lastut, paahdetut kirsikkatomaatit ja pieni nippu huuhdottua rucolaa.

Mausta suolalla ja mustapippurirouheella makusi mukaan. Nauti heti.

Uunilohi thaimaustein

4–6 annosta, 310 kcal/annos
Valmistusaika: 45 minuuttia

600–800 g ruodotonta nahallista lohifileetä

Mausteseos:
1 limetin mehu ja raastettu kuori
1 salottisipuli
2 rkl punaista thaimaalaista currytahnaa
1 tl seesamiöljyä
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

Koristeluun:
2–3 rkl silputtua tuoretta korianteria

Pane siistitty ja ruodoton lohifilee nahkapuoli alaspäin leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Purista limetin mehu ja raasta kuori kulhoon. Lisää silputtu salottisipuli ja loput mausteseoksen ainekset.

Sekoita tasaiseksi ja levitä seos lohen pinnalle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla lohipalan paksuudesta riippuen noin 25 minuuttia. Posliini- tai lasivuoassa kypsennysaika pitenee hiukan. Nauti kala raikkaan salaatin tai höyrytetyn basmatiriisin kanssa.

Savulohibagelit

4 annosta, 365 kcal/annos
Valmistusaika 50 minuuttia

150 g lämminsavustettua lohta
100 g maustamatonta kevyttä tuorejuustoa
2 rkl silputtua tuoretta tilliä
1 valkosipulinkynsi
0,5 tl sitruunapippuria
2–3 dl valmista salaattisekoitusta

Salaatinkastike:
1 rkl ruokaöljyä
1 tl seesamiöljyä
1 tl riisiviinietikkaa
1 pieni valkosipulinkynsi
ripaus cayennepippuria
suolaa

Lisäksi:
4 valmista bagelia

Valmista savulohitahna. Sekoita keskenään hienonnettu savulohi, tuorejuusto, kuorittu ja murskattu valkosipulinkynsi, tilli sekä sitruunapippuri. Nosta sivuun.

Valmista salaatinkastike. Sekoita keskenään kuorittu ja murskattu valkosipulinkynsi sekä kaikki muut kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaatin joukkoon juuri ennen leipien kokoamista. Halkaise bagelit, levitä sisälle lohitahnaa ja nostele päälle salaattiseosta. Nauti heti.

Lohi-avokado-tartarsuupalat

Noin 20 suupalaa, 59 kcal/yksi suupala
Valmistusaika: 20 minuuttia

250 g tuoretta ruodotonta lohifileetä
1 kypsä avokado
1 salottisipuli
3 rkl limetin mehua
1 rkl öljyä
1 rkl tuoretta silputtua tilliä
1 tl raastettua piparjuurta
maun mukaan suolaa ja musta-
pippurirouhetta

Lisäksi:
20–25 kpl valkosipulilla maustettuja ruisnappeja

Leikkaa ruodoton lohifilee pieniksi paloiksi. Silppua kuorittu sipuli ja avokadon sisus. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon. Sekoita keskenään limettimehu, öljy, tillisilppu sekä raastettu piparjuuri ja kaada seos kulhoon.

Anna maustua peitettynä viileässä noin puoli tuntia. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Täytä ruisnapit seoksella juuri ennen tarjoilua.


Hiilloslohi-fenkolisalaatti

4 annosta, 383 kcal/annos
Valmistusaika 40 minuuttia

200 g kiinteitä pieniä perunoita
suolaa maustamiseen
2 fenkolia
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
5–6 kierrosta mustapippurimyllystä
1 iso hapan omena
5 retiisiä
1,5 dl kreikkalaista paksua jogurttia
400 g hiilloslohta
0,5 dl silputtua minttua ja lehtipersiljaa
maun mukaan suolaa ja mustapippurirouhetta

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Siisti fenkolit ja leikkaa siivuiksi leivinpaperille uunipellille. Valuta pinnalle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Yhdistä keskenään jäähtyneet, sopiviksi suupaloiksi pienityt perunat, paahdetut fenkolit, pesty ja ohueksi viipaloitu omena sekä retiisit, jogurtti, sitruunan mehu ja raastettu kuori. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Pieni lohi sopiviksi suupaloiksi. Kääntele palat ja yrttisilppu kevyesti salaatin sekaan. Tarjoa heti.

Vihreää parsaa, kylmäsavulohta ja sitruunamascarponea

2 annosta, 310 kcal/annos
Valmistusaika 25 minuuttia

1 nippu vihreää parsaa
suolaa
2 rkl silputtua lehtipersiljaa ja basilikaa
1,5 rkl öljyä

Lisäksi:
0,5 prk (250 g) mascarpone-tuorejuustoa
1 rkl sitruunanmehua
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa ja mustapippurirouhetta

Napsauta poikki parsojen kuivunut tyvi. Pane parsat pellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle öljyn ja silputtujen yrttien seosta. Paahda uunissa keskitasolla 225 asteessa, kunnes parsat ovat pehmeitä, noin 15 minuuttia.

Sekoita mascarponeen sitruunanmehua ja mausteet. Tarjoa parsat lämpiminä viipaloidun kylmäsavulohen ja maustetun mascarponen kanssa. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Wasabilla terästetty kylmäsavulohi-kaalisalaatti

3–4 annosta, 324 kcal/annos
Valmistusaika: 30 minuuttia + tunnin maustumisaika

500 g valkokaalia
3 vartta kevätsipulia

Kastike:
3 rkl öljyä
3 rkl viinietikkaa
2 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
0,5 rkl wasabia

Lisäksi:
150–200 g kylmä- tai lämminsavulohta
0,5 dl pinjansiemeniä tai kuorittuja manteleita
korianteria koristeluun

Poista kaalista pari ulointa kerrosta ja kova kanta. Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi kulhoon ja painele suikaleita kevyesti perunanuijalla. Näin rakenteesta tulee pehmeä.

Silppua sipulinvarret ja kippaa ne kaalin sekaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja yhdistä kaaliseokseen. Peitä kulho ja nosta maustumaan viileään noin tunniksi.

Paahda pinjansiemenet tai rouhitut mantelit pannulla. Asettele pilkottu lohi ja pinjansiemenet tai mantelit kaaliseoksen päälle kulhoon juuri ennen tarjoilua. Koristele korianterilla.