Rahapaheenaan Tiina pitää kosmetiikkatuotteiden ostamista. Kuvat: Tiinan kotialbumi
Rahapaheenaan Tiina pitää kosmetiikkatuotteiden ostamista. Kuvat: Tiinan kotialbumi

Nuoriso-ohjaajaksi opiskeleva Tiina syö kotitekoista hernekeittoa monta päivää putkeen ja laittaa säännöllisesti osan tuloistaan Veikkauksen pelitilille.

Vantaalainen Tiina, 32, aloitti vuoden alussa kahden vuoden opintovapaan aikuisopiskelijana. Opiskelijaelämää on takana muutama kuukausi: tiukempi rahankäyttö on tullut jo tutuksi, mutta se ei ole kiristänyt Tiinan kukkaronnyörejä äärimmilleen.

Hyppy palkkatöistä opiskelijaksi on ollut kuitenkin hurja. Töissä ollessaan Tiinalla oli 2 500–3 000 euron bruttopalkka. Nyt hänellä jää aikuiskoulutustuesta käteen melkein puolet vähemmän, noin 1 300 euroa.

Tiina piti rahapäiväkirjaa viikon ajan sekä keräsi kuitit ostoksistaan. Kuitit voi katsoa jutun lopussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai

Matkakortti 103,40 euroa
Työpaikkaruokailu 4,50 euroa
Yhteensä 107,90 euroa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Teimme poikakaverini kanssa viikonloppuna ison satsin hernekeittoa, ja söimme sitä tänään kotona. Olen tällä hetkellä opintoihin liittyvässä työharjoittelussa, jossa syön arkipäivisin lämpimän ruuan ja saan kahvit samaan hintaan. Maksan siitä päivittäin 4,50 euroa, eli viikon aikana minulla kuluu työpaikkaruokailuihin 22,50 euroa.

Latasin matkakorttiini seutulipun, joka maksaa kuukaudessa 103,40 euroa.”  

Tiistai

Ruokaostokset 13,11 euroa
Työpaikkaruokailu 4,50 euroa
Yhteensä 17,61

”Kävin harjoitteluni jälkeen kaupassa täydentämässä jääkaappia. Kotona söin yhä sitä samaa hernekeittoa, jota teimme viikonloppuna.

Kotona syön yleensä aina jotain helppoa ja nopeaa, kuten valmisruokaa tai salaattia.”

Keskiviikko

Ruokaostokset 19,45 euroa
Veikkauksen tili 30 euroa
Työpaikkaruokailu 4,50 euroa
Yhteensä 53,95 euroa

”Kävin kaupassa tekemässä pieniä ostoksia.

Laitoin myös Veikkauksen pelitilille rahaa, mistä minulla ei ole kuittia. Kuukaudessa tuo summa on yleensä 30 euroa, mutta joskus se voi olla 20 euroa. Toivon, että isompi voitto osuisi vielä joskus kohdalleni.”

Torstai

Työpaikkaruokailu 4,50 euroa

”Tällä hetkellä en sijoita, enkä saa säästöön paljoa. Yritän kuitenkin laittaa joka kuukausi säästöön edes muutaman kympin – joskus jopa satasen.

Ravintoloissa en juurikaan käy. En myöskään polta enkä oikeastaan juo alkoholiakaan.

Kun olin töissä, sain kuukausittain säästöön 200–500 euroa. Mutta miesystävän pitkä työttömyysaika ja yllätysmenot verottivat usein tuosta summasta.”

Perjantai

Ruokaostokset 41,75 euroa
Työpaikkaruokailu 4,50 euroa
Yhteensä 46,25 euroa

”Kävin tekemässä viikonlopun ruokaostokset isommassa kaupassa,  K-citymarketissa. Suosin ruokaostoksilla yleensä yhtä ketjua eli K-kauppoja.

Tänä viikonloppuna poikaystävä osti lauantain ruoat ja minä ostin sunnuntaille. Usein ostamme arkisin molemmat omat ruokamme.”

Lauantai ja sunnuntai

Ei ostoksia

”Olimme viikonlopun kotosalla.  Tein jonkin verran koulujuttuja ja valmistelimme tulevaa muuttoa. 

Opiskelen nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, ja olen tällä hetkellä työharjoittelussa vielä kuukauden. Harjoittelupaikkani on mielenterveysyhdistyksessä.”

Tiinan viikon kulut olivat yhteensä 230,21 euroa.
Ruokaostoksiin meni 96,81 euroa.


Mitä ajatuksia viikko herätti?

”Aikuisopiskelijaelämä tuntuu tällä hetkellä ihan hyvältä.  Joudun miettimään ostoksia ehkä vähän enemmän ja sitä että, rahat riittävät pidempään – mutta en joudu pohtimaan tätä liikaa. Rahaviikkoni oli aika normaali.

Tällä hetkellä maksamme poikaystäväni kanssa vuokran puoleksi. Osuuteni on 420 euroa ja siihen päälle 40 euron vesimaksu. Minä maksan vedet ja poikaystäväni maksaa sähkön.

Vuokran jälkeen suurin menoeräni on ruoka. Tykkään kokkailla ja syödä terveellisiä ruokia, kuten kalaa. Ruokakauppaan menee rahaa kuukaudessa noin 400–500 euroa.

Kännykkä- ja nettilaskuni on 38 euroa kuukaudessa. Lisäksi minulla menee tanssiharrastukseeni vuodessa noin 220–440 euroa. Aloitin samban tanssimisen 1,5 vuotta sitten.

Sitten on aina niitä yllätysmenoja, kun jokin menee rikki tai esimerkiksi terraarioeläimelle pitää hankkia jotain.  Välillä saatan käydä kahvilassa ystävän kanssa, mikä on myös yksi yllätysmeno, mutta tällä viikolla en sitä harrastanut.

Haluaisin matkustaa enemmän, mutta rahaa ei jää nyt opiskeluaikana siihen Tukholman-reissujen lisäksi. Viime vuosina olen lähinnä matkustellut Tukholmaan, mihin minulla menee vuodessa 150–350 euroa.

Kosmetiikkatuotteet ovat paheeni, mutta samalla tärkeitä ostoksia. Niihin minulla menee kuukaudessa keskimäärin 60 euroa, mutta tällä hetkellä pidän taukoa ostamisesta.”

Tiinan kuitit

Matkakortin päivitys: 103,40 euroa.
Matkakortin päivitys: 103,40 euroa.
Tiistain ruokaostokset: 13,11 euroa.
Tiistain ruokaostokset: 13,11 euroa.
Keskiviikon ruokaostokset 19,45 euroa.
Keskiviikon ruokaostokset 19,45 euroa.
Perjantain ruokaostokset 41,75 euroa.
Perjantain ruokaostokset 41,75 euroa.

 

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen?

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com.

Vierailija

Eipä oo rahat kauheen vähissä jos on varaa veikata. Ottakaa joskus näihin juttuihin joku oikeasti köyhä eikä aina näitä mukaköyhiä, jotka kuitenkin elelee ihan mukavuusalueilla.

Isoarska

Taivas varjele - veikkauksen sijasta 30 euroa osakkeisiin, ihan mihin vaan. Kaupaksi Lidl, niin terveellistä perusruokaa saa tuplamäärän. Ja kosmetiikka nyt on vihonviimeinen tarve, se kuuluisa testivoittaja Lidlin sininen purkki kestää ainakin kuukauden ja maksaa 3.90e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla