Muotisuunnittelija Jasmin Santanen kertoo, mitkä ovat hänen kotikaupunkinsa ihanimmat ostospaikat.

"Ensimmäisen kerran matkustin Pariisiin 12-vuotiaana merikapteeni-isäni kanssa. Kaupungin suuruus ja mahtipohtisuus tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka olimme matkustaneet perheeni kanssa paljon, Pariisi vei voiton kaikista muista Euroopan suurista kaupungeista.

Huomasin jo silloin, että Pariisissa on jotain hyvin erityistä. Kaupungin estetiikka sai minut tuntemaan itseni lapseksi karkkikaupassa. En ollut ennen nähnyt mitään vastaava edes lehdissä.

Nyt olen asunut Pariisissa jo yli 20 vuotta. Opiskelin Parsons School of Designissa New Yorkissa ja päätin muuttaa viimeiseksi opiskeluvuodekseni Pariisiin. Tänne jäin.

Pariisin asema Euroopan muodin pääkaupunkina ei näy yksinomaan ihmisten pukeutumisessa. Pariisi on kuin iso Versailles. Arkkitehtuuri on ylevää ja avointa. Chanelin ja Diorin liikkeiden näyteikkunat ovat hengästyttävän upeita. Nimekkäät merkit satsaavat tällaisiin asioihin aivan poikkeuksellisella tavalla.

Pariisissakin ihmiset tietysti valitsevat tarkkaan, mitä päälleen laittavat. Pariisilaisten tyyli vaihtelee kaupunginosittain. Esimerkiksi St. Germain’n alueella pukeudutaan hienostuneesti mutta boheemilla vivahteella. Avenue Montaigne - ja Saint-Honoré-kaduilla näkee hyvin räätälöityjä, naisellisia ja erittäin laadukkaita vaatteita. Klassista jakkupukumuotia näkee nykyään vähemmän, persoonalliseen tyyliin panostetaan enemmän.

Pariisissa vaate on todella taidemuoto ja osa kulttuuria. Sitä arvostetaan ja siihen panostetaan. Ranskan sanat à la mode on tapa nähdä ja tehdä, jotain paljon suurempaa ja syvällisempää kuin pelkkä muoti.

Pariisi on valtavan kaunis kaupunki. Erityisesti tänä talvena, kun on ollut kylmä, kaupunki on hohkannut poikkeuksellisia värejä: skandinaavista kylmää roosaa ja sinistä. Toisinaan, kun onnistun irtautumaan töistä, kaupungilla on hyvin meditatiivinen vaikutus. Huomaan seisovani kuin keskellä kauneinta elokuvalavastusta. Silloin ymmärtää suhteuttaa oman pienuutensa siihen, kuinka paljon tämä kaupunki on nähnyt.

Minulla on varmasti elämäni loppuun saakka toinen jalka Pariisissa. Luovuuteni tarvitsee Pariisia. Inspiroidun vahvasti kulttuurista. Lempimuseoitani ovat Louvre, Carnavalet sekä Rodin-museo.

Haluan, että ateljeeni on täällä. Itse kuitenkin tarvitsen vapauden liikkua, en halua olla täysin sidottu yhteen paikkaan. Luonteeni pakottaa minut etsimään aina uutta."

Jasminin vinkit: 3 x ostostaivas

Le Bon Marché
”Pariisin vanhin tavaratalo. Suuruudestaan huolimatta saanut pidettyä alkuperäisen putiikkifiiliksen.”
24 Rue de Sèvres

Colette
”Luksusmuotia omalaatuisessa, galleriamaisessa liikkeessä. Eri suunnittelijoiden vaatteita, mutta myös asusteita, kirjoja, levyjä ja erikoisia pikkuvempeleitä.”
213 Rue Saint-Honoré

Merci
”Lifestyle-kauppa, jossa myydään sekä uutta että vanhaa tavaraa. Liikkeessä on myös kahvila, ja tunnelma on kotoisa.”
111 Boulevard Beaumarchais

3 x suosikkiravintola

Buddha Bar
Itämaisella taiteella ja kankailla sisustettu trendiravintola.
8/12 Bis Rue Boissy d’Anglas

Cave st. Gilles
Espanjalainen bistro, joka on yksi Pariisin ensimmäisiä tapas-ravintoloita.
4, Rue Saint-Gilles

Bofinger
Perinteinen pariisilainen brasserie. Aitoa ranskalaista ruokaa eleganteissa puitteissa.
5–7 Rue de la Bastille