Kuvat
Sanoma-arkisto / Linda Manner
Patjan välissä rahat eivät paljon korkoa kerrytä. Viime vuosina monet asiantuntijat ovatkin muistuttaneet, että säästetyt rahat kannattaa ”laittaa töihin” sijoittamalla ne esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin.
Patjan välissä rahat eivät paljon korkoa kerrytä. Viime vuosina monet asiantuntijat ovatkin muistuttaneet, että säästetyt rahat kannattaa ”laittaa töihin” sijoittamalla ne esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin.

Valtaosa Me Naisten kyselyyn vastanneista kertoi saaneensa säästöön vuonna 2019 korkeintaan 7 500 euroa. Osalla säästöön ei jäänyt senttiäkään.

Suomalaiset säästävät yhä vähemmän. Sukanvarteen sujauttelun sijaan velkaannumme nopeammin kuin koskaan, ja maksuhäiriöisten määräkin on kasvanut viime vuosina ennätyslukemiin.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteivätkö suomalaiset säästäisi ollenkaan. Moni kyllä säästää, ja osa pystyy säästämään 2 000–3 000 euron kuukausipalkallakin useita tonneja vuodessa.

Kerroimme pari vuotta sitten Helsingissä asuvasta Julia Thurénista, joka sai muutama vuosi sitten säästettyä vuodessa 10 000 euroa. Haastattelussamme Julia mainitsi yhdeksi hyväksi säästövinkikseen sen, että harkitsee kaikki kulunsa tarkkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minulle säästäminen on ollut helppoa muun muassa siksi, että en tykkää shoppailla. Minun on myös vaikea tehdä päätöksiä. Tällä hetkellä en säästä yhtä ahkerasti kuin kolme–neljä vuotta sitten, mutta harkitsen aina todella tarkkaan uuden ostoksen kohdalla, tarvitsenko sitä oikeasti, hän kertoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatoimittaja Riikka Väliahde puolestaan kertoi Me Naisten haastattelussa saaneensa säästöön vuodessa 10 000 euroa erityisesti siksi, että ryhtyi osto- ja lentolakkoon.

– Yhtäkkiä vuodesta muodostui kokonaisvaltainen kieltäytymisvuosi. En ostanut mitään edes kirpparilta, koska halusin todistaa itselleni, että en tarvitse mitään.

Moni ei saa säästöön senttiäkään

Vaikka kymppitonnin säästäminen vuodessa onnistuu osalta kuin vettä vain, se ei ole missään nimessä mikään ihan jokanaisen vuotuinen pesämuna.

Kysyimme taannoin Me Naisten lukijoilta, kuinka paljon he ovat saaneet rahaa säästöön vuonna 2019. Kyselyyn on vastattu tähän mennessä yli 2 000 kertaa.

70 prosenttia vastaajista kertoi säästäneensä vuoden aikana jotain nollan ja 7 500 euron väliltä.

Yleisimmäksi säästetyksi summaksi kyselyssä nousi 2501–5000 euroa. Sen verran säästöön sai 20 prosenttia vastaajista.

1001–2500 euroa sai säästöön 17 prosenttia vastaajista. 5001–7500 euroa kertoi säästäneensä 12 prosenttia vastaajista.

Vaikka valtaosan säästöt jäivät korkeintaan 7 500 euroon, sitä suuremman summan onnistui säästämään 30 prosenttia vastaajista. Yli 10 000 euroa säästäneitä oli 23 prosenttia, ja yli 20 000 euron megasäästöt sai vuoden aikana kerrytettyä 8 prosenttia vastaajista.

Säästövuosi 2020?

Olemme kirjoittaneet viime vuosina lukuisia juttua siitä, miten jokainen voi aloittaa säästämisen. Voit lukea ohjeet säästämisen aloittamiseen esimerkiksi tästä:

Viime syksynä koostimme yli 10 000 euron puskuripotin itselleen keränneiden vinkkejä säästöpuuhiin. Paras niksi säästämiseen vaikuttaisi olevan melko itsestään selvä: hyvä tulotaso.

Monet kyselyyn vastanneet kertoivat, että säästämistä ei tarvitse tehdä erillisenä projektina, kun rahaa vain jää itsestään yli. Ylijäämärahaa alkaa kyselyn perusteella kertyä, kun tulot ylittävät noin 3 000 euron rajapyykin.

Mutta on sitä pienemmilläkin tuloilla mahdollista säästää! Vinkkejä siihen voit löytää tästä:

Haluaisitko säästää vuoden loppuun mennessä 1 378 euroa?

Kuulostaako 52 viikon säästöhaaste mukavalta puhteelta?

Lue vinkkimme suosittuun säästöhaasteeseen tästä:

Jari Markkanen

Tyypilliseen totaalisen hömppä lehden tapaan ei ole kerrottu otoksen suuruutta, ei ole tehty, tai ainakaan esitetty, diagrammia tai muutakaan tutkimuksen kokoavaa esitystä.  

Kuka, missä asemassa, perhestatuksessa, ja tulo-asemassa olevat säästivät ja ketkä eivät ?

Kuka viitsii enää kutsua tällasta sontaa kirjottavia edes toimittajiksi ?  "Toimittelijoita" he ovat ja pysyvät.

Tällasia juttuja 1990-2000  tekivät lukiosta toimitukseen tulleet harjottelijat joille annettiin hetki aikaa "loistaa". Nyt näitä tekevät saavat palkkaa. Miksiköhän ?

Ollimies90

Kotitalouksilla on ennätysmäärä rahaa, pelkästään käyttötileillä 100 miljardia, saman verran kuin kaikki Suomen asuntolainat yhteensä. Kasvu on ollut huimaa viimeisen parinkymmenen vuoden ajan.
Osalle on entistä enemmän kertynyt tuloa jota voi säästää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla