Häiritsevät huokoset peitotaan hyvällä hoidolla ja sopivalla meikillä.

1. Mikä vaikuttaa ihohuokosten kokoon?

Eniten vaikuttavat ihotyyppi ja hormonit. Paksulla ja rasvoittuvalla iholla huokoset ovat selvemmin näkyvissä kuin kuivemmalla ja ohuemmalla ”tuhkimoiholla”. Hormonitoiminta taas voi lisätä talintuotantoa muulloinkin kuin murrosiässä. Silloin ihohuokoset laajenevat etenkin t-alueella eli otsassa, nenässä ja leuassa, missä on eniten talirauhasia. Myös liian voimakkaasti kuivattavat tuotteet voivat saada huokoset laajenemaan, jos iho alkaa puolustautua ja tuottaa yhä enemmän talia.

2. Miksi huokoset tuntuvat iän myötä suurenevan?

Ihon veltostuessa myös huokoset laajenevat. Erityisesti paksuihoisille voi ilmestyä nenään ja poskiin jopa selviä koloja, kun ihon kimmoisana ja joustavana pitävät elastiini ja kollageeni vähenevät.

3. Mitä huokosille voi tehdä?

Tärkeintä on pitää huokoset puhtaina. Iho kannattaa puhdistaa huolellisesti päivittäin ja syväputsata kuorinnalla kerran, pari viikossa. Kasvot on hyvä pestä mieluummin viileällä kuin liian lämpimällä vedellä, koska lämpö aktivoi talintuotantoa. Yksittäisten näppyjen päälle voi taputella kuivattavaa voidetta.

4. Voiko huokosia lopullisesti pienentää?

Ei. Alkoholipitoiset tai kuorivaa salisyylihappoa sisältävät tuotteet voivat hetkellisesti tiukentaa ihon pintaa ja saada huokoset supistumaan. Vaikka huokoset näyttävät pienemmiltä, ihon rakenne ei muutu. Ihon hyvällä hoidolla voi vaikuttaa siihen, etteivät huokoset kasva enempää. Kiinteyttävillä voiteilla ihon voi saada pysymään napakkana, jolloin huokosetkaan eivät suurene.

5. Mitä kannattaa välttää?

Aineita, jotka muodostavat ihon pinnalle ohuen, hengittämättömän kalvon ja tuotteita, jotka kuivattavat liikaa.

6. Miten meikkaan häiritsevät huokoset piiloon?

Huokoset voi piilottaa pohjustustuotteilla, ja öljytön meikkivoide auttaa ihoa pysymään pitkään kiillottomana. Ihon kiiltely korostaa epätasaisuutta, joten iholle kannattaa taputella puuteria hehkuvoiteen sijaan. Meikkivoidetta ja puuteria kannattaa kuitenkin levittää kevyellä kädellä, sillä paksusti pakkeloitu mattamaski tuo huokoset esiin. Jos poskipäillä näkyy selvästi erottuvia huokosia, on poskipunaksi turvallisinta valita puuterimainen vaihtoehto, sillä voidemainen väri kerääntyy helposti näkyviksi pisteiksi huokosiin.

Vastaajana Mary Cohr -kouluttaja ja kosmetologi Ulla Honkio.

Testasimme

Huokoset puhtaiksi

MIKÄ: Yksilöllinen erikoiskasvohoito, jonka luvataan syväpuhdistavan, kosteuttavan, rauhoittavan ja rentouttavan.

KOKEMUS: ”Ihosi on kuin sekaihon oppikirjasta”, toteaa hoitaja alkupuhdistusta tehdessään. Niinpä kuorinnan jälkeen kiiltelevälle t-alueelle levitetään talia liottava syväpuhdistava geeli ja kasvojen sivustoille kosteuttava puhdistusgeeli. Kasvoille asetetaan froteinen kangasnaamio ja sen päälle sähkön avulla lämpiävä muovinaamio.

Kymmenen minuutin aikana lämpö avaa huokoset ja nostaa talin ja kuonan ihon pintaan, minkä jälkeen ne poistetaan. Rasvoittuviin kohtiin sivellään vielä kuorivaa salisyylihappoa sisältävää aktiiviainetta ja muualle hyaluronihappopitoista kosteusseerumia. Aineet imeytetään sähkövirran avulla ihoon metallisilla elektroditassuilla. Sitä seuraa kasvojen hieronta aromaattisella öljyllä. Hoidon viimeistelee savipohjainen naamio. Käsittelyn jälkeen iho tuntuu raikkaan viileältä ja näyttää virkeältä.

Mary Cohrin CatioVital -erikoiskasvohoito. Hoidon kesto 1,5 h/98 €.