Häävaatteet voi ostaa niin, että niistä on iloa myös myöhemmin arjessa. Kuva: Shutterstock
Häävaatteet voi ostaa niin, että niistä on iloa myös myöhemmin arjessa. Kuva: Shutterstock

Raha ei ratkaise häiden tunnelmaa, Me Naisten kyselyyn vastaneet morsiamet vakuuttavat. Pienelläkin budjetilla voi saada aikaan hyvät juhlat.

Oli kyse sitten rahatilanteen asettamista rajoitteista tai periaatteesta, pienetkin häät voivat olla ikimuistoiset ja ihanat.

Se kävi ilmi, kun kysyimme Me Naisten lukijoilta, millaisia niin sanottuja mikrohäitä eli pienellä budjetilla järjestettyjä hääjuhlia he olivat järjestäneet.

Moni kertoi menneensä naimisiin maistraatissa vain pakollisten todistajien läsnä ollessa, yllättävän usea jopa salaa, mutta oli joukossa myös niitä, jotka olivat saaneet aikaan ihan kunnon kemut tai ainakin ikimuistoisen päivän läheistensä seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin viisi korkeintaan tuhannen euron häät järjestänyttä naista kertoi hääpäivästään:

”Emme halunneet pönötystä”

”Menimme naimisiin uudenvuodenaattona vanhempieni kotona, museorakennuksessa. Budjetti oli noin 500 euroa. Ruokana oli salaattibuffet ja savustettua lohta, täytekakut ja muut makeat tehtiin kaikki itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Morsiamen äiti teki joululahjaksi meille molemmille pellavaiset juhla-asut, sulhaselle riihipaidan ja morsiamelle hääpuvun. Vieraita oli noin 40, pelkkää lähisukua. 

Syksyllä järjestimme vielä rennot kemut kavereille. Oli lähipiirin bändejä esiintymässä, tarjolla tomaattikeittoa ja lettuja. Oli ihanaa ja rentoa! Halusimmekin rentoa ja omannäköistä, ei pönötystä.” – Nainen, 31


Pihajuhlat uudessa kodissa

”Järjestettiin aikoinaan hääjuhla omalla pihalla. Olimme juuri muuttaneet omakotitaloon ja halusimme esitellä sen sukulaisille.

Budjetti oli muutaman satasen. Grillasimme makkaraa, jonka seuraksi oli makaronisalaattia ja boolia. Jälkkäriksi oli itse tehtyä kakkua ja kahvia. Juhlat olivat onnistuneet ja kivat, ja laulu raikasi aamutunneille.” – Nainen, 41

Luonnonläheiset juhlat 45 hengelle

”Rahan suhteen meillä oli melko lailla mikrohäät, yhteensä kuluja kertyi noin 1000 euroa, joka sisälsi hääpuvun, ruokailun ja sormukset.

Juhlapaikka oli ilmainen, ja kukat kerättiin luonnosta. Vieraita oli noin 45. Emme tahtoneet suuria juhlia vaan intiimit ja luonnonläheiset.

Teetin itselleni vihreästä pellavasta hääpuvun, joka sekin maksoi vain 150 euroa. Hääkimpussa ja pöydissä oli kanervia ja murattia. Koruistakaan en niin välitä, joten sormukset maksoivat yhteensä noin 50 euroa. Ruoka tuli pitopalvelusta, ja sitä oli riittävästi. Tunnelma oli lämmin.

Olen luonteeltani erittäin nuuka, enkä siis halua kuluttaa turhaan rahaa mihinkään. En myöskään halunnut vanhemmillemme kalliita maksuja, koska he halusivat kustantaa häämme. Tykkäämme tehdä asioita itse, ja se myös näkyi hääjuhlassamme. Meille oli tärkeää tehdä omannäköiset juhlat ilman pröystäilyä.” – Nainen, 35

”Saimme todella upeat puitteet”

”Menimme naimisiin viikon varoitusajalla, kun työkeikka häämessuilla sai kylkeensä vihkimisemme.

Onneksi suku oli yhtä nopealiikkeistä, ja häät olisi voitu pitää jo samana viikonloppuna, sillä kaikki järjestelyt teimme aika lailla vuorokaudessa.

Kuulutukset oli hoidettu pari tuntia sen jälkeen, kun olimme tavanneet tapahtuman järjestäjän ensimmäistä kertaa. Seuraavana päivänä löytyi puku ja lähetimme kutsut. 

Säästimme valtavasti, sillä puvut, kampaus, meikki, kukat ja osittain sormuskin tulivat paikkakunnan messuille osallistuvilta yrittäjiltä. Saimme todella upeat puitteet astella alttarille tilassa, jota ei luultavasti edes normaalisti saisi varattua vihkimiseen.

Loisteliaassa ympäristössä, satiinipuku kahisten astuimme alttarille viulun ja sellon soittaessa pehmeää sointiaan. Vain muutamaa päivää aiemmin tapaamamme pappi puhui kuin olisimme kohdanneet jo kastemaljalla ensimmäistä kertaa. 

Meitä hymyilytti, melkein nauratti, hääyleisö pyyhki liikutuksesta silmäkulmiaan. Iltamme jatkui lähipiirin illallisella ja muutamalla ohjelmanumerolla, joista appiukon herkkä rakkauslaulu sai vihdoin minunkin silmäni kostumaan. 

Maksoimme vain hääkutsut ja illallisen lähipiirille. Hintalappu häillemme taisi olla 700 euron luokkaa.

Ensiajatus messuhäistä voi kuulostaa kylmältä ja kaupalliselta. Tunnelma oli kuitenkin lämmin ja välitön, ja pääosassa oli kahden toisiaan rakastavan ihmisen päätös mennä naimisiin. Vietimme juuri norsunluuhääpäivää.” – Johanna, 40

Hyvät bileet tonnilla

”Hääbudjettimme oli aikanaan noin tuhat markkaa. Siihen sisältyivät vaatetus, ruoka, juhlapaikan vuokra, koristelu...

Juhlissa oli noin 35 henkeä, suurin osa kavereita sekä omat perheet. Sukulaisnainen hääri keittiössä apuna. Äiti teki ruuat, kakku sentään tilattiin.

Taloudellinen tilanne ja omat mieltymykset vaikuttivat ratkaisuihin. Hyvät bileet olivat päätarkoitus ja niistä tuli ihan mahtavat!” – Nainen, 41

2 x tulevat häät

Kyselyyn osallistui myös tulevia morsiamia. Tällaisia suunnitelmia kahdella heistä on:

”Vihkiminen on molemmilla toinen kerta”

”Emme ole vielä juhlineet, mutta olemme järjestämässä pienet häät ihan lähipiirille. Juhlat pidetään näillä näkymin meillä kotona ja tarjoilut tehdään mahdollisimman pitkälle tai jopa kokonaan itse.

Budjetti pysyy pienenä. Selviämme varmaan alle tuhannella eurolla, ihan reilustikin alle. 

Säästämme siis juhlapaikan vuokrassa, pitopalvelussa, koristeluissa ynnä muissa. Vihkiminen on erillään, ja sinne tulevat vain todistajat.  Häävaatetus ei ole varsinaisesti hääpuku, vaan jatkossa hyödynnettävää vaatetta.

Vihkiminen on molemmilla toinen kerta, ja emme koe tarvetta suurille juhlille. Myös tulot vaikuttavat budjettiin. Haluamme kuitenkin jakaa häät ja rakkauden juhlimisen meille läheisten ihmisten kanssa.” – Nainen, 48

Puku nettikaupasta, sormus arvonnasta

”Meillä häät ovat vasta tulossa, mutta rahaa en ajatellut yhteen päivään kauheasti laittaa.

Puvun tilasin nettikaupasta hintaan 37,50 €. Sormuksen voitin arvonnasta, ja se on juuri sellainen rivitimanttisormus, jollaisesta olen haaveillutkin. Ostettuna sormuksella olisi ollut hintaa 1100 €.

Meikin ja hiukset taidan laittaa itse. Mieheni osti itselleen puvun pari vuotta sitten äitinsä häihin, eikä sitä sen koommin ole käytetty, joten se saa luvan kelvata.

Ajattelin leipoa itse hääkakut ja muut herkut, ja pari kaveriani keittelevät kahvia. Syömisiin rahaa menee arviolta 100 euroa.

Maistraatti toimii vihkipaikkana, ja sinne tulevat lisäksemme vain todistajat. Hääpaikka on vielä hiukan auki, mutta suunnittelen 80 euroa vuorokaudelta maksavan mökin vuokraamista. Sen kummallisemmin en aio paikkoja koristella. Riittää, että mökki on siisti.

En ajatellut huudella häistä, kutsun vain ystävät ja sukulaiset viettämään kivaa yhteistä vapaapäivää mökille, koska häillä ystävien rahastaminen ei kuulu meidän tyyliimme.

Rahaa kuluu noin 250–300 euroa. Ainakin ajatuksen tasolla olen enemmän kuin tyytyväinen tuleviin häihimme, käytän mieluummin rahat matkaan.

Emme pidä kumpikaan huomion keskipisteenä olemisesta tai ylihienoissa juhlatamineissa pönöttämisestä, tykkäämme rennosta yhdessä olemisesta läheistemme kanssa ilman sen ihmeellisempiä ennalta sovittuja ohjelmanumeroita.

Emme ole kovin tuhlailevaisia muutenkaan, joten isot häät isoine menoineen eivät huvita kumpaakaan.” – Nainen, 39

Vähemmän on enemmän

En ymmärrä alkuunkaan noita prinsessa/pröystäily häitä. Jopa kymmenientuhansien velkarahalla juhlitaan, ja silti liitto voi päätyä eroon. Siinä sitä sitten eronneina maksellaan hääkuluja jälkikäteen. Meidät vihittiin aikoinaan hyvin pienimuotoisesti kolmen todistajan läsnäollessa. ”Hääjuhlaa” vietettiin senjälkeen meidän vuokrayksiössä todistajien kanssa. Hääkakkuna oli leipomani kermalla kuorrutettu ja mansikoilla koristettu varsin maukas leivonnainen. Tässä sitä saman miehen kanssa vietetään eläkepäiviä. Niin ja häiden ym kulujen hinnaksi jäi noin 300 markkaa. Ihan kivat muistot jäi silti.

Vierailija

Eiköhän isot häät kaikilla perinnehumputuksilla ja tuhlauksella ala olemaan jo rahvaanomaisia. Useat julkkiksetkin menevät pienesti naimisiin. Vihkiminenhän se kait tärkeintä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla