Jami käy ruokakaupassa yleensä kaksi kertaa viikossa. Kuvat: Jamin kotialbumi ja Shutterstock
Jami käy ruokakaupassa yleensä kaksi kertaa viikossa. Kuvat: Jamin kotialbumi ja Shutterstock

Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan erilaisten suomalaisten tapojaa kuluttaa ja elää. Jami Miettinen pitää tarkkaa kirjaa tuloistaan ja menoistaan.

Raumalla asuva Jami Miettinen, 27, on päivittäistavarakaupan työntekijä, ja tällä hetkellä hän on työtön.

Jami kertoo suurimmaksi rahapaheekseen vedonlyönnin sekä kalliin teen juonnin.

– Raha-asiani ovat kuitenkin hyvällä mallilla, ja olen säästäväinen, hän lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miltä hänen rahaviikkonsa näyttää? Me Naisten pyynnöstä Jami piti päiväkirjaa viikon ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai

 • Vuokra 360 euroa
 • Puhelinlasku 27,52 euroa
 • Ruokaostokset 19,42
 • Yhteensä 406,94 euroa

Maksoin tänään pois laskuja. Vuokra on yleensä suurin menoeräni. Puhelinlaskuuni kuuluu myös kodin nettiliittymä. Sähkölaskuni on noin 10–20 euroa kuukaudessa. En käytä tällä hetkellä mitään striimauspalveluja, ja televisiostani näkyy vain peruskanavat. Spotify on ainoa kuukausittainen meno normaalien sähkö- ja puhelinlaskujen päälle.

Käyn kaupassa yleensä kaksi kertaa viikossa, ja se on tuonut selvästi kauppalaskuni alas kuukausitasolla. En nipistänyt tänään kauppaostoksista, mutta ostin muun muassa halvimman merkin lasagnetteainekset eikä pinaatti ollut kotimaista. Pinaatissa hintaero oli selkeä, mutta lasagnetessa ero oli vain 0,36 euroa kappaleelta.

Kuitti maanantain ruokaostoksista.
Kuitti maanantain ruokaostoksista.

Tiistai

 • Ei ostoksia

Suosin ruokakaupoista Prismaa. Otin viimein S-etukortin vuosi sitten ja huomasin, että Prisma on halvempi kuin K-Citymarket. Lidl olisi vieläkin halvempi, mutta valikoima on siellä pienempi.

Pyrin tekemään ruokia itse ja välttämään eineksiä. Ostan kuitenkin suhteellisen usein puolivalmiita ruokatarvikkeita.

Keskiviikko

 • Ei ostoksia

Minulla ei ole mitään erityisiä säästämiskeinoja. Rahaa ei vain yksinkertaisesti kulu juuri mihinkään. En osta mitään ennen kuin on pakko ja silloinkin mietin, tarvitsenko tavaraa todella. Olen absolutisti, syön säännöllisesti enkä napostele, joten kaupasta ostan yleensä pelkät ruokatarvikkeet.

Saatan tehdä esimerkiksi jogurtista kastikepohjan, johon lisään pinaattia ja kanaa sekä mausteet. Kun keitän pastaa lisäksi, ruokaa riittää tästä viideksi päiväksi.

Torstai

 • Ei ostoksia

Rahapaheeni ovat tee ja vedonlyönti. Erityisesti matkoilla ostan välillä kalliimpaa teetä. Joskus tilaan sitä teekaupan verkkosivuilta.

Ulkona syön vain, jos olen reissussa. Yleensä se on jotain pikaruokaa. Vertaan hinnat tarkasti aina etukäteen. Kävin äskettäin ulkomailla ja ostan lähes samat ruokatuotteet aamuksi Airbnb-asuntooni. Suosin Airbnb:tä hostellien ja hotellien sijaan; samalla tutustun paikallisiin.

Kotona teen ruokaa ison satsin kahdesti viikossa. Suosin kotiruokaa, joka on nopeasti valmista. Makaronilaatikko, lasagne ja erilaiset pastakastikkeet ovat suosikkejani. Sika-nautajauhelihan korvaan usein broilerin jauhelihalla, vaikka se onkin kalliimpaa. Riisiä ja kanaa tulee syötyä usein eri muodoissa. Aamuisin ja iltaisin syön yleensä mysliä, sekä juon teetä.

Varsinaista kaappitilaa minulla ei ole keittiössä jääkaapin lisäksi. Irtoteetä ja perusmausteet löytyvät, mutta en haali ruokaa varastoon. Jos minun tekee mieli napostella jotain, syön kurkkua.

Perjantai

 • Ei ostoksia

Teen noin kaksi–kolme ulkomaanmatkaa vuodessa, lähinnä musiikkikeikkojen perässä.  Tilaan lennot noin kaksi kuukautta etukäteen, kun lennot ovat halvimmillaan.

Käyn lähinnä ilmaisissa museoissa, kun matkustan, ja käytän joukkoliikennettä. Se tulee edullisemmaksi kuin auton vuokraaminen matkakohteessa.

Vaatteita ostan pari kertaa vuodessa, jos on tarpeen. Suosin ulkomaisia nettikauppoja tai ostan vaatteita, kun olen ulkomailla. Kengät tilaan alennuksien aikaan.

Lauantai

 • Ruokaostokset 18,36 euroa
 • Veikkauksen tilille 10 euroa (ei kuittia)
 • Yhteensä 28,36 euroa

Tällä hetkellä kuukausituloni ovat alle tuhat euroa. Siitä maksan vuokrat ja muut maksut. Sijoitan pieniä, muutaman kympin summia rahastoihin joka kuukausi. Sijoittamisen aloitin vasta puoli vuotta sitten ja se on sellaista mikrosijoittamista. 

Säästöönkin saan rahaa, riippuen laskuistani ja matkoistani. Joskus säästän kuukauden aikana parikin sataa euroa. Keskimäärin saan säästöön sata euroa kuukaudessa.

Tällä viikolla talletin Veikkauksen tilille kymmenen euroa. Lauantaivakio Valioliigakaudella on ollut tapa jo lähes viisitoista vuotta ja kerran on päävoittokin tullut. Vakioon menee kuukaudessa noin 20 euroa.

Vedonlyöntiinkin kuluu jonkin verran rahaa, mutta sieltä myös tulee rahaa ja budjetti on täysin tasapainossa; se ei ole menoerä minulle.

Kuitti lauantain ruokaostoksista.
Kuitti lauantain ruokaostoksista.

Sunnuntai

 • Ei ostoksia

Käytän talouden hallintaan excelin kaltaista, libreofficen ilmaista ohjelmistoa. Taulukkojen käytön aloitin 2016.

Kirjaan taulukkoon viikon välein menoja ja mahdollisia tuloja.

Yhdessä rivissä on vuokra, toisessa ruoka, kolmannessa laskut ja neljännessä muut-kohta jotka ovat vaihtelevia kuukaudesta toiseen.

Taulukointi on vähentänyt menojani. Kuukausimenoni ovat nyt 600–1000 euroa.

Ruokakauppaan menee kuukausittain 170–180 euroa. Kuukauden alussa lasken summan, joka minulla pitäisi olla tilillä kuukauden päättyessä. Jos se alittaa, koen onnistumisen tunteen.

Viikon kulut

Yhteensä 435,30 euroa, josta ruokaan meni 37,78 euroa.

 

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen?

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla