Lisää palkkaa, pliis. Kuva: Shutterstock
Lisää palkkaa, pliis. Kuva: Shutterstock

Puhumalla saa lisää liksaa, mutta joitain lauseita olisi hyvä välttää.

Sosiaali- ja terveysministeriön Puhutaan palkoista! -kampanja ajaa tasa-arvoisia palkkoja miesten ja naisten välille. Kamppiksen mukaan palkoista pitäisi puhua, jotta miesten ja naisten väliset palkkaerot tasaantuisivat. Ja tottahan on sekin, että jos suutaan ei avaa, ei lisää liksaa varmasti heru.

Ihan kaikkea sieltä suusta ei palkkaneuvotteluissa kuitenkaan kannata päästää ulos. Esimerkiksi näistä lauseista ei varmasti ole apua:

”Lisää liksaa tai otan loparit!” Uhkailu. Ei ikinä hyvä vaihtoehto. Ja hei, jos olet valmis lähtemään, mitä se kertoo sitoutumisestasi? Kannattaako sellaiselle työntekijälle edes maksaa enempää?

”Ihan sama, vaikka teemme tappiota, minä ansaitsen lisää liksaa!” Oikea ajoitus. Ota se huomioon. Kun ajoitat pyyntösi oikein, osoittaa se, että tunnet työnantajasi.

”Tarvitsen ainakin tonnin lisää.” Säilytä todellisuudentaju. Ota selvää, minkä verran oikeasti ansaitsisit, älä liioittele. Palkkaa maksetaan kokemuksen, vastuun, työn laadun ja monen muun asian perusteella. Oletko ansainnut korotuksen vai et? Ole rehellinen itsellesi.

”Ei käy. Haluan enemmän!” Okei, vaikka et olisikaan samaa mieltä sinulle tarjotusta korotuksesta, älä silti torppaa sitä ilman hyviä perusteita. Yritä hilata palkkaasi ylöspäin järkevin argumentein. Käytä niitä samoja, jotka olet selvittänyt jo edellisessä kohdassa. Palkkaneuvotteluita ei aina kannata aloittaa töräyttämällä omaa vaatimusta tiskiin. Välillä esimiehesi voi ajatella, että ansaitsetkin enemmän kuin mitä olet pyytämässä!

”Mirkkukin saa saman verran.” Vertaamalla itseäsi työkaveriisi harvoin saat haluamaasi. Älä sorru tähän!

”Kun mulla on se lainakin!” Älä kerro sitä, tai sitä, että olet huonossa taloudellisessa tilanteessa. Se ei auta.

Lähde: Telegraph

Lue myös:

Etkö uskalla pyytää lisää palkkaa? Tämä auttaa (jos osaat ranskaa)

Parempi palkka puhumalla

Haluaisitko tehdä etätöitä? Näin saat pomosi suostumaan

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.