Kodin Kuvalehti
Tutkija Juha T. Hakala kehottaa pitämään somepaastoja ja kieltäytymään ylitöistä. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Tutkija Juha T. Hakala kehottaa pitämään somepaastoja ja kieltäytymään ylitöistä. Kuva: Anna Huovinen

– Työelämä on julma. Itsestään on uskallettava pitää huolta. Työntekijän on huolehdittava itse siitä, ettei töitä ole liikaa, organisaatio ei sitä hänen puolestaan tee, tutkija Juha T. Hakala sanoo. Hänen ohjeensa ovat suorastaan anarkistisia nykyajassa.

1. Tee huonommin

Tutkija Juha T. Hakala uskoo, että monet suomalaiset voivat huonosti, koska tekevät töitä liian hyvin.

Työelämässä tehdään paljon ylilaatua. Useimpiin hommiin riittää seiskan taso. Jos tähtää aina kymppi plussaan, uupuu varmasti, hän sanoo.

Kasvatustieteen professori on ohjannut satoja opiskelijoita, joiden gradu on ollut vähällä jäädä suorituspaineiden vuoksi kesken. Hänen neuvonsa ylisuorittajille on tämä: unohda laatu ja ala huiskia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ota tavoitteeksi huono gradu. Vasta silloin rentoudut, ja vain rentona voit olla luova, hän kannustaa opiskelijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luovuus vaatii rentoutta, mutta hir­veän rennoilta me suomalaiset emme vaikuta: sairauslomien määrä on lisääntynyt, ja lähes 800 000 meistä syö psyykenlääkkeitä.

Jos luovuus katoaa, maailmaan ei synny enää yhtään uutta keksintöä, kirjaa, rockbiisiä, tv-sarjaa, matemaattista kaavaa, villasukkaa, vitsiä, ei edes yhtä koottua legojunarataa.

Ei mitään, mikä erottaa meidät apinasta.

Luovuus on vaarassa, mutta sen voi Juha T. Hakalan mukaan pelastaa. On vain opeteltava kaksi taitoa: tylsistyminen ja fiksu laiskottelu.


2. Opettele sietämään tylsyyttä – järjestä tylsistymisen hetkiä

– Tylsyys on tarpeellinen tunne. Ei meihin ole istutettu turhia tunteita, Juha ­sanoo.

– Jotta luovia ajatuksia voi syntyä, tarvitaan tylsyyttä. Tyhjiä hetkiä, jolloin ei ­näennäisesti tapahdu mitään.

Tylsä hetki on kuin lahja aivoille. Ilman säännöllistä kattoon tuijottelua aivot eivät toimi.

Vietämme päivittäin 6–7 tuntia puhelimen, tabletin, tietokoneen tai television äärellä. Aivojemme läpi virtaa joka päivä informaatiomäärä, joka vastaa tutkijoiden mukaan noin 34:ää gigatavua.

Aivoähkyn tunnistaa siitä, että keskittymiskyky herpaantuu töissä, kirjan lukeminen jää aina kesken eikä mikään tunnu miltään paitsi epämääräisen pahalta.

Juha T. Hakala on huolissaan siitä, että hyvät tylsistymisen hetket katoavat elämästämme pian kokonaan. Heti kun jostain ilmestyy tyhjä sekunti, täytämme sen.

– Itsekin räpistelen samassa ongelmassa kaulaa myöten. Ihan samalla tavalla kaivan viiden metrin kassajonossa kännykän esiin ja alan selata sähköpostejani.

Miksi ei saisi? Mikä tylsistymisessä on niin mahtavaa?

– Tylsistyneinä aivot heittäytyvät mielikuvituksen ja alitajunnan varaan. Silloin voi syntyä jotain riemastuttavaa, Juha ­sanoo.

Pienikin digipaasto voi muuttaa oloa. Aloita siitä, että päätät olla vilkuilematta kännykkää puoleen tuntiin.


3. Uskalla pitää itsestäsi huolta – kieltäydy ylitöistä

Vuonna 2010 Juha T. Hakala huolestui jaksamisestaan. Yliopiston rakenteita oli myllätty, projekteja ja kehittämistyöryhmiä lisätty.

Ylipitkät, 10–12-tuntiset työpäivät viitenä päivänä viikossa eivät tutkimusten mukaan lisää tehokkuutta. Keskittynyttä työtä ihmiset jaksavat tehdä päivästä enintään 4–5 tuntia.

Työnteossa Juha arvostaa armoa ja kohtuutta. Itse hän on molemmissa aika hyvä.

– Tehokkainta työaikaani on kello 8–12, silloin teen henkistä tarmoa ja tarkkuutta vaativat hommat. Sen jälkeen ajatukseni alkavat takkuilla. Niin se vain on.

Neljältä hän lähtee kotiin. Ylitöitä hän ei tee.

– En, vaikka maailma kaatuisi. Tiedän, että ylitöitä tehdään paljon kaikkialla, yliopistossakin. Se, ettei niitä tee, on suorastaan anarkistista, Juha sanoo.

– Mutta työelämä on julma. Itsestään on uskallettava pitää huolta. Työntekijän on huolehdittava itse siitä, ettei töitä ole liikaa, organisaatio ei sitä hänen puolestaan tee.

Töiden jälkeen Juha väkertää puusta lipastoja ja puukkoja, myllää pihaa tai painuu metsään poimimaan marjoja.

Tutkija Juha T. Hakalan haastattelu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2018. Voit lukea koko jutun tähtiartikkelina alla olevasta linkistä:

Kakelino

Nykyajan avokonttorit (maisemakonttorit, avoimet tilat, lasiseinät...)  ovat vieneet monelta mahdollisuuden toipumiseen: maks. tunnin duunirupeaman jälkeen tulisi saada toipua noin 10 minsaa. Nykyään ei useinkaan pääse rauhalliseen, hiljaiseen  tilaan hetkeksi työpäivän lomassa vaan on aina ikäänkuin lauman keskellä, mikä ei ole työtehon/palautumisen kannalta hyvä,

Sisältö jatkuu mainoksen alla