Kuvat
Shutterstock
On yksilöllistä, miten surua käsittelee. Jollekin työnteko voi tehdä hyvää, kun jollekin toiselle se voi tuntua mahdottomalta.
On yksilöllistä, miten surua käsittelee. Jollekin työnteko voi tehdä hyvää, kun jollekin toiselle se voi tuntua mahdottomalta.

Surevia ei kohdella työelämässä tasapuolisesti. Tulevaisuudessa tämä saattaa muuttua, kun surulle tulee oma diagnoosi, johon voi saada hoitoa ja sairauslomaa.

Läheisen kuolema on yksi raskaimmista asioista, jonka ihminen voi kohdata. Mutta, se miten läheisen kuolemasta johtuvaan suruun suhtaudutaan työelämässä, ei ole yksiselitteistä. Jollekin lääkäri saattaa määrätä palkallisen sairausloman ja jollekin toiselle taas ei. Tällöin työntekijä saattaa päätyä tilanteeseen, jossa hän jää omalla päätöksellään pois töistä ja maksaa siis poissaolonsa itse.

Surututkija ja terveystieteiden tohtori Anna Liisa Aho harmitteli muutama vuosi sitten Me Naisten haastattelussa sitä, että sureva ei saa lääketieteellistä diagnoosia, koska surulle ei ole sellaista olemassa. Monesti lääkärit kirjoittavat surevalle diagnoosiksi akuutin stressitilanteen tai masennuksen.

– Sureva kokee muun muassa voimakkaita keskittymishäiriöitä, ja olen aina puhunut surevan sairausloman puolesta. En menisi leikkaukseen, jossa kirurgi on menettänyt juuri läheisensä, Aho sanoi haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulevaisuudessa ainakin yksi surun muoto on saamassa oman sairausdiagnoosin. Yle kertoo uutisessaan, että Suomi ottaa tulevina vuosina käyttöön uuden ICD 11- tautiluokituksen. Tämä tarkoittaa sitä, että pitkittyneelle surulle tulee oma diagnoosi ja surusta tulee sairaus, johon voi saada hoitoa ja sairauslomaa. Tämän toivotaan parantavan ja yhtenäistävän sairauslomakäytäntöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletko sinä menettänyt läheisen ja joutunut surun takia miettimään, jaksatko hoitaa työsi? Entä miten työpaikallasi on suhtauduttu suruun?

Vastaa kyselyyn ja kerro meille kokemuksistasi. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Pohdintaa

Kerroin työkavereille, että vanhempani oli juuri kuollut. He kysyivät: olenko surullinen. Sanoin olevani. OIin kiitollinen myötätuntoisista katseista. Sitten jatkettiin töitä. Kaikki oli kuten kuuluikin. -- en siis oikein tiedä, mikä olisi "surun kohtaaminen työelämässä tasapuolisesti"- kokemus.

Minulle tämä kokemus oli juuri hyvä. Työelämä on kuitenkin vain työelämä, sen ei ole tarkoitus olla se foorumi, jossa käsitellään henkilökohtaisia asioita. Tämänvertainen huomiointi työssä minusta siis riittää. Henkilökohtainen suruprosessi sitten erikseen.

Vanhempani kuolemaa (t.s.  elämää ja sitten sen päättymistä) olen pohtinut, surrut, itkenyt, käsitellyt, itsekseni, kirjoittamalla, maalaamalla, juttelemalla ystävien kanssa. Kaipaamalla, muistamalla, jatkamalla omaa elämääni saaduin voimin. Suruni oli tietysti iso, mutta ihmisen elämään kuuluu suru ja sen sietäminen.

Suru on tullut esiin myöhemminkin, aina kun oma elämä muuttuu tai kun näkökulma muuttuu. Vähitellen suru on muuttunut enempi iloksi, kaipaus tullut mielessä hellimiseksi, ymmärtämiseksi ajan yli, olen tullut lohdutetuksi poismennyttä muistaessa, ymmärtänyt rajallisuutta paremmin. Sitähän kuolema meille opettaa, eikö? 

Tätä tärkeää prosessia, en kävisi medikaalisesti muuttamaan. Tässäkin kasvuprosessi on tuntevalla, inhimillisellä ihmisellä elämänmittainen. Ei sitä voi siksi minusta sitoa työelämään tai siellä käsiteltäväksi asiaksi, tai että työelämässä tarvitsisi erityisesti sitä huomioida.

On toki tärkeää, että sillä hetkellä kun maa jalkojen alla järkkyy, jokin pysyy ennallaan. Se merkitys työelämällä voi olla. 

Mutta kaikkiaan, työ vie ihmiseltä liikaa aikaa, ehtiä ajattelemaan, kasvamaan, kehittymään persoonana ja ihmisenä muulle tasolle kuin tälle nykyiselle talouden mantran hokemisen ja käytännön suorittamisen tasolle. Ihmisen henkisen kehityksen turvaamisen eteen, pitäisi jättää enemmän aikaa. Nykyisestä työelämästä kun puuttuu usein merkityksellisyys, henkilökohtainen tärkeys, jolloin kehitys jää siellä tapahtumatta, ihminen kiireineen painaa vaan menemään, eikä muuta ehdi. Henkinen puoli ihmisestä jää tässä kurimuksessa torsoksi, kun hiljaista aikaa ei ole.  

Työelämä voisi huomioida kuolemantapauksen siten, että sitä seuraava vuosi olisi työajaltaan automaattisesti lyhempi. Silloin käytännön asiat ja henkinen prosessi saisi enemmän aikaa itselleen. 

Loputon Suru

Poikani kuoli pari vuotta sitten yllättäen.Toisen työpaikkani pisin aikainen työkaveri soitti pari kertaa ja kävimme lenkillä kerran,jolloin puhuin surusta ja kuolemasta,pojasta.Sen jälkeen ei mitään.Toinen,useamman vuoden hänkin työkaverini ei ole puhunut mitään mikä liittyy tähän helvettiin.Sinänsä erikoista,kun hän vielä sukua.Sen olen joutunut hyväksymään ettei minusta tule koskaan enään kokonaan työkykyistä vaikkakin teen kolmea eri työtä.Sinänsä en enää odota empatia tai tukea näiltä kahdelta alun äärettömän loukkaantumisen suhteen,liittyen siihen,että opin loputtoman surumatkani varrella,että osasta ihmisistä on sinua tukemaan ja suurimmalle osalle olet karmea muistutus,että lapsia kuolee,niin he eivät halua olla kanssasi missään tekemisissä kun pakon edessä.Noo työkaverini käytös vielä jokseenkin lievää ajatellen,että "ystäväni",jonka kanssa häntä ja perhettä tukien 25-vuotta läks kävelemään ilman selityksiä heti lapsen kuoleman jälkeen,että ei sitten riittänyt lapsen menetys hänelle!Ja voin kertoa monessa vertais/sururyhmässä olleena,asia on lapsensa menettäneelle enemmän sääntö kuin poikkeus,että se siitä ihmisyydesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla