Ylivelkaantujat työskentelevät tavallisesti matalapalkkaisissa ammateissa. Naisten kohdalla se tarkoittaa erityisesti hoito- ja kaupan alan työntekijöitä.

Jo yli 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Määrä on kasvanut tasaisesti 2010-luvulla.

Maksuhäiriöiden taustalla ovat usein kulutusluotot ja pikalainat. Me Naiset haastatteli taannoin Takuusäätiön viestintäpäällikköä Minna Mattilaa, jonka mukaan ylivelkaantuminen on yleistynyt helposti saatavien luottojen vuoksi. Myös suhtautuminen velan ottamiseen ja luotolla maksamiseen on muuttunut.

– Luotolla maksamista ei pidetä enää nolona. Ja usein ihmiset eivät edes miellä velkaantumiseksi esimerkiksi verkko-ostoksia, joista tulee lasku vasta myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maksuhäiriömerkinnät ovat usein myös seurausta sosiaali- ja terveydenhuollon laskuista, joiden vuoksi monen rahat eivät riitä peruselämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisimpiä maksuhäiriöt ovat miehillä, mutta myös naisten ylivelkaantuminen on lisääntynyt jatkuvasti. Tilastokeskuksen mukaan naisten keskimääräisen ulosottovelan määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa 53 prosenttia. 

Iltalehti kertoi hiljattain, että tietyillä ammattialoilla työskentelevillä on suurempi riski ylivelkaantumiselle. Tavallisesti ylivelkaantujat työskentelevät matalapalkkaisilla aloilla, joilla on epätyypillisiä työsuhteita. Naisten kohdalla korostuu etenkin hoitoala. Lähi- ja perushoitajia edustavan SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoi Iltalehdelle olevansa huolissaan erityisesti lähihoitajien ylivelkaantumisesta.

Myös monella kaupan alalla työskentelevällä on velkaongelmia. Palvelualojen Ammattiliitto PAM teki vuonna 2017 selvityksen, jonka mukaan kaupan alaa määrittävät erityisesti matalapalkkaisuus, naisvaltaisuus, työntekijöiden nuori ikä ja osa-aikaisuuksien yleisyys. 

Vastaa kyselyyn

Listasimme aiemmassa jutussamme ylivelkaantumisesta kertovia merkkejä. Niitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Se, että ei enää pysy perässä eri velkojensa määristä.
  • Tunne siitä, ettei saa velkojaan koskaan maksetuksi.
  • Luottokorttiin tai pikavippeihin turvautuminen tavanomaisissa ostoksissa.
  • Se, että joutuu siirtelemään laskujen ja velkojen maksua selvitäkseen välttämättömistä menoista seuraavaan palkkapäivään asti. 

Oletko sinä ajautunut tilanteeseen, jossa velkataakkasi tuntuu liian suurelta?

Kerro velkaantumisestasi Me Naisten kyselyssä ja auta meitä jutun teossa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla