Kuvat
Shutterstock
Kirurgit saavat Me Naisten lukijoiden mielestä liikaa palkkaa. Kuva: Shutterstock
Kirurgit saavat Me Naisten lukijoiden mielestä liikaa palkkaa. Kuva: Shutterstock

Palkkaerot herättävät usein keskustelua. Me Naiset selvitti, mitkä alat ovat suomalaisten mielestä alipalkattuja ja mistä työstä vastaajien mielestä maksetaan liikaa.

Kuinka paljon palkkaa lähihoitajan pitäisi mielestäsi saada? Entä opettajan tai kansanedustajan?

Me Naiset selvitti hiljattain, mitä suomalaiset ajattelevat erilaisten ammattiryhmien työn vaativuudesta ja palkkauksesta. Kyselyyn nostettiin 10 ammattia, joiden palkoista on keskusteltu viime aikoina myös julkisuudessa.

Noin 1 000 vastajaa kertoi näkemyksensä siitä, kuinka paljon palkkaa pitäisi maksaa eri alan ammattilaisille. Kyselyn palkat tarkoittivat kuukaudessa päivätyöstä ansaittua bruttotuloa ilman vuorolisiä tai ylitöitä. Alin mahdollinen palkkaluokka oli kaikille ammateille 1500–1999 euroa ja ylin 9500–9999 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saimme tulokset poimimalla jokaisen ammattiryhmän palkkaehdotusten joukosta moodin eli sen, mitä palkkaryhmää suurin osa vastaajista äänesti sopivaksi bruttopalkaksi kullekin ammattiryhmälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alla olevasta taulukkokuvasta näet tulokset. Vasemmassa sarakkeessa on ammattinimike, keskellä todellinen keskipalkka tällä hetkellä ja oikealla puolella se palkkahaitari, joka olisi vastaajien mukaan oikea korvaus kyseisestä työstä.

Ammatti Keskipalkka todellisuudessa Vastaajien mielestä sopiva palkka
Lähihoitaja 2 132 euroa 2 500–2 999 euroa
Luokanopettaja 3 392 euroa 3 000–3 499 euroa
Kirurgi 7 348–30 000 euroa* 5 000–5 499 euroa
Kassatyöntekijä 1 700 euroa 2 000–2 499 euroa
Siivooja 1 700 euroa 2 000–2 499 euroa
Koodari 5 000–7 000 euroa 3 000–3 499 euroa
Bussikuski 2 800 euroa 2 500–2 999 euroa
Kansanedustaja 6 614 euroa 4 000–4 499 euroa
Lentäjä 9 800 euroa 5 000–5 499 euroa
Poliisi 3 607** euroa 3 000–3 499 euroa

Tiedot eri ammattien keskimääräisestä palkasta on kerätty Oikotien ja Duunitorin palkkavertailuista.

*Kirurgin keskipalkkan alakattona on käytetty lääkärien keskipalkkaa. Yläkattona on Oikotien ilmoittama aivokirurgin keskipalkka.
** Poliisien keskipalkka riippuu lisistä ja työtehtävistä sekä asemasta. Keskiarvona on käytetty Ilta-Sanoman ilmoittamaa keskiarvoa vuodelta 2015.

Kirurgit, lentäjät, koodarit ja kansanedustajat ovat ylipalkattuja

Suomalaiset olivat keskenään hyvin eri mieltä siitä, mikä olisi sopiva palkka vaativasta kirurgin työstä. Täpärä enemmistö kuitenkin äänesti, että kirurgin pitäisi tienata 5 000–5 499 euroa kuussa.

Duunitorin mukaan kirurgin keskimääräinen kuukausipalkka on 5 628 euroa kuussa, mikä lienee melko matala arvio. Oikotie nimittäin ilmoittaa, että aivokirurgi tienaa keskimäärin huimat 30 000 euroa kuussa. Eniten tienaavat kirurgit saattavat siis saada 24 500 euroa enemmän kuukaudessa kuin mitä suurin osa suomalaisista pitää sopivana.

Helsingin Sanomat uutisoi pari vuotta sitten, että erityisesti kirurgit kipuavat usein tuloeliittiin palkkatyöllä. Lehden selvityksen mukaan Suomen hyvätuloisimmassa kahdessa promillessa on yli 300 lääkäriä, joista suurin osa on kirurgeja.

Myös kansanedustajien palkka jakoi kansalaisten mielipiteitä: monen mielestä kansanedustajat tienaavat liikaa, mutta osa pitää julkista työtä vastuullisena ja suo siitä tekijöilleen melko korkeankin liksan. Suurin osa oli silti mieltä, että kansanedustajat tienaavat yli 2 000 euroa liikaa nykytasoon nähden.

Lentäjät tienaavat todellisuudessa tuplasti enemmän kuin mitä suurin osa vastaajista soisi. Niin ikään ylipalkattuihin näyttävät kuuluvan koodarit, joiden todellinen keskipalkka on vähintään 1 500 euroa liian suuri enemmistön mielipiteeseen nähden.

Alipalkatuimpia ovat lähihoitajat, kassatyöntekijät ja siivoojat

Kyselyyn mukaan otetuista ammattiryhmistä alipalkattuja olivat vastaajien mukaan esimerkiksi lähihoitajat. Heille suurin osa myöntäisi 2 500–2 999 euron kuukausipalkan, mutta todellisuus on muutamaa satasta pienempi. 

Me Naiset selvitti aiemmin, millaista lähihoitajan arki on. Tuolloiseen kyselyyn vastasi 250 lähihoitajaa, jotka esittivät hätähuudon alan tilanteesta: lähihoitajat työskentelevät paineen alla, eikä fyysisesti ja henkisesti raskaasta ja vastuullisesta työstä makseta työntekijöiden mielestä tarpeeksi.

Myös siivoojat ansaitsevat työstään liian vähän, jos Me Naisten lukijoilta kysytään. Heidän palkkansa tulisi vastausten mukaan olla 300–800 euroa suurempi. Siivoojan työtä ei aina arvosteta, vaikka se on tärkeää. Kerroimme aiemmin asenteista, joita siivooja saattaa työssään kohdata. Artikkelissa eräs siivooja haastoi ammattiryhmää väheksyvän ajatusleikkiin: mitä tapahtuisi, jos siivoojat eivät hoitaisi hommiaan?

– Jos siivoustyöntekijät menisivät vuorokaudeksi lakkoon, moni tärkeä työ jäisi tekemättä ja tuhannet ihmiset olisivat ihan oikeassa pulassa, kyseinen siivooja kirjoitti.

Kassantyöntekijätkin ovat kyselyyn vastanneiden mielestä alipalkattuja. Kassatyöntekijä tienaa keskimäärin 1 700 euroa kuukaudessa, mutta ansaitsisi vastaajien mielestä useamman satasen enemmän tilinauhaansa. Täytyy tosin muistaa, että monen kassatyöntekijän palkkaa nostavat erilaiset lisät.

Oletko samaa mieltä kyselyn tulosten kanssa? Paljonko lähihoitajalle, opettajalle, kirurgille tai kansanedustajalle pitäisi mielestäsi maksaa palkkaa? Kerro kommenteissa!

Vierailija

Kirurgin palkan aliarvostus perustuu siihen, että ihmiset eivät ymmärrä kirurgin työn vaativuutta, eivätkä sen vaatimaa tietomäärää taikka taidon kehittämiseksi käytettyä aikaa, eivätkä arvosta sitä painetta mikä tulee vastuusta ihmisen hengestä.
Siivoojan työtä voi taasen tehdä melkein kuka tahansa viikon koulutuksen jälkeen, ja jos jälki on huonoa, voi siivota uudelleen.

Kateusefekti tuossa kirurgin työn väheksynnässä on selkeä, logiikka tuntuu olevan että ei sekään saa ansaita noin, kun minäkään en ansaitse.. Vaikka se kateellinen ei pystyisi samaan edes 10v koulutuksen jälkeen, eikä pystyisi opiskelemaan 10v lääketieteellistä alaa kun kateellisen pään kapasiteetti ei riittäisi. (lääkis n. 6v + erikoistuminen minimissänsä 4v)

Itse en kadehdi, (en ole lääkärikään) , vaan tiedostan että mitä harvinaisempi taito jota yleisesti tarvitaan, sitä enemmän sen itsellensä kehittänyt saa siitä palkkaa.
Mutta onko oikeaan sukuun syntyminen ja miljoonaomaisuuden periminen ilman mitään omia meriittejä sitten oikein, onkin toinen kysymys, kun kokemukseni mukaan moiset prinssit ovat itseään täynnä olevia tampioita jotka eivät saisi pidettyä edes työpaikkaa kestämättömän luonteensa tähden, jos eivät olisi omaisuuden suojassa kasvaneita.

Toisen alan tohtori

Onhan kirurgin työkin vaativaa, mutta samalla tavalla vastuu ihmisen hengestä ja terveydestä painaa kaikkia hoitoalalla työtä tekeviä. Ei ole oikein että Suomessa lääkäri vetää ylikorkeaa palkkaa ja hoitaja kituu nälkärajoilla. Tässä pitäisi ottaa mallia naapurimaista ja muusta Euroopasta. Jos lääkäri tyytyy 6 tuhanteen niin lähihoitajalle riittää 3 tuhatta ja sairaanhoitajille 4500, eli siltä väliltä.

Tuohon perimisen ihmettelyyn: voi kysyä että onko älyn lahjan periminen yhtään sen enempää oikein tai väärin kuin rahan periminen. Jotkut saa enemmän. Eikä se tule omasta ansiosta. Jos on syntynyt älykkääksi ja saa ilmaiseksi koulutuksen jonka moni haluaisi, niin miksi siitä pitää niin kamalan paljon palkita vielä rahallisesti?

Sisältö jatkuu mainoksen alla