Kodin Kuvalehti
Suunnittelua ja keskittymistä vaativia töitä voi tehdä yhä vapaammin eri paikoissa.
Suunnittelua ja keskittymistä vaativia töitä voi tehdä yhä vapaammin eri paikoissa.

Töitä tehdään yhä enemmän kotona. Muutos on vasta alkua suurelle työn tekemisen murrokselle, josta tutkijan mukaan hyötyvät sekä työntekijä että työnantaja.

Työkaverit ovat monelle elämän suola. Ja silti: ilman heitäkin voi hyvin viihtyä töissä. Tämän todisti Kodin Kuvalehden tuore etätyökysely, jonka vastaajista enemmistö haluaa etätöitä kotona tai mökillä.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan etätyötä tekevien määrä onkin Suomessa noussut selvästi.

– Trendi on se, että samalla kun työn sisältö ja sen tekemisen mahdollisuudet ovat muuttuneet, työtä myös tehdään paljon enemmän eri paikassa kuin ennen, erikoistutkija Seppo Tuomivaara Työterveyslaitokselta toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olennainen muutos 2010-luvulla on tapahtunut yhteyksien, tietotekniikan ja automaation kehityksessä, joka on mahdollistanut tietotyön tekemisen etänä.

”Työn murros tulee olemaan aika huikea.”

Erikoistutkija Seppo Tuomivaara uskoo, että etätöiden lisääntyminen on vasta alkua paljon suuremmallekin työnteon muutokselle.

– Kun automatisaatio ja tekoälyn hyödyntäminen lisääntyvät, työn murros tulee varmasti olemaan aika huikea juuri sen suhteen, tarvitaanko työpaikkoja. Tulevatko ne virtuaalisiksi paikoiksi, joihin vain keräännytään päätteiltä? Kun tiedot liikkuvat verkossa, on aivan sama, missä teet sitä.

Tutkimusten mukaan lähes 90 prosenttia etätöistä tehdään tätä nykyä kotona. Uusiakin tuulia on vireillä: firmat ovat vuokranneet tarkoitukseen myös ”satelliittikonttoreita”, jotka sijaitsevat esimerkiksi asuinalueiden lähellä.

Yhä useampi voi tehdä töitä vaikka omassa lempikahvilassa.
Yhä useampi voi tehdä töitä vaikka omassa lempikahvilassa.

Vanhojen töiden tilalle tulee uusia

Seppo Tuomivaara lisää, että on toki töitä, joissa vuorovaikutus kasvokkain on tärkeää. Myös suorittavassa työssä tarvitaan fyysistä paikalla olemista.

Tuomivaara uskoo kuitenkin, että jo lähitulevaisuudessa työt ovat muuttumassa selvästi. Kuinka kauan isoihin, suuria kansanosia koskeviin muutoksiin menee, sitä hän ei halua arvailla.

Ihmiselle jää teknologian suorittaman työn valvonta.

– Varmaankin perinteiset suorittavat työt vähenevät entisestään. Ihmiselle jää teknologian suorittaman työn valvonta. Kirjanpitäjä seuraa, kuinka kirjanpito etenee automatisoituna. Mekaanikkoja tarvitaan tankkerilla paljon vähemmän.

Monia töitä katoaa, mutta Tuomivaara ei olisi silti huolissaan.

– Selkeästi töitä myös paljon tulee tilalle. Skenaariot siitä, miten teknologia helpottaa työtä, ovat ylioptimistisia. Vaatii edelleen ihmisälyä ja luovaa ongelmanratkaisua, että teknologia saadaan käyttöön ja moitteettomasti toimimaan.

Kaikki voittavat, kun työn paikka vapautuu

Seppo Tuomivaaran mukaan etätyö tutkitusti lisää työtyytyväisyyttä. Hommiin voi paneutua ilman keskeytyksiä, ja ne etenevät paremmin. Samaa todistavat Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneet: kotona koettiin töiden sujuvan monesti paljon jouhevammin kuin työpaikalla.

Etätyö ei kuitenkaan ole vain työntekijän vaan vahvasti myös työnantajan etu. Seppo Tuomivaara uskoo, että juuri se on osaltaan vaikuttanut etätyön yleistymiseen.

– Kun osa ihmisistä on etätöissä, voidaan käyttää monitoimitiloja ja suunnitella niiden käyttöä. Työnantaja voi siten säästää rahaa. On jopa kehitetty applikaatioita, joilla voidaan valvoa tilojen käyttöastetta ja varauksia. Sitä kautta voidaan päättää vaikkapa työpisteiden määrä.

Jos etätyö palvelee työntekijän jaksamista ja työn sujumista, siitä on pelkkää hyötyä.

Tuomivaaran mielestä etätyö on siten kaikille hyväksi. Tärkeää on kuitenkin, että työ organisoidaan järkevästi ja sillä vältetään sudenkuopat.

– Jos siitä aiheutuu turhaa sähläämistä, säästö alkaa syödä itseään. Jos taas etätyö palvelee työntekijän aikatauluja ja jaksamista, työn tuottavuuskin paranee.

Kodin Kuvalehden nettikyselyyn etätöistä vastasi toukokuussa lähes 300 ihmistä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla