Kuvat
Rasmuksen kotialbumi
Muumimukit rahaksi -yrittäjä Rasmus Rantanen viihtyy usein kesäisillä markkinoilla.
Muumimukit rahaksi -yrittäjä Rasmus Rantanen viihtyy usein kesäisillä markkinoilla.

Rasmus Rantanen teki elämänsä matkan Japaniin, josta hän osti normaalihintaisia muumimukeja. Myöhemmin hän möi niitä Suomessa 399,90 eurolla eteenpäin.

Turkulaisella Rasmus Rantasella oli kenkälaatikossa alle kymmenen muumimukia, kun hän jätti lapsuudenkotinsa parikymppisenä ja lähti opiskelemaan.

Rasmuksen vanhemmat olivat hankkineet lapsilleen mukeja, joista juotiin muun muassa mustaherukkamehua flunssapäivinä. 

Omilleen muuttanut Rasmus oli törmännyt muumimukibuumiin. Hän alkoi aluksi miettiä, saisiko kenkälaatikkonsa sisällöllä ylimääräistä rahaa opiskelijabudjettiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Möin muutaman mukin ja sain niistä tuhat euroa. Se on opiskelijalle suuri summa, ja aloimme pohtia koulunpenkillä kaverini kanssa, miten saisimme parhaimman hyödyn irti muumimukeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaverukset halusivat perustaa markkinapaikan, joka yhdistäisi mukeistaan luopuvat omistajat ja keräilijät.  Viisi vuotta sitten, keväällä 2014 alkoi toiminta, joka oli Rasmuksen mukaan vielä opiskelijoiden nappikauppaa.

Muutama vuosi myöhemmin ystävät pistivät yrityksen virallisesti pystyyn ja hakivat sen arvonlisäverovelvolliseksi.

Mukaan tuli kolmas ystävä, jolla oli sijoittajarooli. Hänen avullaan muun muassa Muumimukit rahaksi -verkkosivusto alkoi kehittyä ja liiketoiminta kasvaa.

Tänä vuonna Rasmus, 26, kumppaneineen teki elämänsä liikematkan Japaniin. He olivat aiemmin käyneet bisnesmielessä Suomen ulkopuolella vain Tukholmassa.

– Olimme hommanneet lennot ja majoitukset Japaniin jo viime vuoden puolella. Tarkoituksenamme oli vierailla uudessa muumimaailmassa Tokion lähellä ja tutkailla yhteistyömahdollisuuksia. Noin viikko ennen matkaamme saimme tiedon, että siellä aletaan myydä harvinaista mukia. 

Kun Rasmus ja hänen liikekumppaninsa Joonas Veikkola sekä Eemil Tuominen palasivat Suomeen, heillä oli matkalaukussaan noin sata harvinaista muumimukia. 

Moominvalley Park Japan on vuoden 2019 muumimuki, jota myydään vain Japanissa. Kuva: valmistaja
Moominvalley Park Japan on vuoden 2019 muumimuki, jota myydään vain Japanissa. Kuva: valmistaja

Rasmus Rantanen muumipuiston jonossa kolmantena jonottamassa uutta mukia. Etualalla on Eemil Tuominen ja toisena Joonas Veikkola.
Rasmus Rantanen muumipuiston jonossa kolmantena jonottamassa uutta mukia. Etualalla on Eemil Tuominen ja toisena Joonas Veikkola.

Viisi päivää muumipuistossa

Muumimukit rahaksi -sivuston pyörittäjät olivat suunnitelleet, että he tarjoaisivat Suur-Tokion alueella sijaitsevaan puistoon omia tavaroitaan myyntiin.

Tämän hankkeen neuvottelut jäivät odottamaan parempaa aikaa, sillä Rasmus, Joonas ja Eemil innostuivatkin matkallaan erikoisesta muumimukista – jonka hankkiminen vaati kovasti työtä.

Mukia myytiin muumipuiston avajaisissa rajoitetusti ja sitä sai ostaa vain kaksi kappaletta. Moni suomalainen kyseli mukin perään Facebookissa

Rasmuksen mukaan he huomasivat jo ensimmäisenä päivänä, että puiston myyntisääntöä on mahdoton kiertää. Jonottaminen kesti melkein tunnin ja puiston henkilökunta tunnisti nopeasti länsimaalaiset turistit, jotka yrittivät jonottaa toisen kerran ostaakseen lisää erikoismukeja.

Silloin suomalaiskolmikko keksi, että he käännättävät japaninkielisen tekstin iPadille ja näyttävät sitä paikallisille kävijöille.

 – Japanissa asuva ystävämme käänsi tekstin, jossa kerroimme ostavamme muumimukin tuplasti kalliimmalla eli 70 eurolla. Normaalisti se maksaa tuossa japanilaispuistossa 35 euroa veroineen, joten yhden mukin ostajat saivat oman mukinsa ilmaiseksi, kun ostivat meille toisen.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla Rasmuksen ja kumppaneiden mukimatkasta. HS:n haastattelema muumipuiston taiteellinen johtaja Arisa Kawasaki paheksuu mukihamstausta.

– Jos ostaa enemmän kuin kahden mukin kiintiön, se aiheuttaa monelle muulle kävijälle pettymyksen, Kawasaki kertoi HS:lle.

Muumipuistossa Rasmus kävi viitenä päivänä peräkkäin ystäviensä kanssa. Jokaisella kerralla he ostivat päivälipun, noin 12 euroa, ja juttelivat kymmenien japanilaisten kanssa.

Rasmuksen mukaan japanilaiset suhtautuivat suomalaiskolmikkoon huumorilla.

350 euron lähtöhinta

Suomalaiskolmikko hankki erikoiserän mukeja Japanissa myös paikallisista verkkohuutokaupoista. Niistä he maksoivat vieläkin enemmän kuin muumipuistosta ostamistaan mukeista.  

– Meillä oli mukana astetta isommat matkalaukut. Vähän jännitti kyllä, miten laukkuja kohdellaan ruumassa, mutta kaikki mukit tulivat ehjinä.

Suurin osa mukeista meni muutamassa minuutissa kaupaksi, kun he saivat ne myyntiin verkkokauppaansa. Rasmus sanoo, että he jättivät tarkoituksella osan mukeista myöhempään myyntiin.

Aluksi hinta oli 350 euroa. Kovan kysynnän jälkeen hinta nostettiin 399,90 euroon. Tuolla hinnalla sitä on vielä nyt jäljellä ”joitakin kappaleita”, Rasmus mainitsee.

Viikko sitten Rasmus kuuli, että mukista tulee vielä uusi erä myyntiin. Se luonnollisesti vaikuttaa kysyntään ja hintaan.

Mutta muumimukien maailma on ihmeellinen, Rasmus naurahtaa. Yllätyksiä voi tulla eteen milloin vain.

Hän hämmästelee esimerkiksi uutta Mörkö-mukivillitystä, jonka jääkiekon maailmanmestaruus 2019 aiheutti. Yhtäkkiä Mörkö-mukista tuli kaikkien himoama esine, ja siitä maksettiin reilusti ylihintaa, hän mainitsee.

Maksaisitko tästä mukista kymppitonnin?
Maksaisitko tästä mukista kymppitonnin?

Kymppitonnin Fazer-muki

Tänä vuonna Rasmuksen, Joonaksen ja Eemilin kautta on kulkenut noin 4 500 muumituotetta. Rasmus kertoo, että hänelle muumimukit ovat ainakin toistaiseksi pääasiallinen tulolähde. Noin viikko sitten he tekivät yhden kaikkien aikojen arvokkaimmasta kaupastaan: harvinaiserän Fazer-muumimuki myytiin 9 999,90 eurolla, Rasmus paljastaa.

He hankkivat mukin Suomesta ja se päätyi täällä uudelle omistajalle. Yksityissuojan vuoksi hän ei voi paljastaa enempää mukin omistushistoriasta.

Hän lisää, että kyseistä Fazer-muumimukia on valmistettu 400 kappaleen erä, ainoastaan vuonna 2004.

Se on siis tuotantoon päätyneistä mukeista selvästi harvinaisin ja Muumipeikko unelmoi -mukin kanssa ainoa muki, jonka tarkka valmistusmäärä on julkisessa tiedossa, hän jatkaa.

– Muki tuli aikanaan joulumarkkinoille ja sitä myytiin ainoastaan Helsingin Fazer-kahvilassa. Mukin kuvitus pohjautuu Tove Janssonin 1950-luvulla Fazerille tekemään mainosprinttiin. Aikoinaan mukit eivät käyneet kovinkaan hyvin kaupaksi, mutta sittemmin hinnat ovat tasaisesti nousseet ja nyt ollaan jo tuolla 10 000 euron hintaluokassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla