Virve ei halua ottaa ruokaostoksista stressiä. Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto / Magnus Laupa
Virve ei halua ottaa ruokaostoksista stressiä. Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto / Magnus Laupa

Ruokalaskusta voi pihistää muutoinkin kuin seikkaperäisillä kauppalistoilla. Virve Fredman säästää käyttämällä luovuutta.

Säästöjä tavoittelevia kehotetaan usein suunnittelemaan ruokaostoksensa ennen kauppaan lähtöä. Virve Fredmanin, 32, säästötaktiikka on kuitenkin päinvastainen. Ruotsissa asuva Virve kertoo Ostolakossa-blogissaan, ettei koskaan suunnittele kauppalistaa etukäteen. Sen sijaan säästöjä syntyy, kun syötävät valitsee sen mukaan, mikä juuri sillä hetkellä on edullista.

– Olemme miehen kanssa molemmat aika pihejä kaupassa kävijöitä. Se, että menemme kauppaan katsomaan, mitä saa halvalla, on ollut sellainen helppo tapa valita, mitä syödään, Virve kertoo Me Naisille.

Virven mukaan ruokalistojen päättämiseen käytetty aika menee hukkaan, jos kaupassa onkin sillä hetkellä ihan muut ainekset tarjouksessa. Hän vertailee aina esimerkiksi kilohinnat, ja hänelle on muodostunut mielikuva siitä, minkä hintaisena mikäkin tuote on edullinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Me olemme hyvin hintatietoisia, eli jos vaikka juustoa on myynnissä pelkästään kalliimmalla hinnalla, voimme odottaa seuraavaan viikkoon ilman sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pariskunnalla menee päivittäistavaroihin yhteensä noin 60 euroa viikossa. Lopulliset ostopäätökset ratkaisee ostoskorin loppusumma.

– Jos kaupassa tekee mieli jotain vähän arvokkaampaa, niin yleensä sen voi silloin ostaa, kun muutoin säästää ruokaostoksissa, Virve sanoo.

Periaate ei kuitenkaan toimi, jos kauppaan lähtee vatsa kurnien.

– Minusta tuntuu, että nimenomaan sen takia sanotaan, että suunnittele etukäteen, ettei tule heräteostoksia. Nälkäisenä yleensä kaikki tuntuu houkuttelevalta. Sen takia mekin yleensä yritämme lähteä ruokakauppaan niin, että olemme vaikka juuri syöneet, niin on helpompi tehdä fiksuja valintoja.

Helppoa ja stressitöntä

Virve ja hänen miehensä syövät yleensä edullista perusruokaa. Koska hinta on avaintekijä, tarvitaan ostoksilla rutkasti luovuutta. Vaikeuksia ruokien ideointi ei kuitenkaan ole tuottanut. Sen hetken edullisista raaka-aineista kehitellään lennossa vaikkapa pastasalaatti tai munakas. Jos mitään ei ole tarjolla poikkeuksellisen edullisesti, toimii varasuunnitelmana riisi tai pasta kastikkeen kanssa.

– Mies kiinnittää enemmän huomiota ruoka-annosten ravintosisältöön, minä olen vähän tällainen hiilariherkuttelija ja ylipäänsä helppouden arvostaja, Virve sanoo.

Jos jokin tuote on hyvässä tarjouksessa, sitä ostetaan kerralla enemmän ja laitetaan osa pakkaseen.

Vaikka Virven taktiikka vaatii luovuutta, ei siihen kulu tavattomasti aikaa. Tässä myymälän koko on ratkaisevassa asemassa. Hyötyä on myös ostospaikan tuttuudesta.

– Lähikauppamme ei ole mikään kovin valtava. Meillä on tietty reitti, mitä aina kuljemme kaupassa, ja katsomme sieltä läpi paikat, joihin hyvät tarjoukset yleensä nostetaan. Tavoitteena on päästä mahdollisimman pian ulos, Virve sanoo.

Vierailija

Köyhät kyykkyyn! Meillä 2 aikuisen taloudessa menee noin 100e viikossa pelkkään ruokaan. Ja voi hyvän tähden, sehän on jo 200e/kk per naama! 😲 Aikamoista sikailua.. Mutta jos tykkää syödä niin miksipä ei. Jos ei tykkää niin voi hienosti selvitä esim. 30e/kk per naama. Ihme kauhistelua aina kaikesta, jokainen hussatkoon roponsa minne tykkää.

valkivalittaja näköjään taas j...

Vierailija kirjoitti:
Siis henkilöä kohden 120e/kk?? Vain uusavuttomat suomalaiset voivat pitää tuollaista sikailua jotenkin säästäväisenä. Ihan oikeasti, koko ajan ei tarvitse syödä ja muitakin voisi joskus ajatella.
Oikein  hyvää ja iloista päivää sinulle kannattasi muuten ajatella että et ole yksin maailmassa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla