Kuvat
Shutterstock
Talven varalle, pahan päivän varalle, harrastuksen vuoksi, mitä näitä on?
Talven varalle, pahan päivän varalle, harrastuksen vuoksi, mitä näitä on?

”Ei ne suuret tulot vaan pienet menot” sai useamman äänen. Suurista tuloista on kuitenkin apua.

”Kannattaa seurustella itseään köyhempien ihmisten kanssa, niin ei ole koskaan mitään näyttämisen tarvetta.”

Siinä 58-vuotiaan Elinan paras säästövinkki, jonka hän pani jakoon Me Naisten tuoreessa säästämiskyselyssä. Elinalla on isot säästöt, tuottoisa osakesalkku, sijoitusasuntoja, kohtuullinen taidekokoelma, hyväkasvuista metsää – ja ehkä yllättävänkin pienet (2000–3000 euron) kuukausitulot. Osa kuukausiansioista on peräisin pääomatuloista, osa itse kerättyjen sienien ja marjojen myynnistä.

Me Naisten säästämiskyselyyn tuli 452 vastausta monenlaisilta ihmisiltä: toiset istuvat kymppitonnien päällä, toisille ei jää säästöön euroakaan. Säästämisvinkkejä tuli joka laidalta. Yksityiskohtaisimpien takana olivat usein ne, jotka joutuvat pärjäämään vähimmillä rahoilla:

”Minimoi sähkön käyttö kotona ja tee itse omat polttopuusi. Ota talteen sadevettä vihannesten kasteluvedeksi.” (Vastaajalla ei säästöjä, tulot kuukaudessa 1000–2000 euroa.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rahhaa on jot alimmaiset märkänööt

Mutta millaisia säästämisneuvoja antavat ihmiset, jotka ovat onnistuneet kerryttämään  yli 10 000 euron puskurirahaston? Paras niksi vaikuttaisi olevan hyvä tulotaso: eniten isoja säästöjä on niillä harvoilla, jotka tienaavat yli kymppitonnin kuussa. Monet toteavat, että säästämistä ei tarvitse tehdä erillisenä projektina, kun rahaa vain jää itsestään yli.

Ylijäämärahaa alkaa kyselyn perusteella kertyä itsestään vasta noin 3 000 euron kuukausituloista ylöspäin. Sitä pienemmillä tuloilla seteleitä ei ilmeisesti jää turhina pyörimään lompakkoon.

Keräsimme tehosäästäjien konkreettisimmat säästövinkit vapaasti hyödynnettäviksi:

1. Ekaksi itselle

”Aina kun palkka tulee, niin laittaa 5–10% tilistä ensin säästöön itselle.”

Moni tehosäästäjä suositteli säästämisen automatisointia: suoralla tilisiirrolla heti palkkapäivänä tietty summa säästötilille, ja vasta sen jälkeen tulee pakollisten laskujen vuoro. Yli kymppitonnin säästäjillä oli usein myös useampi pankkitili, joiden välillä kikkailtiin tilisiirroilla. Säästötilin pitää mieluusti olla sellainen, jolta rahat on vaikeasti ja kalliisti nostettavissa.

2.  ”Selkeä elinikäinen säästösuunnitelma”

”...joka vuosi säästämisen volyymin nostaminen ja selkeä elinikäinen säästösuunnitelma, mitä, miksi, missä järjestyksessä, ja sen tarkastelu vähintään vuosittain, mieluumin useammin.”

Isojen säästöjen päällä istuvista monet olivat yli 60-vuotiaita ihmisiä, jotka olivat säästäneet pitkään, monet suhteellisen pienistäkin palkoista. Säästämisen automatisointi ja unohtaminen mainittiin usein vinkkinä tutussa ”kaikkein tärkeintä on aloittaa” -hengessä. Melkein kaikki suursäästäjät olivat sijoittaneet rahastoihin tai osakkeisiin.

”20–50 €/kk kuukausisäästäminen kustannustehokkaisiin (=matalat kulut) indeksirahastoihin on hyvä aloitus. Netti, kirjasto ja kirjakaupat ovat pullollaan sijoittamiseen liittyvää tietoa. Opi ymmärtämään sijoittamista, se ei ole rakettitiedettä.”

3. ”Lopeta päihteiden käyttö”

Myös kieltäymysten kapea, mutta lopulta palkitseva polku mainittiin tienä isoihin säästöihin.

”Mieti ostokset tarkkaan, tarvitsetko niitä oikeasti.” ”Turha kulutushysteria on perseestä!” ”En vaan osta muuta kuin välttämättömän ja syön kasvisruokaa.” ”Vähennä tai lopeta päihteiden käyttö ja mieti, tarvitsetko omaa autoa. Molemmat noista isoja rahareikiä.” ”Kaurapuuro ja ravintoloissa syömisestä luopuminen.”

Säästämisestä vaikuttaa tulevan monille palkitseva projekti, jossa rahan kertymisestä tulee keskeistä elämänsisältöä. Jotkut varoittelivat vetämästä talouttaan säästämishuumassa liian tiukalle.

”Säästän aggressiivisesti ja välillä unohdan, että pitää elääkin.”

Eräällä vastaajalla oli vinkki myös sen varalle, että elämä uhkaa jäädä säästämisen jalkoihin: hömpöttelytili!

”Mukavin säästöjuttuni on oma hömpöttelytili. Ennen kuin avasin sen, en raskinut ostaa itselle mitään ylimääräistä tai ekstraa. Nyt saan (omalla) luvalla käyttää sitä rahaa ihan mihin ikinä haluan, vaikka minilomaan Barcelonassa tai impulssiostokseen laukkukaupassa, se raha ei ole pois mistään muualta. Säästän hömpöttelytilille sen verran, ettei se tee näkyvää lovea arjen pyörittämiseen, muutaman kympin kuussa. Käyn keksipurkkitilillä kerran tai kaksi vuodessa ja täysin ihanan itsekkäästi.”

4. Kikkaillen & kolikoilla

”Maksa käteisellä ja laita kaikki kolikot säästöpossuun.”

Muutama tehosäästäjä oli kehitellyt kikkoja, joilla säästöjä kertyi huomaamatta. Tosielämän säästöpossun lisäksi joillakin oli käytössään pankin tarjoama säästöpossupalvelu, jolla jokaisesta pankkikortilla tehdystä ostoksesta kilahtaa lisäksi esimerkiksi yksi euro säästötilille. Samantyyppisen palvelun voi myös kehittää itse itselleen:

”Laita aina saman verran säästöön kuin tuhlaukseen. Eli vaikka 10 € huivin ostossa siirrät itsellesi säästöön toiset 10 €.”

5. Pienistä puroista!

Säästäväinen elämänasenne ja budjetointi vaikuttavat olevan monen suursäästäjän perussettiä. Ruokakauppojen tarjoukset mainittiin, samoin kasvissyönti ja hiusten leikkaus itse.

”Nuorena opiskelijana elin aivan minimaalisilla tuloilla, säästäen kaikessa, missä vain pystyin. Sinä aikana huomasin, miten paljon olin käyttänyt rahaa asioihin, joita en oikeasti tarvinnut. Nyt keskituloisena osa sinä aikana opituista tavoista on yhä tallella. Esimerkiksi leikkaan tukkani itse.”

6. Miksi ei?

Säästämisestä voi tehdä myös hauskan Selviytyjät-henkisen harrastusprojektin.

”Elä yksi kuukausi kuin koditon. Jälkeenpäin tuntuu mukavalta elää taloudellisesti ja mahdollisesti siihen voi jopa tottua.”

 

Vierailija

Aloita pienestä -tuon allekirjoitan.

Meni monta vuotta ennen kuin sain ensimmäisen tuhat euroa täyteen.

Köyhäkin pystyy säästämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla