Kuva: MVPhotos
Kuva: MVPhotos

He käyvät luksusbileissä useammin kuin lähikaupassa ja kuvaavat elämänsä nettiin. On aika tutustua Cara Delevingneen ja muihin uuden ajan tyyli-ikoneihin.

"Hän on moderni it girl, täynnä elämää, täynnä tarmoa. Pidän siitä, että tytöt ovat villejä ja hauskoja mutta myös kauniisti kasvatettuja.”

Muotisuunnittelija Karl Lagerfeld puhuu Cara Delevingnestä, 21-vuotiaasta lontoolaisesta mallista. Titteli ei kuitenkaan selitä puoliakaan Caran ympärillä vellovasta hypestä. Miksi Karl ja muut muoti­alan vaikuttajat kutsuvat häntä it girliksi, tämän hetken suosikkitytöksi?

Mistä Cara ja muut hänen kaltaisensa tyyli-ikonit oikein on tehty?

1. SOME-TAIDOISTA

It girl -termi syntyi 1920-luvulla, kun näyttelijä Clara Bow tähditti mykkä-elokuvaa It. Titteli sai uutta nostetta 1960-luvulla, kun taiteilijoiden muusista alettiin puhua it girleinä: Andy Warholia innoitti Edie Sedgwick, valokuvaaja David Baileyta Penelope Tree. Malli-näyttelijä Jean Shrimpton muistetaan ennen kaikkea minihameen lähettiläänä.

60-luvun suosikkitytöt saivat tyytyä fanipostiin. Heillä ei ollut käytössään sosiaalista mediaa, kuten Instagramia, Tumblria tai Twitteriä. He jäivät mystisiksi naisiksi, joiden elämää seurapiirikolumnistit yrittivät valottaa.

Ennen suosikkityttöjä ihailtiin ennen kaikkea omaleimaisen ulkonäön ja tyylin takia. Enää pelkkä ulkonäkö ei kuitenkaan riitä, sitä jotain on löydyttävä myös asenteesta. 2010-luvun it-tytöt rakentavat julkisuuskuvaansa sosiaalisessa mediassa tavaramerkkinään hauskanpito ja se, etteivät he ota itseään turhan vakavasti.

Kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä seuraa Cara Delevingneä kuvien jakopalvelussa Instagramissa. Seuraajat ovat tottuneet naisen rätväkköihin poseerauksiin, joissa hän vääntelee kasvojaan. Yhtenä päivänä hän saattaa lähettää kuvan itsestään hampurilainen suussaan, toisena hampurilaiseksi pukeutuneena.

– Cara on suurisydäminen poikatyttö, ei mikään prinsessa! Hän ei välitä siitä, näyttääkö nätiltä, lapsuudenystävä Georgia May Jagger on kuvaillut.

Edellisen it girlin paikkaa piti pitkään malli-juontaja Alexa Chung, 29. Hän tuli kuuluisaksi pistämättömästä tyylitajustaan, jota ihasteltiin tiuhaan muoti­blogeissa ja -lehdissä.

Cara ei ota samanlaisia paineita muodista vaan suhtautuu siihen kieli poskessa. Hän omistaa valikoiman kahjoja eläinhaalareita ja pukeutuu mieluummin tennareihin ja rentoihin t-paitoihin kuin tälläytyy cocktailmekkoihin.

Ja fanit, delevingnersit, seuraavat perässä. Instagramista Caran tyyli on levinnyt ketjuliikkeisiin, jotka tarjoilevat idolinsa tyylia tavoitteleville kiilakorkotennareita ja lippalakkeja.

2. OIKEISTA PIIREISTÄ

William Donaldson kirjoitti 1990-luvulla, että it-tyttö on ”vetovoimainen nuori nainen, jonka päivät on varattu shoppailuun ja juhlimiseen”. Niinpä Carankin voi bongata juhlimasta milloin Rihannan, milloin malliystäviensä kanssa.

Uusille suosikkitytöille bestis on tärkeämpi kuin poikaystävä. Instagramissa on arvailtu sitä, seurusteleeko Cara One Direction -yhtyeen Harry Stylesin kanssa, mutta nainen itse tuntuu keskittyvän hauskanpitoon tyttö­kavereidensa kanssa.

Caralla on ympärillään yhtä cooleja ystäviä kuin hän itsekin on, ja Rolling Stones -keulakuvan Mick Jaggerin ja malli Jerry Hallin tytär Georgia May on vain yksi heistä. Laulaja Rita Oraa Cara nimittää vaimokkeekseen, ja sisäpiiriin kuuluvat mallit Suki Waterhouse ja Jourdan Dunn, Stingin muusikko­tytär Coco Sumner sekä Pixie ”Bobin tytär” Geldof – jokainen heistä Lontoon nuorta hipsterikermaa.

Caralla itsellään on aristokraatti­juuret, ja hän on seurannut isosiskonsa Poppy Delevingnen, 27, jalanjälkiä malliksi ja seura­piirijulkkikseksi. Kumpikin on opiskellut kalliissa yksityiskoulussa.

Mitään pyhäkoululaisia nämä naiset eivät ole. He ovat aina siellä missä tapahtuu. Heidät halutaan bileiden emännäksi, dj:ksi ja vieraaksi, sillä muotiväki seuraa sinne, missä it-tytöt liikkuvat. Cara ja kumppanit ovat nuorten naisten idoleita – bestismateriaalia.

Aamuun asti bailaaminen ja kiivas työtahti vaativat myös veronsa.

– Kaikki ovat huolissaan minusta. Se on raskasta perheelleni, ja tiedän, että minun on oltava varovainen. Mutta osaan huolehtia itsestäni, Cara on sanonut.

3. VÄLIAIKAISUUDESTA

Burberry, Mulberry, DKNY, Saint Laurent, Fendi… Tuima katse tapittaa tummien kulmakarvojen alta mainoskampanjassa toisensa jälkeen. Sosiaalisen median hulluttelija on tiessään, kun Cara vaihtaa työvaihteen päälle.

Vaikka 177-senttinen  Cara on hieman lyhyt malliksi, hänen kasvoissaan on karismaa kuin 90-luvun supermalleilla. Onpa raisu poikatyttö muuntautunut seksikkääksi Victoria’s Secretin alusasuenkeliksikin.

Miten Cara sitten eroaa jo kaksi vuosi­kymmentä muotimaailmaa hallinneesta huippumallista  Kate Mossista? Molemmat myyvät kasvoillaan niin luksusmerkkejä kuin muotilehtiäkin, ja kumpikin rakastaa juhlimista.

Kate on ikoni, jonka ura jatkuu edelleen, mutta moni uskoo Caran tulevan huipulta alas yhtä nopeasti kuin hän on sinne noussutkin. Caran asema puhuttaa myös tyylin ammattilaisten The Fashion Spot-keskustelupalstalla. 

”En ymmärrä, miksi aina pitää etsiä uutta Kate Mossia. Sellaista ei tule.”

”Cara ei ole ehkä lahjakkain malli, mutta hän tekee helkutin paljon rahaa asiakkailleen.”

”Ei missään tapauksessa ikoniaineista, mutta maksaa vaivan. Ainakin juuri nyt.”

Seuraava Cara, Georgia tai Alexa odottaa jo nurkan takana. It-tyttöys on väliaikaista. 

Cara tuskin edes haluaa Kate Mossin kaltaiseksi supermalliksi. Hän on kertonut stressaavansa muotiviikkojen pitkiä työpäiviä niin, että paha ihottuma puhkeaa juuri, kun hänen pitäisi kävellä catwalkilla. Mallin työ ei olekaan hänelle ainoa vaihtoehto.

– Haluan tehdä musiikkia, näytellä, laulaa. Haluan tehdä jotain, joka ei saa ihoani räjähtämään, hän on kertonut.

4. MONIOSAAJUUDESTA

Kun näyttelijä yrittää läpimurtoa toisella alalla, kuten laulajana, häneen suhtaudutaan usein epäilevästi. Caraa ja kumppaneita ei niin vain lokeroida. It-tytöille on luontevaa, että heidän tittelinsä eivät mahdu käynti­korttiin. Esimerkiksi Alexa Chung on kunnostautunut niin mallina kuin tv-juontajanakin – ja nyt myös kirjailijana: hänen omaelämäkerrallinen tyylikirjansa It julkaistiin juuri. Tyyliin sopii, että Alexa on itse valokuvannut ja piirtänyt teoksensa kuvitukset. 

Cara taas soittaa rumpuja ja osaa laulaa. Hänen tärkein tavoitteensa on valloittaa kerrostalon korkuisten mainos-lakanoiden jälkeen valkokankaat. Naisen ensiesiintyminen nähtiin viime vuonna sivuosassa elokuvassa Anna Karenina, ja seuraavaksi hän näyttelee brittielokuvassa Kids in Love. Huhutaan, että Caralla olisi merkittävä rooli myös tulevassa 50 Shades of Grey -leffassa, vaikka pääosaa hänelle ei tarjottukaan.

Ai niin, ja on Caralla vielä taiteellisten tavoitteidensa lisäksi yksi suuri haave: voittaa Nobelin rauhanpalkinto.

Lähteet: Elle.com, In Style, Interview, W.