Kuvat
Riina Peuhu
Miisa Rotola-Pukkila uskoo, että elämä ilman kalenteria olisi stressaavampaa.
Miisa Rotola-Pukkila uskoo, että elämä ilman kalenteria olisi stressaavampaa.

Tubettaja Miisa Rotola-Pukkila pyörittää elämäänsä kalenterilla, johon hän merkitsee ihan kaiken töistä treffeihin

ja treeneihin.

Herätys, aamutoimet – ja ah, kalenteri! Tubettaja Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila aloittaa jokaisen päivänsä avaamalla kalenterinsa heti aamupalalla. Maanantaisin hän tekee to do -listan koko tulevalle työviikolle: nyt pitäisi ainakin suunnitella managerin kanssa uutta sisältöyhteistyötä, ideoida videota ja kuvata materiaalia Instagram-tilille.

Miisa ei voisi edes kuvitella käyttävänsä sähköistä kalenteria. Paperikalenterin täyttäminen on hänelle keino hallita kiireistä elämää.

– Nautin oman arkeni suunnittelemisesta. Tykkään rutiineista, sillä ne pitävät arkeni tasapainossa. On rentouttavaa nähdä oma viikko suunniteltuna, koska silloin tiedän pystyväni kaikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miisa on yksi Suomen tunnetuimmista YouTube-tähdistä: hän on pitänyt suosittua kanavaansa vuodesta 2011 lähtien. Miisan kanavalla on yli 380000 tilaajaa, ja Instagramissa hänen elämäänsä seuraa 425000 ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työmerkintöjä kalenterissa on lähes joka päivälle, mutta välillä Miisa kirjoittaa itselleen myös tiukkoja käskyjä, kuten ”Lepää!”. Myös elokuvahetket, juoksulenkit ja treffit poikaystävän kanssa löytyvät kalenterista.

Kun Miisa on jotain kirjannut ylös, hän ei luista menoistaan.

Miisan poikaystävä Tomas Grekov on täysin toista maata: hän ei käytä kalenteria lainkaan, ei edes sähköistä. Siksi Miisa kirjaa usein varmuuden vuoksi myös tämän menot omaan kalenteriinsa.

Ja kun Miisa on kerran jotain kirjannut ylös, hän ei luista menoistaan.

– Noudatan merkintöjä lähes sataprosenttisesti. Joskus jos olen väsynyt, saatan jättää treenit väliin. Työhön ja opiskeluun liittyvät menot hoidan tunnollisesti ja palautan kaiken aina deadlineen mennessä.

Ajallaan Miisa palautti myös pian julkaistavan Inspiskalenterin (Otava). Miisan suunnittelemasta kalenterista löytyy myös reseptejä ja tsemppilauseita, valokuvia sekä tarroja, jotka muistuttavat lepäämisestä, treffeistä tai hemmottelupäivästä.

Miisa tarvitsee itsekin aika ajoin samanlaista muistuttelua. Hänen seuraajansa tietävät jo, että perfektionistina Miisalla on tapana ylisuorittaa. Jos hän vaikuttaa väsyneeltä, fanit saattavatkin muistuttaa Miisaa levon tärkeydestä.

Miisan 24 tuntia

Työ: ”Aika yksinäistä”

”Aloin tubettaa lukioikäisenä, koska olin tylsistynyt. Asuin Keuruulla, eikä siellä ollut juurikaan tekemistä. Täytin tubettamisella päivän tyhjiä tunteja. En ollut koulussa erityisen suosittu vaan ujo internetnörtti. Kun muut olivat juhlimassa, minä kuvasin kotona omia videoitani. Sama jatkuu edelleen. En käytä vieläkään päihteitä, ja usein tuntuu, että muut ovat tekemässä kaikkea hurjaa, kun minä istun yksin kotona.

Työni on aika yksinäistä, vaikka se tapahtuukin sosiaalisessa mediassa. Teen suurimman osan töistä puhelimellani, ja ruutuaikani venyykin usein jopa yhdeksään tuntiin päivässä. Tietokoneella teen oikeastaan vain editointityöt. Toivoisin, että jatkossa työni pääfokus ei olisi enää videoissa vaan muissa projekteissa. Kalenterin lisäksi olen päässyt esimerkiksi suunnittelemaan vaatemalliston Ivana Helsingin kanssa. Minua kiinnostaisi tehdä puhekeikkoja ja televisiotyötä livelähetyksineen.”

Ajanhallinta: ”Tunnollisuus on sekä vahvuus että heikkous”

”Haluaisin herätä aamuisin aikaisemmin kuin yhdeksältä, mutta olen kova iltakukkuja. Voin tehdä työtäni missä vain, ja siksi päivät lipsuvat helposti hyvin pitkiksi.

Kysyin kerran seuraajiltani Instagramin tarinoissa, millaisen kuvan minusta olivat saaneet ne, jotka olivat nähneet minut joskus livenä. Vastaukset yllättivät. Yksi oli nähnyt minut pyöräilemässä. Olin ollut kuulemma stressaantuneen näköinen ja pyyhältänyt nopeasti ohi. Oli aika järkyttävää tajuta, että kaikki kaupan kassasta lähtien saattavat tunnistaa minut, vaikkeivät pyytäisikään yhteiskuvaan. Sain huomata hyvin konkreettisesti, että olen tavallaan jatkuvasti töissä.

Olen kuitenkin ylpeä siitä, että minulta ilmestyy video joka perjantai kello 15. Tunnollisuus on vahvuuteni, mutta toisaalta myös heikkouteni. Minun on vaikea luistaa tavoitteistani.

Pidin vasta viime vuonna ensimmäisen kerran kesälomaa ja olin silloin aivan rikki. Kalenterini oli ollut ennen lomaa aivan tukossa. Kun vihdoin sain vaihtaa vapaalle, en osannutkaan lomailla. Tuntui, että kroppa oli ikään kuin hälytystilassa ja pienikin vastoinkäyminen olisi saanut minut hermoromahduksen partaalle. Tunsin myös hengenahdistusta ja sain paniikkikohtauksia. Opin, että töitä ei pidä tehdä lomaa varten, vaan arjessakin on tärkeää levätä ja ottaa rennosti.”

Tavoitteet: ”Haluan kehittyä jatkuvasti”

”Haluan olla suunnannäyttäjä ja edelläkävijä tubeskenessä ja siksi pyrin keksimään koko ajan jotain uutta. Se on välillä hyvin stressaavaa. Käytän esimerkiksi joka viikko aikaa siihen, että opettelen jonkin uuden editointikikan. Myös yliopisto-opinnot vievät kolmisen tuntia päivässä.

Haluan vaalia suhdetta seuraajiini ja käytän viestien vastaamiseen pari tuntia päivässä. Se on ainoa asia, jota en merkitse kalenteriin, vaan vastaan viesteihin sitä mukaa, kun niitä tulee.

Kerran sain muutamalta seuraajalta viestin, jossa he kritisoivat minua vaatteiden ostamisesta ja muotiteollisuuden kannattamisesta. Mietin, ajattelevatko kaikki minusta näin. Asiat jäävät usein hiertämään, enkä osaa päästää niistä irti. Managerini Emmi on onneksi ollut viimeisen vuoden ajan hyvä henkinen tuki työasioissa.

Monille tulee yllätyksenä, että olen todellisuudessa paljon ujompi kuin videoissani. Työminäni on menevä ja reipas, mutta oikeasti olen vetäytyvä kuuntelija. Haluan antaa ystävilleni tilaa puhua, koska minun asiani ovat jatkuvasti esillä ja julkisia. Välillä kuitenkin toivoisin, että ystäväni kysyisivät, mitä minulle oikeasti kuuluu, koska some ei ole koko totuus. Yritän viettää ystävieni kanssa päivittäin aikaa, koska se on hyvää vastapainoa yksinäiselle puurtamiselle.”

”Olen ujompi kuin videoissani.”

Rentoutuminen: ”Maisemanvaihdos auttaa”

”Asun Tampereella, mutta lapsuudenkodissani Keuruulla saan hengähdettyä työkiireiden välissä. Kutsun meitä eräjormaperheeksi, koska pidämme kaikki ulkoilusta. Viime vierailullani kävimme öisellä melontaretkellä, nukuimme riippumatoissa ja kävelimme koiran kanssa metsässä.

Minulla on kehitysvammainen isosisko. Hän on minulle hyvin tärkeä ja opettanut paljon suvaitsevaisuudesta ja ihmisten samanarvoisuudesta. Olen tottunut siihen, että hän tarvitsee erityistä hoivaa. Lapsena en ollut koskaan huomion keskipiste, ja on hieman hassuakin, että työn kautta se on muuttunut täysin.

Ulkomaan lomakohteista New York ja Los Angeles ovat suosikkejani. Poikaystävälläni Tomasilla asuu perhettä Los Angelesissa, joten käymme siellä vuosittain. Losissa elämme tavallista arkea: käymme leffassa ja syömässä lempiravintoloissamme, kuten Olive Gardenissa tai Cheesecake Factoryssa. Viime reissulla innostuimme käymään pakopelihuoneissa, jotka ovat Losissa ihan eri tasoisia kuin Suomessa. Ne ovat mahtava keino irtaantua arjesta.”

Koti: ”Onneksi saamme pian työhuoneen”

”On helpottavaa, että Tomaksellakin on oma YouTube-kanava. Hän ymmärtää minua ja työtäni täysin. Tomas tajuaa työstäni kumpuavia paineita ja osaa lohduttaa, jos olen surullinen vaikka negatiivisista kommenteista.

Puhumme töistä jatkuvasti ja teemme yhdessä myös Parisuhdekriisi-podcastia. Keskustelemme yhdessä uriemme kehittymisestä ja mietimme, millaisiin mahdollisuuksiin kannattaa lähteä mukaan tai mitä kannattaa jättää väliin. Nyt olemme sopineet, että iltayhdeksän jälkeen töitä ei mainita sanallakaan.

Kotona työskentelen joko ruokapöydän tai makuuhuoneen työpöydän ääressä. Jos olemme poikaystäväni pienessä yksiössä, toisen pitää tehdä töitä sängyllä, jos toinen on vallannut työpöydän. Nyt olemme muuttamassa yhteen, ja uudessa asunnossa meillä on erillinen työhuone, jossa kumpikin mahtuu työskentelemään yhtä aikaa. Tosin videoiden kuvausaikatauluista pitää sopia erikseen.

”Olemme aina jakaneet kotityöt reilusti tasan.”

Olemme aina jakaneet kotityöt reilusti tasan. Tomas ottaa vastuun siivoamisesta, ja minä teen yleensä ruoan. Yleensä yhdistän kokkailun ja työn ja teen samalla reseptivideon.”

Palautuminen: ”Gossip Girl auttaa aina”

”Äitini luki artikkelin, miten innostuminenkin on kuormittavaa. Nauroimme, että olemme sitten aivan toivottomia tapauksia!

Olisi kiinnostavaa tutkia omaa palautumista tarkemmin. Haluaisin kokeilla Oura-sormusta, joka mittaa muun muassa unen laatua.Nukun aina yhdeksän tuntia. Pitkät yöunet ovat olleet minulle pienestä pitäen tärkeät. Yliopiston työhyvinvointikurssilla kuitenkin opin, ettei pelkkä uni riitä palautumiseen. Ennen yötä pitäisi palautua myös valveilla.

Aikuisten värityskirjat ovat salainen harrastukseni. Sain ensimmäisen lahjaksi äidiltäni. Sen kannessa luki: ”Stressinpoistoon ja palautumiseen.” Mietin ensiksi, että eihän minulla ole tähän aikaa, mutta koska tykkään näpertää kalenteriani, eräänä tammikuisena iltana annoin värityskirjallekin mahdollisuuden. Se oli todella rentouttavaa, ja pian ostin itselleni jo hienot taiteilijatussit. Värittäessäni kuuntelen podcasteja. Silloin pystyn unohtamaan työt täysin. Suosikkipodejani ovat Nonsense ja Auta Antti.

Iltaisin on ihana koukuttua hyvään sarjaan, kuten ikisuosikkiini Gossip Girliin. Usein myös ihan vain lojun sohvalla. Loikoilun lisäksi liikunta toimii hyvänä palautumiskeinona. Teen liikunnalle viikoittain kalenteriini oman to do -listan, jonne merkitsen esimerkiksi kuntosalitreenit ja juoksulenkit. Liikuntasuorituksen jälkeen vedän viivan kyseisen treenin yli. Se tuntuu aina yhtä ihanalta. Juostessa kuuntelen musiikkia ihan täysillä, jotta ajatukseni eivät harhaile töihin.”

Miisan vuorokausi

Työt:10 h

”Työpäivät venyvät herkästi, koska työtäni voi tehdä missä vain.”

Opiskelu: 3 h

”Kirjoitan parhaillaan graduani.”

Lounas: 1 h

”Syön usein opiskelukavereideni kanssa.”

Palautuminen: 1 h

”Pyrin aina lepäämään jo ennen unta.”

Uni: 9 h

”Olen aina nukkunut paljon.”

Miisa Rotola-Pukkila

24-vuotias tubettaja ja vaikuttaja.

Asuu Helsingissä ja matkustaa viikoittain Tampereelle yliopisto-opintojen vuoksi. Kotoisin Keuruulta.

Harrastaa ulkoilua, juoksua ja aikuisten värityskirjoja.

Perheeseen kuuluvat äiti, isä, sisko ja poikaystävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla