”Mitä kuuluu?” ”Ihan hyvää.” Ja sitten...? Kuva: Shutterstock
”Mitä kuuluu?” ”Ihan hyvää.” Ja sitten...? Kuva: Shutterstock

Puolituttujen ja tuntemattomien kanssa ei ole pakko keskustella vain säästä.

Joillakin juttu luistaa, mutta toisille ajatuskin pikku rupattelusta ahdistaa. Mistä aiheista voi jutustella, miten aloittaa, mitä sanoa seuraavaksi? Fast Company listasi vinkkejä, jotka auttavat smalltalkissa. Usein tarvitaan vain pientä puhetyylin hiomista. 

1. Kerro tarkemmin

CooperKatz & Company -viestintäkonsulttifirman johtaja Anne Green neuvoo välttämään yhden lauseen vastauksia. Jos sinulta kysytään, mitä teet työksesi, kerro tarkemmin työhistoriastasi, työnkuvastasi ja tulevaisuuden unelmistasi. Silloin keskustelukumppanisi löytää helpommin tavan jatkaa keskustelua. 

– Ajattele pelaavasi sanallista tennistä. Keskustelusta tulee paljon syvempi ja vuorovaikutteisempi, hän sanoo.

2. Kuuntele enemmän

Yksi hyvän puhujan tärkeimmistä ominaisuuksista on kuunteleminen. Moni nimittäin mieluiten puhuvat. 

– Puhuessasi olet huomion keskipisteenä, eikä sinun tarvitse jakaa huomiota kenellekään muulle. Itsestään puhuminen pönkittää omaa identiteettiä, kertoo Celeste Headlee, joka juontaa amerikkalaista On Second Thought -keskusteluohjelmaa.

Kuunteleminen on vaikeaa, koska keskittyminen herpaantuu helposti. Headleen mukaan aivot pystyvät käsittelemään noin 500 sanaa minuutissa, mutta ihminen tuottaa vain arviolta 225 sanaa minuutissa.

– Samaan aikaan siis täytämme loput 275 sanaa päässämme, ja ajatukset harhailevat. Kuunteleminen vaatii työtä, mutta jos ei siihen kykene, keskustelu ei yksinkertaisesti ole hyvä, Headlee toteaa.

3. Älä kerro omaa tarinaasi joka välissä

Hyvä puhuja ei yritä saada omia kokemuksiaan tungettua joka väliin. Esimerkiksi silloin, kun toinen puhuu läheisensä kuolemasta, on paha mennä kertomaan oman läheisensä kuolemasta. 

– Kun toinen pui sitä, miten kurjaa töissä on, älä ryhdy saarnaamaan omista ongelmistasi. Kaikki kokemukset ovat yksilöllisiä. Keskusteleminen ei ole oman itsensä ylentämistä, Headlee kertoo.

4. Myönnä ettet tiedä

– Hyvä puhuja ei pelkää myöntää, ettei ymmärrä toista, sanoo Mark Levy, Levy Innovationin -brändäysyrityksen johtaja.

Hänen mukaansa moni tekee keskustelulle hallaa yrittämällä olla kaikkitietävä ja täydellinen. Todellisuudessa tietämättömyys saattaa olla keskustelukumppanille kehu – ja osoitus siitä, että puhuja on puutteineen inhimillinen.

Kun kohtaat keskustelussa näkemyksen tai käsitteen, jota et ymmärrä, pyydä toista selittämään asia toisin sanoin. Hän todennäköisesti kertoo innoissaan asiansa eri tavalla ja tuntee, että hänen mielipiteitään arvostetaan.

5. Lue uutiset

Vaikka tietämättömyys on aina hyvä myöntää, keskusteluun voi tuoda omien kokemusten rinnalle kiinnostavia faktoja. 

– Ole rohkea, ja raapaise keskustelussa pintaa syvemmälle. Kerro, mitä ajattelet ajankohtaisista asioista, kuten uutisista ja kulttuurista, neuvoo Suzanne Bates, joka on kirjoittanut teoksen All The Leader You Can Be, the Science of Achieving Extraordinary Presence.

Mark Levy on samaa mieltä:

 – Esimerkiksi bisnesmaailmassa kierrätetään aina ja uudelleen samoja tarinoita, ja on väsyttävää kuulla samat asiat kerta toisensa jälkeen. Hyvä vinkki on siis käyttää tuoreita vertauskuvia muista aihepiireistä. Elävöitä puhettasi vaikka kertomalla jostain kirjasta, historian tapahtumasta tai mustista aukoista. Kunhan tarina vain jotenkin liittyy siihen, mitä olet sanomassa.

6. Seuraa merkkejä

Hyvät keskustelijat tarkkailevat jutustelukumppaninsa ilmeitä ja kehonkieltä sekä reagoivat eri tunnetiloihin.

– Niin he pystyvät muuttamaan keskustelun suuntaa helposti hetkessä, jos tuntuu siltä, että toisen kiinnostus laskee, selittää professori Parker Ellen yhdysvaltalaisesta Northeasternin yliopistosta. 

7. Älä välitä pienistä yksityiskohdista 

Keskustelu tyssää, jos toinen alkaa kaivaa muistin perukoiltaan jotain tiettyä päivämäärää tai nimeä. Siinä sitten seistään, ja keskustelun tunnelma laskee.

Headleen mukaan pienet yksityiskohdat lisäävät vain turhaa tietoa keskusteluun.

– Keskustelukumppaniasi eivät kiinnosta epäolennaiset faktat. Häntä kiinnostavat vain sinä ja se, mitä teillä on yhteistä.