Vaikka ammattiurheilija kestääkin rakkulat ja hankaumat sisulla, tavistreenarin liikkumismotivaatio putoaa herkästi nollaan, jos jalat panevat hanttiin. Jalkojen päivittäinen hoitaminen onkin fiksu ja halpa satsaus liikkuvaan elämään.

Vaikka ammattiurheilija kestääkin rakkulat ja hankaumat sisulla, tavistreenarin liikkumismotivaatio putoaa herkästi nollaan, jos jalat panevat hanttiin. Jalkojen päivittäinen hoitaminen onkin fiksu ja halpa satsaus liikkuvaan elämään. Se edistää myös terveyttä, sillä rikkoutuneen ihon kautta elimistöön voi päästä pöpö jos toinenkin. Kun iho on pehmeän joustava, se kestää kovankin treenin aiheuttaman rasituksen ehjänä.

Leikkaa terävästi

Kynnet ovat monessa muussakin lajissa kovilla, joten kynsien pituus kannattaa hioa tarkasti. Kynnen tehtävä on suojata varpaanpäätä. Liian lyhyt kynsi herkistää kynnen pään ihon ja liian pitkä hankaa naapurivarpaaseen.

Optimaalinen kynnen pituus löytyy, kun kokeilee riittävästi ja ehkä kärsiikin hiukan. Leikkaa kynnet terävillä leikkureilla varpaanpään muotoon. Älä kuitenkaan pyöristä kynnen ulkonurkkaa, ettei kynsi käänny kasvamaan ihon alle. Liian tylsät sakset tai leikkurit nirhaavat kynsilevyt erilleen, jolloin kynsi tarttuu sukkiin ja liuskoittuu.

Paksuuntunutta kynttä voit ohentaa varovaisesti viilalla. Jos paksuuntuminen aiheuttaa kipua tai vaivaa muuten, koulutettu jalkojenhoitaja osaa antaa asialliset hoitovinkit.

Kovatkin kynnet katkeavat napakasti Cailapin kynsileikkurilla, 18,95 e. Jos leikkausjälki jää teräväksi, pyyhkäise sitä pari kertaa kynsiviilalla, 2,50 e, Cailap. Sillä voit myös kevyesti ohentaa paksuuntuneen kynnen.

Hillitse hikeä

Hiki kastelee ihon ja aiheuttaa kitkaa jalkineen kanssa. Seurauksena ihoon syntyy hiertymä ja rakkula. Hiki aiheuttaa myös valkoisena massana näkyvää vettymää varpaiden väliin.

Hikoilusta ei pääse kokonaan eroon, mutta sitä voi hillitä. Hapan pesuaine, esimerkiksi Sebamed, saattaa vähentää hikoilua. Jotkut ovat saaneet loivennusta hikoiluun laventeli-, salvia-, rosmariini- tai timjamikylvyistä. Antiperspirantti vähentää hikoilua, talkki imee itseensä kosteutta ja auttaa siten ihoa pysymään kuivana. Laita antiperspirantti ja talkki heti pesun jälkeen puhtaalle iholle.

Mavala Talcum powder for feet -jalkatalkki, 13 e / 50 g, pitää ihon ja varpaiden välit kuivina. Sitä voi sirotella myös kenkiin.

Jos talkin pöllyttäminen ei innosta, kokeile raikastavaa ja virkistävää LCN Powder Lotion -voidetta, 23 e / 100 ml. Se muuttuu talkiksi kuivuessaan.

Kosteutta ja hajua vähentävä Vichy Podexine -antiperspirantti, 9,10 e / 50 ml, muodostaa iholle suojaavan kalvon. Levitä pesun jälkeen puhtaille jalkapohjille aamuin illoin.

Kaunista varpaat

Kynsilakalla piilotat näppärästi mustuneen tai muuten kärsineen varpaankynnen. Lakka myös suojaa ja vahvistaa kynsiä. Kun lakka lohkeilee, lisää päälle uusi värikerros. Poista lakka enintään kerran viikossa, sillä lakanpoistoaine rasittaa kynsiä aina enemmän kuin kynsilakka. Murskaantuneen kynnen voi piilottaa ammattilaisen tekemällä geelikynnellä.

Teksti Sini Kesänen Kuvat Jarno Kovamäki