Urheiluvälineet, kuten sukset ja jumppamatto, saavat olla esillä Tiinan väliaikaisasunnossa. Kuvat: Tiinan kotialbumi
Urheiluvälineet, kuten sukset ja jumppamatto, saavat olla esillä Tiinan väliaikaisasunnossa. Kuvat: Tiinan kotialbumi

Mukavaan elämään ei oikeastaan tarvita kauhean paljon, uskoo talvet Lapissa työskentelevä Tiina.

Viime vuoden toukokuussa Tiina Lahtisen, 34, elämässä käynnistyi projekti, joka muutti hänen koko elämäntyylinsä. 

Takana oli kolmen kuukauden kausityörupeama Levillä, ja sen päätyttyä Tiina palasi kotiinsa Pirkanmaalle. Siellä, isovanhempiensa vanhassa talossa, hän oivalsi, miten vähällä tavaralla oli tullut toimeen Lapissa: vuokra-asuntoonsa Tiina oli tuonut vain joitakin vaatteita ja muutaman oman tavaran.

– Sain kevään aikana lomaa totutusta ympäristöstä ja palattuani huomasin, kuinka paljon ympärilleni oli kerääntynyt asioita, joita ilman pärjäsin ja joita en kaivannut, Tiina kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Edeltävänä vuonna Tiinan 13-vuotias koira oli kuollut. Sen menetys oli toi elämään tyhjyyden, surun, mutta myös uuden yllättävän tunteen: vapauden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minulla ei ollut eläimiä, ei lapsia, ei miestä eikä oikein mitään, mikä olisi sitonut. Sen sijaan minulla oli hirveä määrä tavaroita, jotka ärsyttivät ja jotka toisaalta muistuttivat menneestä. Fiilikseni vaihtui luopumisen tuskasta nopeasti luopumisen iloon.

”Minulla ei ollut eläimiä, ei lapsia, ei miestä eikä oikein mitään, mikä olisi sitonut. ”

– Havahduin myös siihen, kuinka paljon energiaa tuhlasin fyysisen ympäristöni takia. Minulla oli jatkuvasti tunne siitä, että minun pitäisi siivota tai että tavarat ovat tiellä.

 

Paluu pohjoiseen

Tällä hetkellä eli talvikauden 2018–2019 Tiina on taas Levillä kausimyyjänä tutussa kaupassa.

Ennen lähtöään pohjoiseen Tiina ryhtyi raivaamaan tavaroitaan kodissaan Pirkanmaalla. Koiran tavaroista hän myi osan. Ne, joita hän ei raaskinut myydä, hän lahjoitti eteenpäin tutuille ja Espanjaan. Vaatteitaan Tiina vei muun muassa tamperelaiseen kierrätyskeskukseen.

– Sain rauhan sen suhteen, että vaatteet menevät sieltä kiertoon, tuunattavaksi, kierrätykseen tai poltettavaksi kunnon mukaan.

Tuttuja Tiinan raivausprojekti hämmästytti: osa kummasteli, kun hän luopui monista arvokkaistakin tavaroista, kuten merkkiastioista. Tiinan mukaan moni ajattelee, että kaapista pitää löytyä joku sarja, jolla on nimeä ja arvoa.

– Huomasin, että käytän harvoin tavaroita, joita kuljetan kuitenkin usein muutosta toiseen. En halunnut olla kiinni esineiden rahallisessa arvossa tai statuksessa. Mietin esimerkiksi, miksi ihmeessä tällainen erakkoluonne omistaa näin monta mukia, kun vieraita käy harvoin – ja silloinkin maksimissaan kaksi kerrallaan. Pidin esimerkiksi vain ne astiat, joista todella tykkään, Tiina kertoo.

Lappiin Tiina ajoi tänä syksynä farmariautollaan, johon hän sai mahtumaan koko muuttokuormansa. Eniten autosta tilaa veivät urheiluvälineet, kuten kolme paria suksia monoineen, lumikengät sekä erilaiset kehonhuoltovälineet. Hiihtoasut sekä lasketteluvaatteet kerrastoineen tulivat myös mukaan.

Muut tavalliset vaatteet hän tunki rinkkaan ja kuivasäkkiin. Tiina myöntää, että vaatteiden karsiminen tuotti hänelle vaikeuksia.

– Minulla on edelleen liikaa vaatteita, koska niiden karsiminen on kesken. En haluaisi heittää mitään roskiin. Kirpparilla vaatteeni menevät huonosti kaupaksi. 

 

”Kaikki tarpeellinen on silmieni alla”

Kittilässä Tiinalla vuokraa 50-neliöistä kolmiota, jonka toisessa makuuhuoneessa on alivuokralainen. Yhdessä he maksavat vuokran, 750 euroa kuukaudessa. Tiina on harkinnut myös asunnon olohuoneen laittamista alivuokralle, sillä sähkölämmitteisessä talossa asuminen tulee kalliiksi kovilla pakkasilla.

– Asuntotilanne on todella huono täällä, siksi moni kausityöntekijä jättää tulematta. Olisi mukava auttaa, kun itse tiedän, miten epätoivoista asunnon etsiminen voi olla Lapissa.

Tiina nauttii kalustetun kausiasuntonsa vähäisestä tavaramäärästä. Erityisesti siivoaminen on helppoa ja mieluisaa.

– Täällä ei ole nurkissa epämääräisiä ja ylimääräisiä tavaroita. 

Vaikka Tiina otti väliaikaiseen kotiinsa mukaan vain vähän tavaraa, säilytystilaa hän kaipaisi enemmän. Makuuhuoneen lattialla hän pitää koko ajan jumppamattoa, sukset nojailevat seinään, ja kirjat ovat pinossa tuolilla.

– Toisaalta on hyvä, että kaikki tarpeellinen on silmien alla. Silloin tulee lueskeltua tai venyteltyä hetken mielijohteesta. En halua karsia kaikkea piiloon.

Tiinan väliaikaisasunto oli valmiiksi sisustettu pelkistetysti.
Tiinan väliaikaisasunto oli valmiiksi sisustettu pelkistetysti.

 

”Kaipaan tehosekoitinta ja leivänpaahdinta”

Parin Lapin-kuukauden aikana Tiina myöntää kaivanneensa muutamia keittiötarvikkeita, jotka hän unohti pakata mukaan. Muun muassa kuorimaveitsi ja juustohöylä puuttuvat muuten hyvinvarustetusta vuokrakodista. Vaikka ne löytyvät lähikaupasta eivätkä maksa paljon, Tiinaa ärsyttää ajatus ylimääräisen tavaran hankkimisesta.

Keittiövälineiden karsiminen oli Tiinalle muuten melko helppoa. Hän kertoo olevansa ruuan ja juoman suhteen hifistelijä, joten Lappiinkin mukaan lähtivät lämpötilasäädettävä vedenkeitin, käsikäyttöinen kahvimylly, mutteripannu ja valurautapannu. 

– Huomaan kaipaavani tehosekoitinta ja leivänpaahdinta. Mehustinkin olisi voinut tulla tarpeeseen etenkin, kun flunssaa on liikkeellä, Tiina kertoo.

Muutaman puuttuvan keittiövälineen ja lämpömittarin lisäksi Tiina ei osaa kaivata muita tavaroitaan. Vapaa-ajalla hän urheilee, laittaa ruokaa, lukee ja neuloo. Myös läppäri ja kännykkä ovat käytössä.

– Tavaroiden karsiminen jatkuu vielä. Vaatteitakin voisin karsia täällä pohjoisessa, mutta luultavasti luovun taas lisää vasta keväällä.

 

”Puhtaasti taloudellinen ratkaisu”

Tiina kokee olevansa tätä nykyä minimalisti.

– Mielestäni minimalismi on ennen kaikkea mielentila, ja kyse on itsetuntemuksesta. Millainen tyyppi olen? Minä karsin ympäriltäni pois turhan ja kuormittavan sekä keskityn olennaiseen. En koe joutuneeni luopumaan mistään vastentahtoisesti. En usko siihen, että minimalismin nimissä pitäisi luopua jostain esineestä, josta kuitenkin tykkää.

”Parhaat säästämiskeinoni ovat työmatkakävely ja rahapussin jättäminen kotiin. Työpaikalla minua odottavat aina eväät.”

Koulutukseltaan Tiina on luonnontieteiden kandidaatti. Hän tekee myyjän töitä Levin lisäksi myös kotipaikkakunnallaan. Kun Lappi hiljenee keväällä, etelässä kauppa kiihtyy muun muassa mökkiläisten vuoksi.

– Kausitöihin lähteminen on puhtaasti taloudellinen ratkaisu, koska työtuntien määrä on huomattavasti suurempi sesongin aikana pohjoisessa kuin kotona.

Rahasta ja kuluttamisesta Tiina on tehnyt Lapissa mielenkiintoisia huomioita. Levilä hänestä on tullut entistä tarkempi kuluttaja: hän tekee Excel-taulukon työtunneistaan, palkastaan ja lisistään. Tiedot motivoivat Tiinaa tekemään töitä.

– Konkreettiset, parhaat keinot säästämiseen ovat täällä työmatkakävely ja rahapussin jättäminen tietoisesti kotiin. Työpaikalla minulla on aina valmiina terveellisemmät eväät odottamassa. Silloin en osta pullaa kahvin kanssa, vaikka mieli tekisi.

 

Tiinan näkymä koti-ikkunasta tammikuussa 2019 Levillä.
Tiinan näkymä koti-ikkunasta tammikuussa 2019 Levillä.

Kysely

Onko sinulla liikaa tavaraa kotona?

Kyllä, ihan liikaa!
Kyllä, ihan liikaa!
84.3%
Ei ole!
Ei ole!
15.6%
Ääniä yhteensä: 762
Vapaus

Leipää voi paahtaa paistinpannulla ja millä tahansa puuhalolla, voi mössätä vihannekset ja hedelmät. Ei tarvitse leivänpaahdinta, tai tehosekoitintakaan, kun käyttää mielikuvitusta. Vesi kiehuu kattilassa ja puukolla voi vuolla juustosiivuja, siinä menivät vedenkeitin ja juustohöylä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla