Kodin Kuvalehti
Läheiset työkaverit lisäävät työhyvinvointia ja saavat puhaltamaan yhteen hiileen.
Läheiset työkaverit lisäävät työhyvinvointia ja saavat puhaltamaan yhteen hiileen.

Jo yksi hyvä työkaveri lisää hyvinvointiamme työssä. – On kuitenkin muistettava, etteivät kaikki tule työpaikalle ystävystymään, sanoo psykologi.

Jotkut solmivat työpaikalla elinikäisiä ystävyyksiä, toiset vetävät tiukat rajat työ- ja kotiasioiden välille. Millaista työkaveruuden pitäisi olla? Kuinka läheinen työkaverin kanssa kannattaisi olla? Täytyykö työkavereista aina tykätä?

Kaikista työkavereista ei tarvitse tykätä, mutta töitä pitäisi kuitenkin pystyä tekemään kaikkien kanssa, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija, erikoispsykologi Barbara Bergbom.

Olennaista on kunnioittaa ja arvostaa työkaveria, vaikka ei hänestä niin pitäisikään tai ajattelisi häntä potentiaalisena ystävänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Yhteistyö voi olla innostavaa ja palkitsevaa myös sellaisen ihmisen kanssa, josta ei muutoin erityisesti pidä mutta jonka kanssa työt sujuvat hyvin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millainen on hyvä työkaveri?

Työpaikalla pitäisi olla tilaa ja ymmärrystä ihmisten erilaisuudelle, sanoo Bergbom. Kaikki eivät etsi töistä uusia ystäviä. Osa ihmisistä haluaa pitää hyvin selkeät rajat yksityis- ja työelämän välillä ja suun supussa henkilökohtaisista asioistaan.

Monet silti toivovat, että työpaikalta löytyisi mielekkään työn lisäksi myös mukavat työkaverit. Millainen sellainen ihanteellinen työkaveri sitten on?

– Useimpien mielestä hyvä työkaveri hoitaa työnsä, on luotettava ja reilu. Hän ei puhu selän takana pahaa, vaan on rakentava, kantaa vastuuta työstään ja yhteisönsä hyvinvoinnista. Hän tukee ja auttaa tarvittaessa eikä vie liikaa tilaa muilta, summaa Bergbom.

Tutkimusten mukaan hyvistä työkaverisuhteista on monenlaista hyötyä niin työntekijöille kuin työpaikallekin. Kuten vaikkapa nämä:

1. Yhteenkuuluvuuden tunne lujittuu

Läheiset ja luottamukselliset ihmissuhteet työpaikalla saavat ihmiset kokemaan yhteenkuuluvuutta, mikä puolestaan vahvistaa työpaikkaan sitoutumista.

2. Työhyvinvointi paranee

Mukavat työkaverit lisäävät työhyvinvointia ja töissä jaksamista. Heidän ansioistaan töissä on kiva olla.

– Tutkimuksen mukaan jo yksikin läheinen työtoverisuhde toimii puskurina stressiä vastaan ja lisää työpaikalla viihtyvyyttä, sanoo Bergbom.

Kannustavilta työtovereilta saa  monenlaista apua ja tukea, joka voi liittyä niin yksityiselämään kuin työhönkin.

3. Työn tuottavuus lisääntyy

Työpaikalla viihtyminen näkyy myös työssä. Kun yhteistyö työkavereiden kanssa sujuu, se edesauttaa myös työn tuloksellisuutta ja innovointia. Hyvässä porukassa syntyy halu kehittää ja keksiä yhdessä uusia asioita.


Varo klikkejä!

Joskus hyvistä työkaveruuksista syntyy työystävyyksiä. Mutta kuinka läheinen työkaverin kanssa saa olla?

Työpaikalla ollaan ensisijaisesti työn takia, mutta ei töissä syntyvälle ystävyydelle silti mitään estettä ole, sanoo Barbara Bergbom. Mitä enemmän on tekemisissä tietyn työkaverin kanssa, sitä todennäköisempää on ystävystyä hänen kanssaan.

– Tutkimuksenkin mukaan ystävyyssuhteita syntyy monesti varsinkin niiden työkavereiden kanssa, joiden työhuone tai -piste on lähellä omaa työhuonetta, sanoo Bergbom.

Ystävyyssuhteet eivät kuitenkaan saisi synnyttää suljettuja ryhmiä tai klikkejä, joiden vuoksi muut kokevat itsensä ulkopuolisiksi.

Entäs ystävyys pomon kanssa?

Bergbomin mukaan myös esimies ja alainen saavat ystävystyä, kunhan se ei vaikuta haitallisesti työyhteisöön tai johtamiseen.

– Esimiehen rooliin kuuluu kaikkien johtaminen ja tukeminen tasapuolisesti. Silloin esimiehen ja alaisen ystävyys on hankala, jos ystävyys johtaa alaisen suosimiseen tai muut kokevat, ettei esimies ole puolueeton.

– Joskus voi myös käydä niin, että esimies yrittää olla puolueeton ja arvioikin ystävänsä työsuoritusta kriittisemmin kuin muiden työntekijöiden. Esimiehen ja alaisen läheinen ystävyyssuhde ei siis aina ole ongelmaton. Siksi monet esimiehet pitävätkin tiettyä etäisyyttä alaisiinsa.

Oletko saanut töistä sydänystäviä? Vastaa pikakyselyyn tämän jutun lopussa!

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti

Työkaverista sydänystäväksi?

Oletko ystävystynyt työkaverin kanssa?

Kyllä, tapaamme myös vapaa-ajalla.
Kyllä, tapaamme myös vapaa-ajalla.
54.5%
Pidän kollegoistani, mutta vietämme aikaa vain töissä.
Pidän kollegoistani, mutta vietämme aikaa vain töissä.
25.6%
En, haluan pitää työ- ja vapaa-ajan kaverit erillään.
En, haluan pitää työ- ja vapaa-ajan kaverit erillään.
12.1%
Haluaisin kyllä, mutta en ole onnistunut saamaan töistä ystäviä.
Haluaisin kyllä, mutta en ole onnistunut saamaan töistä ystäviä.
7.6%
Ääniä yhteensä: 850
Töissä vaan..

Ei tarvi ystävystyä.. On niitäkin, joiden kanssa ei niin synkkaa, mutta töissä pitää tulla toimeen kaikkien kanssa ja pystyä työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa.. Liikaa on pahan puhumista ja nälvimistä.. Jopa kiusaamista ja syrjintää.. Valitettavasti naisvaltaisilla aloilla.. Kuten hoitoalalla. Miksi ei vain voi hyväksyä ja opetella tulemaan toimeen kaikkien kanssa.. Tykkäsi tai ei..

Ei näin

Entä jos työpaikalla on yksi johtavassa asemassa oleva esimies joka palkkaa sihteerikseen oman parhaan ystävänsä ja pari muuta heidän ystäväänsä. Kyllä kärsii työpaikan ilmapiiri tästä kuppikunnasta ja epätasa-arvosta, kun tämä poppoo yrittää pyörittää koko toimistoa ja yrittää säädellä omia sääntöjään toinen toisensa selustaa tukien. Onneksi muu työporukka tulee toimeen keskenään ja yrittää kaikin tavoin jättää tämän porukan omaan arvoonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla